Strona 167 z 194 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 661 do 1 670 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    Jeszcze Minolta zapowiedziała 43mm 1,4

Wysłane z telefonu
    Chyba Kodak, ale Kodak to nie wiem czy jeszcze dyszy. Minolta to teraz Sonolta, czyli Sony Alfa.

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Jakieś dwa EOS-y i m43

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Olympus PEN E-PL5 - pierwsze zdjęcia - Optyczne.pl
    Zdjęcia wyglądają dobrze, szczególnie jeśli porównam je do EPL1. U mnie szykuje się zmiana na EPM2. Chyba że Olympus Polska mnie zaskoczy i różnica z EPL5 będzie mniejsza niż 400-500 zł, bo za odchylany monitorek, wymienny grip, kółko wyborów trybów i przycisk powiększenia zdjęcia na body jakoś nie chce mi się tyle płacić.
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Dopiero zaczyna

Gdzieś czytałem że cena E-PL5 ma być na poziomie 700euro ale ile ma kosztować mniejszy brat nie słyszałem.
    Canon A60

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Może watro zaczekać?
    Zdziwiłbym się, gdyby Olympus nie wypuścił E-P5 z tą samą matrycą.
    Wtedy cenowo może zrobić się ciasno, a to zysk dla konsumentów, bo co się nie sprzeda, to stanieje.

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Ja będąc szczerym zdziwiłbym się gdyby E-P5 powstał, bo tak naprawdę co mogliby dać 5-osiową stabilizację, co jeszcze? Niedługo ma wyjść bardziej profi OM-D. Szybciej uwierzę w spadek ceny obecnego OM-D. Dla mnie ten aparat jest za duży, mam GH2, drugi duży m43 odpada. Chcę małe body i tyle.
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Dopiero zaczyna

e-m5 do kupienia we wloszech za 790 euro.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez vojtekk Zobacz posta
    Olympus PEN E-PL5 - pierwsze zdjęcia - Optyczne.pl
    Zdjęcia wyglądają dobrze, szczególnie jeśli porównam je do EPL1. U mnie szykuje się zmiana na EPM2. Chyba że Olympus Polska mnie zaskoczy i różnica z EPL5 będzie mniejsza niż 400-500 zł, bo za odchylany monitorek, wymienny grip, kółko wyborów trybów i przycisk powiększenia zdjęcia na body jakoś nie chce mi się tyle płacić.
    Olek nie może jakoś wyraźnie rozróżnić swoich modeli. Choć to problem wielu firm.
    W lustrach dużą różnicę dawała jakość AF, ale w bezlusterkowcach to głównie jakość procesora i softu decyduje o AF, a ten taki sam we wszystkich modelach.

Choć wizje body dwóch producentów w jednym systemie - Panasonica i Olympusa - są na tyle różne że się uzupełniają i dzięki temu róznicują sysem.
    Wkrótce pewnie będą i maksymalnie małe body (już są), a la dalmierz z EVF, oldskulowe typu OM-D, niedużo nowoczesne (G5), i większe profi typu GH3 (a może te obiecane profi Olka współpracujące świetnie ze szkłami z lustrzankowego 4/3).

Z punktu widzenia oferty samego Olympusa - sensownie że wyrzucili z oferty następcę EP3, bo różnice pomiedzy EP3 i EPL3 nie uzasadniały różnicy ceny, a pod pewnymi względami tańszy był lepszy.

Teraz nieco wyraźniej zróżnicowali.
    OM-D ma lepszą stablizację, uszczelnienia, więcej kółek i przycisków, EVF, uszczelnienia, magnezowe body, szybkostrzelność, opcje dwuczęściowego gripa.
    EPL5 ruchomy ekran.
    EPM2 najmniejszy i najmniej przycisków i kółek.

Mogliby większe różnice wprowadzić jeszcze softem. Nie kastrować, ale dodać więcej funkcji do OM-D, nieco mniej do EPL5, a nie dodawać do EPM2. Pytanie co to miałoby być? Peaking mode? Może jakąś dodatkową funkcjonalność dla niszowych dziedzin fotografii - fotografia w podczerwieni, slow motion, opcje do tworzenia filmów poklatkowych (np. przyśpieszony wzrost roślin), HDR, makro, zawansowane zdalne sterowanie do zdjęć przyrodniczych, itp. itd.

Mogliby też to zróżnicować przez akcesoria. Wyprodukować coś co ma więcej funkcji z OM-D a mniej z EPL5 i jeszcze mniej z EPM2. Może nowy PENPAL, z Wi-Fi zamiast bluetootha, sterowaniem ze smartfonów (Android? iOS? Windows Phone? Symbian?), GPS-em i własnym zasilaniem. Może coś na kształt Pocket Vizard czy canonowego systemu sterowania lampami przez Wi-Fi? Albo specjalne zaawansowane wężyki spustowe, z róznymi opcjami dla różnych body?
    Skoro jest gorąca stopka z dodatkowym portem elektornicznym, to aż sie prosi o różne fikuśne akcesoria.

Do następcy E-P3 mogli by wstawić wizjer i lekko powiększyć grip.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Do następcy E-P3 mogli by wstawić wizjer i lekko powiększyć grip.
    Z wizjerem, to raczej będzie za duża konkurencja dla OM-D.
    zastanawia mnie, co poza uszczelnieniami, ergonomią, wizjerem i trybem seryjnym musi być słabsze, niż w OM-D, żeby nie zabić jego sprzedaży.
    Sam wszedłem ostatnio w u4/3 (używany GF1), żeby przyszłościowo kupić Olka ze świetną matrycą, a oni mi tu robią taką przyjemność i wypuszczają tańsze korpusy z tym samym sensorem. Trzeba będzie poczekać i zobaczyć ceny.

No i warto też zobaczyć, jak się sprawdzi nowa matryca w GH3.

Wracając do Olka, to sądzę, że E-P5 wypuszczą. Gdyby mieli skasować linię, to skasowaliby E-PL. Bo głupio usunąć topowego PENa (OM-D to przecież nie PEN)

Strona 167 z 194 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów