Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Dobra, kilka wyjaśnień.
    Nie szukam kamery - gdyby to było opcją, nie byłoby sensu w ogóle pytać o problemy z długością nagrywania filmu przez aparaty.
    Nie potrzebuję niczego od Black Magic. Szukałem aparatu z nielimitowanym nagraniem wideo, w niewygórowanej cenie - i go znalazłem u Panasonica.
    Adapter z wbudowaną przysłoną - to tak dziwaczne rozwiązanie, że nie mam ochoty nawet o nim myśleć.
    Wygląda na to, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest słynny już Metabones Speed Booster - który jednak ma zaporową cenę, powodującą, że nie wybiorę tego sprzętu do tego, do czego potrzebuję. Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
    W każdym razie, wątek użycia szklarni Canona na m4/3 jest zakończony.

Co do samego limitu długości nagrania wideo - wygląda na to, że nie ma na stronie Panasonica rozdzielenia firmware na regiony - co jest złą wiadomością, bo wygląda na to, że podmiana firmware nie będzie takie oczywiste. Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
    Oprócz Metabones (dostawa wersji do micro43 opóźniona) są jeszcze inne adaptery z elektroniką, umożliwiające kontrolę przesłony, w 2 minuty znalazłem kilku innych producentów:

1) od Birger Engineering:
    Birger Engineering LC-EF1-UF1 ( LCEF1UF1 ) Canon EF to micro 4/3 lens mount with full iris control for Panasonic AG-AF100 / AG-AF101 (Birger Mount)

2) od MTF Service Ltd
    Live Canon EF to Micro 4/3 adaptor

3) od Redrockmicro (wspomiany wcześniej)
    Redrock Micro - Live Lens MFT

Ale te powstały chyba z myślą o użytkownikach Panasoniców AG-AF100 i AG-AF101 i ceny mają stosownie wysokie. Poza tym nie dają cropa x0,71 jaki daje Metabones (nie wspominając o rozjaśnieniu obiektywu o 1EV).

A pozostałe adaptery - albo z mechaniczną przesłoną i wszystkimi wadami, albo do obiektywów z mechanicznym pierścieniem przesłony, a jeśli szklarnia Canon EOS - można zastosować się do rad Przemka_PC.

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
    Wydaje się że większość nabywców GH2 potem go hacku-uje.
    Trochę technicznych informacji o hackowaniu:
    Forum wideo - FILMOWIEC.PL • Zobacz wątek - Panasonic GH2 - HACK
    GH2 Stalin hack by Vitaliy Kiselev : Panasonic i Olympus | videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie
    można oczywiście więcej wygooglować...

Uprawnienia umieszczania postów