Strona 15 z 194 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie tak do końca. Dziś Panas jest mocno do przodu (Szybki AF, sympatyczne 20mm f/1.7, 14-140mm) ale Olek w końcu dorobi się szybkiego AF, a Panas stablizacji matrycy już nie wstawi skoro ma ją w szkłach.

Co do obiektywów - sensowny będzie chyba, już oficjalnie ogłoszony, 9-18mm f/4-5.6. Ta wersja do "normalnego" 4/3 jest bardzo dobra:
    http://optyczne.pl/145.11-Test_obiek...sumowanie.html

Jeśli wersja micro4/3 optycznie nie będzie jej ustępować, to świetna propozycja. Mniejsza od Panasa 7-14 f/4, a przede wszystkim prawie 2 razy tańsza.

Może też zapowiedziane 50mm do micro4/3 nie będzie złe, jeśli przerobią "zwykłe" lustrzankowe Zuiko 50mm f/2. Te miało rewelacyjne wyniki:
    http://optyczne.pl/86.11-Test_obiekt...sumowanie.html

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Micro4/3 matrycy o 3 razy większej powierzchni (FF) w pewnych warunkach nie zabije, ale dla APS-C to już całkiem sensowna alternatywa. Mieszcząca się w kieszeni.
    A przepraszam w której ;P)? Bo ja takich nie mam. Dla mnie ten argument jest zupełnie nie trafiony. Wystarczy wpiąć jakiś normalny zoom i robi się cegła. Do tego jakby dodać sensowną (pancerną - jak już przywołujemy eL-ki) obudowę i mamy mieszczenie się w kieszeni z głowy.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Kiedyś w końcu ktoś zrobi microFF (Leici M9 nie liczę, bo to worek pieniędzy i brak AF) i wtedy dopiero nadejdzie prawdziwa rewolucja. Wtedy lustrzankowe L-ki odejdą do muzeum.
    Wiesz te Twoje wróżby się spełnią tylko wtedy być może jak wielcy zobaczą, że tutaj jest interes do zrobienia - przy czym pewnie eL-ki dalej się będą miały dobrze, bo się je będzie dało podpiąć do sensownych korpusów.
    Tak na prawdę dla PRO wielkość nie jest żadną przeszkodą - jest wręcz w pewnym stopniu zaletą. Wystarczy zobaczyć co jest na rynku kamer - przecież da się zrobić już bez problemu małe kamery o świetnej jakości obrazu doskonale wyposażone, a w telewizjach nadal używa się dużego ciężkiego sprzętu. Po prostu miniaturyzacja jest dobra dla gadżeciaży lub przy specyficznych zastosowaniach.

Mikro 4/3 nie zrobiło żadnej rewolucji i jej już nie zrobi IMHO. Efekt nowości powoli mija jakieś nowe rewolucyjne rozwiązania się nie pojawiają. System przez to, że nie jest wspierany przez liczących się na rynku producentów póki co jest dziurawy jak sitko w związku z tym nikt kto chce "czegoś więcej" w to nie będzie wchodził. Do tego ceny są -- po prostu mało atrakcyjne. A ograniczenia (wizjer, AF) powodują że niektórzy nawet w tę stronę nie spojrzą. Moim zdaniem jeszcze na rewolucję zbyt wcześnie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-01-2010 o 20:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

PRO to może 5% rynku, reszta to amatorzy. Zaawansowani, początkujący... Część kupuje budżetowy sprzęt, a część semi-pro... ale za dużym rozmiarem tęskni niewielu. Miłośnicy ptaszków, bo i tak noszą wielkie tele, weselni bo muszą zrobić wrażenie na klientach, może jeszcze kilka nisz... reszta, chce mieć mały, lekki sprzęt o akceptowalnej jakości zdjęć. Jeśli akceptowalną jest tak z Canona 7D, to identyczną zrobi jakiś bezlustrzankowiec o takiej samej powierzchni matrycy.

Ceny... Micro4/3 na razie ma wysokie, bo jest popyt i chyba nie założyli wystarczających mocy produkcyjnych. Na Panasy trzeba czekac (szczególnie GF1 i naleśnik, podobnie 7-14). Gdyby ceny były niższe, trzeba by czekać jeszcze dłużej. Wszyscy, gdy przyszedł kryzys, ograniczyli produkcję i podnieśli ceny, a teraz dopiero zauważają małe zapasy i rozkręcają produkcję. W końcu Panas rozkręci produkcję, Olek dorobi się szybkiego AF, Samsung wypuści mniejsza wersję NX-a bez wizjera i gripu... A gdy pojawi się jeszcze jakaś konkurencja - ceny spadną. Wtedy nie da się utrzymać wysokiej marży, a przecież koszt wytworzenia takiego bezlustrzankowca jest tańszy niż lustra (podobny do kompaktu). Jest z czego schodzić. A jak jeszcze Olek wypuści coś na kształt analogowego Mju II, platikowego i mocno wykastrowanego, ale naprawdę taniego... wtedy co drugi własciciel lustra dokupi taki do kieszeni.

A co do kieszeni. Z zoomem rzeczywiście, troszeczkę za duży, ale z naleśnikiem taki EP-1 mieści się w bocznej kieszeni marynarki. Wiem, bo sprawdzałem. A wtedy drugi naleśnik do drugiej kieszeni, i mogę go zawsze zabrać ze sobą. Do pracy choćby, codziennie. Na każdy spacer. Problem może latem, gdy chodzi się w podkoszulkach, ale wtedy mogę zabrać go w "oldskulowym" etui.

Sam czekam na niższe ceny. Planowałem kupić jakiegoś G10 czy G11, LX3 czy Ricoha, ale pojawiło się małe micro4/3, i te kompakty straciły wtedy dla mnie rację bytu.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Olesław E-PL1 oficjalnie

$600
    IBIS
    ai servo

wystarczy
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-02-2010 o 13:52
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Olesław E-PL1 oficjalnie [...]
    ai servo
    Szacun!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ładnie, w końcu ceny robią się dla ludzi. 600$ za kita na starcie.
    Pewnie za jakiś czas spadnie do 500$.

http://43rumors.com/e-pl1-leaked/

Nie wykastrowali go chyba zanadto w stosunku do EP-1. Nawet dodali lampę, ma chyba gniazdko dla EVF na stopkę (świetnej jakości ten EVF który dają w zestawie z EP-2), stabilizacja matrycy jest, filmy w HD ready. Tyle że plastik zamiast szlachetnego metalu. Ale za to jest MNIEJSZY od EP-1.

No, no, dobry ruch...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jest też oficjalnie obiektyw 9-18mm i przyznam, że robi wrażenie (rozmiar, waga)!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jest następne body micro4/3 - nowy, mniejszy i tańszy Olek:

http://www.dpreview.com/previews/olympusepl1/

oraz 2 nowe szkiełka:
    http://www.dpreview.com/news/1002/10...m14mm150mm.asp

Ultrazoom oraz ultraszeroki zoom. Ten ultraszeroki, to zbliżone kąty widzenia do 17-40 f/4L (9-18mm f/4-5.6 czyli ekwiwalen 18-36mm), ale dużo, dużo, dużo mniejszy. Wersja pod "zwykłe" lustrzankowe 4/3 miała świetne recenzje:

http://optyczne.pl/145.11-Test_obiek...sumowanie.html

może składana wersja pod micro4/3 nie będzie odstawać optycznie od pierwowzoru?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jeśli chodzi o mnie to czekam na optyczny pojedynek Olo 12mm vs. Pana 14mm - po tym szkle, w moich oczach, system jest kompletny z punktu widzenia szklarni. W equiw. 24-136mm IS f/3.5-5.6 nie wierzę a dwa kit zoomy to nie dla mnie.
    Jeśli idzie o apararaty: wyższy o 1 cm, ale nie chudszy! GF1 byłby ideałem, oczywiście bez migawki, bo ta tylko niemowlaki straszy.

BTW: Cena 9-18 wzięta z groty Nestel
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Zdanie miesiąca

"Olympus has asked that I not post any specific focus times in this preview, but I can tell you that the E-PL1 feels a bit faster than its predecessors"

za dcresource.com

Strona 15 z 194 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów