Spotted by Japanese blog Egami, the patents are for two different lens configurations each of a 12mm f/1.0 (24mm equivalent) and 14mm f/1.0 (28mm equivalent) lens for Micro Four Thirds, as well ...
Spotted by Japanese blog Egami, the patents are for two different lens configurations each of a 12mm f/1.0 (24mm equivalent) and 14mm f/1.0 (28mm equivalent) lens for Micro Four Thirds, as well ...
Trochę nowych premier w systemie:
1) Olympus 40-150mm f/2.8 + telekonwenter x1,4 (ekwiwalent 80-300mm f/2.8 lub z telekonwenterem 112-420mm f/4)
Srebrny OM-D E-M1, obiektyw 40-150 mm i telekonwerter 1.4x - Optyczne.pl
2) duży upgrade firmware do Olympusa EM-1, z bardzo ciekawą funkcjonalnością, między innymi dwie opcje do prostowania architektury (jak obiektyw z shiftem):
- Digital Shift - wykorzystując 5-osiową stabilizację matrycy fizyczne pochylenie matrycy daje ten sam efekt to zmiana pochylenia szkieł w obiektywach z shiftem
- Keystone Compensation - programowe prostowanie
efekt można zobaczyć tu:
Robin Wong: Multiple Olympus Announcements: M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO Lens, OM-D E-M1 Silver and Firmware Upgrade 2.0
3) Panasonic GM-5 - maleńki bezlusterkowiec (z wbudowanym wizjerem) prawdziwie kieszonkowy:
Panasonic Lumix DMC-GM5 - Optyczne.pl
4) zapowiedź Panasonica 30mm f/2.8 macro
Fotopolis â Panasonic Lumix G 30 mm f/2,8 Macro
5) niezupełnie micro43, bo to nie bezlusterkowiec, ale kompakt z matrycą micro43 i jasnym zoomem o ekwiwalencie 24-75mm f/1.7-2.8
Panasonic Lumix DMC-LX100 - Optyczne.pl
6) I jeszcze jedna ciekawostka - Olympus Open Platform:
Olympus Open Platform Prototype Camera At Photokina 2014
Hej, czy ktos ma doswiadczenie z kozystaniem z Olympusa np EM10 jako lekkiego/zwinnego zestawu w gory/treking/bieganie zamiast 5dmk2?
Właśnie kompletuję podobny zestaw:
100d + 10-18 STM + 55-250 STM + 24 STM
albo
eos-m + 11-22 STM + 55-250 STM
Oczywiście inne kombinacje szkiełek też możliwe w zależności od upodobań (pominąłem np. fajny EF-M 22/2). Wagowo wyjdzie pewnie podobnie do Olka, cenowo podejrzewam znacznie taniej. I zawsze masz w ten sposób zapasowy korpus do 5d2 i możliwość użycia posiadanych szkieł.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 15-12-2014 o 14:28
eos-m jeszcze byl by ok ale nie ma do niego co podpiac zeby dalej zestaw pozostal niewielki. em10 jest z 14-42ez ktory pozostawia zestaw niewielkim.
Chcesz go do kieszeni upchnąć?
Zdecydowanie tak
A przymierzałeś?? Szczerze powiem, że EOS-M + naleśnik 22mm słabo nadaje się do kieszeni jak na moje standardy. Właściwie jedynie do zewnętrznej kieszeni w zimowej kurtce i to też nie każdej. A Olek od takiego zestawu na pewno nie będzie mniejszy.
Do kieszeni to smartfon albo jakiś mały kompakt.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner