Inny sprzęt z systemu micro43:
Blackmagic Design Cinema Camera with MFT Mount CINECAM26KMFT B&H
trochę drogo nawiasem mówiąc, ale to inny użytkownik niż tutejsi forumowicze...
Inny sprzęt z systemu micro43:
Blackmagic Design Cinema Camera with MFT Mount CINECAM26KMFT B&H
trochę drogo nawiasem mówiąc, ale to inny użytkownik niż tutejsi forumowicze...
Drogo za 12 bit RAW i 13 przysłon rozpiętości? Podkreślę, że to jest kamera video a nie aparat foto. Do tego nagrywanie na 2,5" SSD i zbalansowane złącza TRS, jest też LANC. Minus za sensor nieco mniejszy niż m43.
Blackmagic jak na możliwości to taniocha. Inna kwestia to ergonomia i wygląd.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Następny producent zrobił coś do micro43.
Obiektyw teoretycznie ciekawy (okolice standardu f/1.4), ale to nie jest typowy obiektyw fotograficzny.
IBE Optics 26 mm f/1.4 dla Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl
Wygląda to raczej na obiektyw do kamer przemysłowych, i związane jest raczej z tą informacją:
Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl
o przystąpieniu do micro43 kilku producentów przemysłowego sprzętu, albo bardzo specyficznego (na pewno nie amatorskiego). Odchodzą od przestarzałych bagnetów C i M42, a wchodza w nowoczesne micro43.
Producent chwali się przystosowaniem obiektywu do widma w podczerwieni, wiec tym bardziej wygląda to na sprzęt do nocnego monitoringu.
Pytanie czy da się toto przypiąć do np. do Panasonica G5 albo PENa EPL5 (gdybyśmy na przykład chcieli bawić się w fotografię w podczerwieni)?
Pytanie też czy coś z tych specjalistycznych sprzętów (np. matryce micro43 dedykowane do podczerwieni?) trafi do amatorskiego rynku foto (albo video).
Recenzja Optyczne.pl nowego Panasonica.
Test Panasonic Lumix DMC-GH3 - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
Pansonic GH3 dostał lepszą notę niż Samsung i Sony, choć minimalnie gorszą od OM-D. Tylko drogi strasznie, choć trzeba brać pod uwagę obiektywy z którymi jest sprzedawany w zestawie (albo x10 zoom 14-140 f/4-5.6 albo uszczelniany zoom o stałym świetle 12-35 f/2.8).
Filmowo, jak to zwykle seria GH, rządzi.
Test macro do micro43 - Olympusa 60mm f/2.8:
Olympus 60mm F/2.8 Macro Lens Review: Love at First Click
i rozmiary obiektywu:
http://www.flickr.com/photos/ppl2a/8470658328/lightbox/
Świetny obiektyw, jednak ja jeszcze czekam grzecznie na nowości ze świata mikro 4/3. Może niebawem Olympus lub Panasonic uraczy nas nowym korpusem...Samsung NX300 podobno ma być dostępny od marca![]()
Plotki z Optycznych:
"Konica Minolta
Coś dla miłośników patentów
Firma Konica Minolta kontynuuje zasypywanie urzędów patentowych kolejnymi wnioskami, w których opisuje nowe konstrukcje obiektywów dla systemu Mikro Cztery Trzecie. W dokumentach znaleźć można schematy modeli 12-42 mm f/3.5-5.6, 26 mm f/1.8, 19 mm f/2.8, 17.5 mm f/2.8 oraz 16.6 mm f/2.8. Jednak producent jest też chyba zainteresowany produkcją obiektywów o większym kole obrazowym, bowiem chce opatentować konstrukcje kilku modeli dla aparatów z matrycą APS-C (23 mm f/2.8, 18.7 mm f/2.8, 19.6 mm f/2.8), a także obiektywu pełnoklatkowego 28.7 mm f/2.6. "
Reaktywacja fotograficzna Konica-Minolta w micro43? Od czasu gdy Minolta sprzedała biznes Sony zapomniano o niej.
Chodzą plotki że ma to coś wspólnego z reaktywacją Kodaka (JT Imaging) w micro43. Te body ma, wg zapowiedzi, wyjść do końca roku. I ktoś musi robić mu obiektywy - może więc ta Konica-Minolta? Po coś te obiektywy patentują.
Typowy kit f/3.5-5.6 wygląda jako podstawowy obiektyw do sprzedaży aparatu w zestawie. Czyli byłby tani, a szerszy od obecnych kitów micro43.
Kilka stałek f/2.8 w okolicach ekwiwalentu 35mm to raczej byłyby naleśniki.
A 26/1.8 wygląda na tani standard.
Jakby nie patrzeć, kolejny producent body (pod znaczkiem Kodak) i obiektywów z AF (Konika-Minolta) tylko wzmocnią system i dadzą większy wybór. Spodziewałbym się tu raczej aparatów i obiektywów z dolnej półki niż jakiś półprofesjonalnych, czyli raczej będzie tanio.
Dawno nie było żadnych nowych obiektywów od Minolty. Oprócz micro43 wspominają też o APS i FF.
Kolejne stałki 2.8 na apsc, sensowne jak iso 512000
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień