Strona 169 z 194 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 681 do 1 690 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Z pewnością takie pluginy będą ulepszane i wraz ze wzrostem wydajności urządzeń mobilnych trafią do aparatów i telefonów. Myślę, że sporym ułatwieniem będzie zastosowanie technologii 3d - dwa obiektywy pozwolą łatwiej ocenić który fragment obrazu reprezentuje który obiekt oraz jakie są odległości pomiędzy obiektami.

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Z pewnością takie pluginy będą ulepszane i wraz ze wzrostem wydajności urządzeń mobilnych trafią do aparatów i telefonów. Myślę, że sporym ułatwieniem będzie zastosowanie technologii 3d - dwa obiektywy pozwolą łatwiej ocenić który fragment obrazu reprezentuje który obiekt oraz jakie są odległości pomiędzy obiektami.
    3D w jakims stopniu powinno poprawić jakość efektu natomiast może się okazać że trzeba do tego 2 oddalonych w miare daleko od siebei obiektywów.. Niestety bokeh jest funkcją bazującą na informacji o "głębokości" pixeli na zdjęciu.. a taką informację ciężko zdobyć. Niełatwo ją też "namalować" ręcznie na istniejącym zdjęciu.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Już chyba nie, ten OM-D to odpowiednik NEX-7.
    A po co NEX-7? Na matrycę OMD spokojnie wystarczy matryca z NEX-5 lub nawet NEX-3, ta z NEX-5N czy NEX-6 są niestety lepsze od OMD.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Chyba w Fuji X10 jest coś takiego.
    Mają. O kant d... można to potłuc.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Nie wydaje się, podobnie było z 4/3.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
    Z czego ten wniosek?
    Na mój gust, to się rozwija i to szybko.
    Pojawiają się nowe korpusy i obiektywy, mają świetny mechanizm AF.

Mają też niewykorzystany potencjał - za mało obiektywów o naprawdę dobrym stosunku jakość/cena. Rewelacyjny pod tym względem jest 45/1.8, bardzo dobrze prezentuje się 20/1.7, ale dalej?
    Są dobre szkła, ale drogie. Są tanie naleśniki, ale wybitnych obrazów nie dają (źle nie jest, ale chciałoby się więcej).

Gdyby dołożyli kilka naprawdę jasnych szkieł (1,4 i jaśniej), to system byłby w zasadzie kompletny.
    Ale i tak nie ma powodów, żeby sądzić, że upadnie.

Coś już napisał
    Miasto
    Police

To takie pytanie żeby rozruszać wątek?
    Tak, jak APS-C(też miało umrzeć) żyje i ma się dobrze
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Z czego ten wniosek?
    Podłączam się pod pytanie.

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Mają też niewykorzystany potencjał - za mało obiektywów o naprawdę dobrym stosunku jakość/cena. Rewelacyjny pod tym względem jest 45/1.8, bardzo dobrze prezentuje się 20/1.7, ale dalej?
    Też tak myślę. Tyle, że jak będzie dużo tanich, to kto będzie kupował te drozsze?

Ostatnio kupiłem Sigmę 30mm/2.8 ... jakiż to plastic fantastic, ale optycznie ok i w miarę tani. I gdym miał kupować od nowa, to też bym go wybrał.

W każdym systemie są obiektywy tzw. "konie pociągowe" W 4/3 jest to np. ZD14-54mm2.8-3.5, dla którego warto było pozostać w systemie.

Dla Olympusowego m43 to winien to być hipotetyczny naleśnik 17mm2.0 (nie jak jest teraz 2.8) oraz kit 14-45mm/2.8-4.0 zamiast tego pierwszego kita - byłby argument kompensujący powiedzenie "mała matryca" - mówiłoby się "ale kit jasny, nie ma lepszego u konkurencji". Zastanawiam się dlaczego Olek tak nie zrobił?
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 21-09-2012 o 18:00

Bywalec

Szczerze gdy pierwszy raz ujrzałem m4/3 nawet mi się spodobało mniejsze od lustrzanek poręczne itp. W tej chwili z całej gromady m4/3 na moją uwagę zwrócił jedynie GH3. I takie GH3 w wydaniu np Canona z chęcią bym kupił. Ale to jedynie tyle ciekawe w jaką stronę ma iść cała idea bezusterkowość. Która powstała jako w pewnym sensie konkurencja dla lustrzanek. Pamiętacie że ani Panasonic ani Olympus nie zaistnieli na rynku Stricte DSLR. Więc postanowili stworzyć nawą gałąź prócz już istniejących segmentów lustrzanek i kompaktów. Z ich punktu widzenia było najsensowniejsze rozwiązanie.

Strona 169 z 194 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów