Miałem ze dwa tygodnie LX3 i nijak nie udało mi się ustawić ostrości na księżyc, jak bym nie kombinował a był w pełni. Ma ktoś podobne doświadczenia w tej materii?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Dla mnie wszystko już było jasne po poście #10 w tym wątku
Nie wystarczy przełączyć się na MF i ręcznie? Dodatkowo spróbowałbym włączyć digital zoom - czasami potrafi zadziwić.
Ja odkopałem przez google wywiad datowany na grudzień 2009, na dc watch jp, gdzie szycha z Panasonika wyraźnie stwierdza, że nie pracują nad m43 fixed lens compact camera. Jednak później (czasy anonsu Nexa) druga szycha mówi, że puszczą małego cieniasa w m43. Myślałem, że do pary z mikronowym 14mm f/2.5.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK, ultra cienias z matrycą m43 to nie LX5, bo tak ma się nazywać następca LX3. Anons przed Photokiną, ma mieć odchylany do 90 stopni EVF. W zestawie ma znaleźć się także pokrowiec.
Na górze obiektywu oprócz znanych 16:9, 2:3, 4:3 mają dołożyć 1:1 (obecne ztcp od fw 2.0 przez menu). Wszystko to oczywiście w maluczkich rozmiarach, zapakowane w ładne pudełeczko, którego projekt firma właśnie zakończyła.
Z mięsa nic nie dali, więc obstawiam sensor BSI/HS, może gapless.
To wszystko. Trudno jest poprawiać ideał.
Osobiście uważam to za wspaniały njius dla posiadaczy LX3, absolutnie nie warty $500.
Pozostaje czekać na cieniasa w m43, którego szkło zamiast f/2.0-2.8 IS będzie raczej f/3.5-4.5 IS.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 01-07-2010 o 08:28 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening
Jeśli wypuszczą w lipcu (wg plotki) taki kompakt z zoomem x3 i matrycą 4/3, to pewnie z tą samą co w świeżo wypuszczonym G2, czyli tą samą co w G1 i GF1. A nową technologię matryc dostanie filmowy GH2 (za 1500$ w zestawie z 14-140) oraz GF2 - na jesieni.
Pytanie o ile ten zapowiedziany (FT5) kompakt będzie mniejszy od GF1, i o ile będzie miał ciemniejszy obiektyw od LX3. Na f2-2.8 liczyć pewnie nie ma co (bo by to zabiło sprzedaż GF1 i potencjalnego GF2 z naleśnikami f/1.7 czy f/2.5). Może 12-30mm f/2.8-4, ale pewnie też byłby za duży (choć taki obiektyw na stałe mógłby być jeszcze bliżej matrycy niż w GF1). Z takim obiektywem, szczególnie jeśli to będzie konstrukcja Leica, to go kupuję i gwiżdzę na wymienną optykę (spełnia to 80% moich potrzeb). A do portretów z płytką GO zostawiam 5D.
....
Nowe, nieprawdopodobne wieści (plotki? FT4 jest całkiem prawdopodobne) o nowym kompakcie 4/3. Najbardziej nieprawdopodobny miałby być obiektyw - 12-36mm f/2-? (ekwiwalent 24-72mm) i ma być najmniejszym aparatem z matrycą 4/3 !!!! Jak oni to zrobią - nie wiem.
http://43rumors.com/ft4-more-small-n...thirds-sensor/
W dodatku jakiś dalmierzowy wizjer????
"(FT4) More small news about the next Panasonic camera with FourThirds sensor
July 1, 2010 Rumors 7 Comments
Some new small hints about the camera
1) Yes there will be a Leica version of the Panasonic compact camera with FourThirds sensor. And of course it will be a little bit more expensive
2) The lens starts at 24mm and with f/2.0 (like the LX3!) but it has 3x zoom (unlike the 2.5x zoom on the LX3)
reminder:
- It will not be called LX5, you should not see it as the LX3 successor (the LX5 will be announced before Photokina)
- It will be the smallest camera with FourThirds sensor ever made!
- It will have a special rangefinder-type optical viewfinder that is borrowed from Leica with marks in it for max zoom and fully wide angle!"
Jak to się potwierdzi, to go biorę. Pytanie jeszcze ile będzie toto cudo kosztować.
10 miesięcy po fotopolis optyczne popełniło test GF1
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...at&test_ap=131
the silence is deafening
Nie. Zapomnij o wyzszym ISO - tylko "marketing".
Za to ekran dotykowy sie przydaje.
Aczkolwiek krecenie filmow 20mm f/1.7, 45mm f/2.8, 7-14 f/4.0 daje ciekawe efekty ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Olek najprawdopodobniej testowal matryce Kodaka (ta ktora jest w M9).
Olek mial juz nastepce E-3 juz pare miesiecy temu z EVF (bez lustra). Ale po sterowanym wycieku w Kanadzie sie wstrzymal i obserwuje. Teraz wypusci pewnie nastepce, ostatnie lustro, jeszcze pewnie z matryca Panasa. Ostatnie body typowo 43.
Potem wypusci aparat modulowy - skladajacy sie komponentow, cos jak Ricoh. Na 100% rozwazal tam matryce Kodaka (z M9). Stad mozliwosc podpiecia szkiel o roznym bagnecie (od FF, poprzez 43, na u43 konczac). Jaka bedzie ostatecznie matryca - zobaczymy, ale na 99% FF.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 02-08-2010 o 01:26 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam!
pewnie tak, ze obiektyw bedzie sie chowal, co w przypadku wymiennej optyki nie jest mozliwe
sam mam nadzieje na jakis kompakt z matryca DX (lub 4/3) i obiektywem o ekwiwalencie 24mm - 70mm i przyzwoitym swietle,
takie cos bym kupil, bo bede sie upieral ale male kompakty z wymienna optyka to nieporozumienie i szybko to zniknie z rynku
Zartownis :-D
Male kompakty z wymienna optyka to przyszlosc. Lustra zostana dla zawodowcow, ludzi zarabiajacych, reporterow (w tym sport), slubnych, itp.
Juz za chwile na Photokinie LEICA pokaze swoj maly kompakt z wymienna optyka z matryca FF z wlasnymi (nowymi) szklami oraz (posrednia) mozliwoscia podpiecia szkiel LEICA-R.
Pozdrawiam!