Strona 150 z 194 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    To nie było tak jak napisałeś. Olympus wtedy stwierdził, że na dzień dzisiejszy technologia pozwala im na max 12 Mpix i takie tylko planują montować + bełkot marketingowy, że jest to wystarczające.

Technika poszła do przodu to wsadzają inne matryce.

Ufff;..... odetchnąłem z ulgą .

Postaw obok siebie E-M5 z dowolną EL i zapytaj amatora żeby wskazał, która jest lustrzanką, a która nie.
    Nie chodzi o wygląd i fakty tylko o nazwę. Jak w sklepie powiedzą że to lustrzanka to oczywiście że to zadziała na korzyść tego body. Dla większości zielonych termin bezlusterkowiec jest kompletnie niezrozumiały.

Po drugie czego aktualnie brakuje "tym bardziej świadomym" w m43, a co jest w EL?
    Możesz rozwinąć te skróty? I co zmieni dpowiedź na to pytanie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Trochę się rozpędziłeś Quadrifoglio, OM-D na pewno nie jest dla młodego adepta sztuki fotograficznej który chce kupić pierwszą "lustrzankę". Do tych zadań jest Canon 1100D i ta hierarchia jest raczej niezagrożona...
    Przecież w każdym poście zaznaczam "jeśli będą z czasem zdolni do obiżenia cen do poziomu luster entry-level"

co prawda to nie moje to co poniżej ale trochę się z tym zgadzam, tzn potwierdzało by to moje myślenie

cytuję: "Japonia od bardzo dawna jest rynkiem, który wyznacza trendy w branży fotograficznej. Trendy sprzedaży sprzętu w Japonii z opóźnieniem są odzwierciedlone w trendach sprzedaży na innych rynkach.
    Grudzień 2011 był pierwszym miesiącem w historii w którym sprzedano więcej bezlusterkowców kosztem DSLR. Tendencja wzrostu sprzedaży EVILi kosztem DSLR utrzymuje się już od dłuższego czasu.
    System z "matrycami wielkości paznokcia"jak określasz matryce m43 ktrórych powierzchnia i różnica w GO w porównaniu do APS-C jest w zasadzie pomijalna (swoją drogą musisz mieć spore paznokcie ) został najpopularniejszym pod względem sprzedaży systemem w Japonii wyprzedzając C i N.
    Może coś w tym jest?
    Ja myślę że tak i fotografując "zaawansowanie amatorsko" od 12 lat lustrzankami analogowymi i cyfrowymi Canon a także okazyjnie Olympus kupiłem w grudniu Panasa G3 i muszę Cię uspokoić, że GO i jakość zdjęć w praktyce jest taka sama, a w moim przypadku nawet dużo lepsza od dużej puszki (moja ostatnia lustrzanka ma już 3 lata).
    System FF bezlusterkowy (nie mówię tu o zniknięciu luster z profesjonalnych korpusów bo to jest nieuniknione) na razie nie ma racji bytu na rynku ze względu na koszty i wielkość obiektywów która skazuje go na razie potencjalnie na porażkę.
    Ja też wolałbym żeby mój aparat przy swoich gabarytach korpusu i obiektywu oraz ceny miał FF ale to niewykonalne i tak jak większość użytkowników amatorów na rynku wolę poręczny sprzęt od kilkukilogramowego klocka. "

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Domyślnie

Tylko z drugiej strony Canon zwiększył sprzedaż DSLR w 2011 w stosunku do 2010 o 18% a Nikon o 15%, więc w tym wypadku te odzwierciedlenie może bardzo długo potrwać
    Dotyczy to oczywiście rynku światowego
    Ostatnio edytowane przez vojtekk ; 09-02-2012 o 23:20
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Japonia nie jest rynkiem który wyznacza trendy. Japonia jest bardzo specyficznym rynkiem i wyniki stamtąd nie przekładają się na resztę świata .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Domyślnie

Dokładnie, sprzedawane są tam też takie aparaty które nigdzie indziej nie są dostępne, podobnie jak samochody
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Po drugie czego aktualnie brakuje "tym bardziej świadomym" w m43, a co jest w EL?
    Odpowiednika 17-55IS, dla mnie to małe eL.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    co oferuje Olek przeciętnemu amatorowi, jaką wartość dodaną w stosunku do budżetowych luster która mogłaby spowodować że nagle Canon i Nikon zaczną tracić w tym segmencie?
    To złożone zagadnienie. Odpowiedź będzie prosta i z mojego punktu widzenia wyjątkowo łatwa: Olek (m43) oferuje optimum rozumiane jako:

1. stosunek jakości obrazka do rozmiaru sprzętu; np. 14/2.5 i 20/1.7 razem z E-PL1.
    2. więcej zdjęć bo w/w zestaw zajmuje mało miejsca i (piszę w ciemno) jest lżejszy?
    3 większa GO. Ostatnio przeciętni amatorzy po pierwszej podnietce/zakupie odpowiednio D5100 i Nex5 zapragnęły więcej GO

Dalej nie chce mi się pisać (szczerze ) bo i tak nie zmieni to klimatu wątków tego i Nex czy PEN.

BTW. O 14-150 nie będę wspominał przez wzgląd na właścicieli 24-105L
    BTW2. Ty na poważnie z tą 24/2.8IS?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-02-2012 o 00:11
    the silence is deafening

Domyślnie

Nie chodzi o wygląd i fakty tylko o nazwę. Jak w sklepie powiedzą że to lustrzanka to oczywiście że to zadziała na korzyść tego body. Dla większości zielonych termin bezlusterkowiec jest kompletnie niezrozumiały.
    Która lustrzanka ma w nazwie lustrzanka? Kupujemy wzrokiem i temu nie zaprzeczysz. Jest wizjer? Jest. Są wymienne obiektywy? Są. Jest szybki AF? Jest. Jest grip? Jest. Jest kominek? Jest. Jest znana marka? Jest.

Możesz rozwinąć te skróty? I co zmieni dpowiedź na to pytanie?
    Co oferują "systemy lustrzankowe" świadomym amatorom czego nie mogą zaoferować bezlusterkowce?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Co oferują "systemy lustrzankowe" świadomym amatorom czego nie mogą zaoferować bezlusterkowce?
    Możliwość pobawienia się aparatem, nawet bez zasilania, bo w w wizjerku nadal coś widać i można sobie pokręcić zoomem? Często wspomagam się aparatem z 70-300 jako lunetą, w czasie spacerów i prób podchodzenia zwierząt...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Możliwość pobawienia się aparatem, nawet bez zasilania, bo w w wizjerku nadal coś widać i można sobie pokręcić zoomem? Często wspomagam się aparatem z 70-300 jako lunetą, w czasie spacerów i prób podchodzenia zwierząt...
    Z punktu widzenia podglądacza lustrzanka plusuje jak cholera :wink:

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Odpowiedziałem tylko na pytanie, a kto co z tym zrobi, to już jego sprawa. Kupowanie bezlusterkowego aparatu, i konieczność dokupienia lornetki, moim zdaniem, stawia pod znakiem zapytania sensowność operacji. ;D
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 150 z 194 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów