Strona 144 z 194 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Nabyłem niedawno Pen-a jako alternatywę wycieczkową dla kilku kg sprzętu canona. Chciałbym zapytać czy ktoś ma doświadczenie ze szkłami Canona podpiętymi przez przejściówkę do Pen-a. Czy warto sobie głowę tym zawracać?
    Powiem tak, biorąc pod uwagę podpinanie szkieł z innego systemu do PEN'a, to jakiś sens mają szkła 4/3, jest wspomaganie manualnego ostrzenia, jest nawet AF. Podstawową wadą są gabaryty. Jeśli decyduję się na zabieranie dużych obiektywów, to jaki problem zabrać również systemowe body do nich.

Jak dla mnie body bezlustrowe mają sens jedynie z systemowymi szkłami.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Powiem tak, biorąc pod uwagę podpinanie szkieł z innego systemu do PEN'a, to jakiś sens mają szkła 4/3, jest wspomaganie manualnego ostrzenia, jest nawet AF. Podstawową wadą są gabaryty. Jeśli decyduję się na zabieranie dużych obiektywów, to jaki problem zabrać również systemowe body do nich.

Z Twoja konkluzja prawie się zgadzam Ale! Kupiłem bezlusterkowca ponieważ np. w górach , na rowerze nie chcę wozić plecaka z 7 kg. sprzętu. Ale podpięcie takiego np. C.50/1,4 kusi. Ciężar żaden a w stosunku do kitów m4/3 różnica!? Można oczywiście kupić doskonały 45/1,8 ale to kolejny wydatek ponad 1000zł. Na planowany plener foto zawsze zabieram C 5 z kupą gratów ale na obiad do wnuczka nie muszę. A portrecik 50 1,4 mógłby być całkiem, całkiem!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Z Twoja konkluzja prawie się zgadzam Ale! Kupiłem bezlusterkowca ponieważ np. w górach , na rowerze nie chcę wozić plecaka z 7 kg. sprzętu. Ale podpięcie takiego np. C.50/1,4 kusi. Ciężar żaden a w stosunku do kitów m4/3 różnica!? Można oczywiście kupić doskonały 45/1,8 ale to kolejny wydatek ponad 1000zł. Na planowany plener foto zawsze zabieram C 5 z kupą gratów ale na obiad do wnuczka nie muszę. A portrecik 50 1,4 mógłby być całkiem, całkiem!
    Jasne, portrecik byłby pewnie dobry. Ale niestety przysłona w Canonach jest sterowana z puszki, więc albo robisz na 1.4 albo używasz przelotki z czymś na kształt przysłony (nie wiem jak to się sprawdza). Niestety taki urok szkieł Canona.
    Nikony serii serii G mają popychacz przysłony i pierścieniem na przelotce można przymykać.

Kup jakiś manualny obiektyw 50mm ... ot nawet Helios 58mm/2,0 i przelotkę - portreciki też będziesz miał przednie - koszt około 100zł.

Niestety, każdy bezlustrowiec to tak naprawdę nowy system, nowe graty, nowe wydatki :wink:
    Dla Ciebie sprawa się rozwiąże jak Canon wypuści swojego bezlustrowca. Kupisz systemową przelotkę za jedyne 1000zł i wspaniałomyślnie Canon "pozwoli" Ci używać obiektywów AF i AF-S :wink:
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 16-01-2012 o 15:51

Coś już napisał

Domyślnie

Z własnej praktyki stwierdzam, że za cudownie to to nie działa. AF dużo wolniejszy nawet jak obiektyw ma ostrzenie po kontraście np ZD 14-54 II. Do tego całość robi się słabo wyważona przy tak małym korpusie. Ja sobie odpuściłem m4/3.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta

Ostatnio edytowane przez Merde ; 16-01-2012 o 17:19

Początki nałogu

Domyślnie

Coś się nowego szykuje u Olympusa - nowa linia OM-D (igital)

http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/

Foto:

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=koniecpolska;1037023]Coś się nowego szykuje u Olympusa - nowa linia OM-D (igital)

Cały temat już jest na Olkowym forum o tym nowym OM:

http://forum.olympusclub.pl/threads/...-premier%C4%85

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kolejny system olka - który to już ?
    Widzę spore podobieństwo do OM 707 - żeby tylko tak nie skończył.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Domyślnie

To nadal m43, tylko jakiś taki niezbyt urodziwy
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

A nie macie wrażenia, że to jakaś ściema? Obiektyw jakby inaczej oświetlony niż aparat, do którego jest przypięty...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 144 z 194 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów