Jak juz porownujesz to porownuj z sensem. EF 70-200 2.8 z IS to koszt blisko 9 tys. zl.
Jak juz porownujesz to porownuj z sensem. EF 70-200 2.8 z IS to koszt blisko 9 tys. zl.
Porównywałem bardziej gabarytowo.Duże szkła, że niby droższe w produkcji. Chyba jednak o cenach obiektywów nie decydują koszty wytworzenia, czy wyrafinowanie konstrukcji. Tak czy siak śmieszna cena za śmieszny obiektyw. Dystorsja powalająca. Chociaż ostre jest diabelsko. To trzeba przyznać.
O cenach obiektywów decyduje podaż-popyt oraz konkurencja na rynku. Jaką te nowe obiektywy Panasonica mają konkurencję? Żadną. Do tego obiektyw 12-35mm można kupić w Japonii za mniej niż 900$, czy to dużo dla Japończyka? Na pewno mniej niż 4300 zł dla przeciętnego Polaka.
Właściwie to na tym rynku w ogóle nie ma konkurencji. Ciężko powiedzieć, żeby Canon i Nikon ze sobą konkurowały. Chyba, że czegoś nie wiem. Albo jednak tak trudno jest zaprojektować udane szkło, albo rynek jest tak niewielki, że nie ma co o niego walczyć. Teraz to wygląda tak, że jedna firma wypuszcza jakieś body, potem druga. Oba są do siebie dość podobne, potem można siedzieć i na DXO porównywać procenty, albo zastanawiać się który jest lepszy, bo ma mniejsze szumy na ISO miliard (oba body są bardzo dobre zazwyczaj). Oligopol.![]()
Tyle że widzisz, jestem bliski sprzedaży korpusu Canona oraz 17-40 po to aby zakupić Panasonica 12-35 bo bardziej mi się ten Panas przyda niż to body C i eLka. I pewnie nie tylko ja jestem w takiej sytuacji ale sporo ludzi, którzy kupili GH2 z myślą o filmowaniu. W mój czuły punkt trafili na pewno i prędzej czy później kupię ten obiektyw.
Ja też myślę o Pasikoniku jeśli chodzi o filmy. Jedyne co mnie póki co odstrasza to kwestia szkieł i wysokich iso.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Problem jest z szeroko i jasno. Jest naleśnik 14mm/f2,5 za 1200zł i 20mm/f1,7 za 1600zł ale ten pierwszy to niezbyt jasno ten drugi to już nie szeroko. Z długo i jasno jest mniejszy problem bo manualnych 50mm 1,8 czy 1,4 jest pod dostatkiem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner