Strona 139 z 194 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie

Ja mogę zaakceptować nawet nieco większe rozmiary, jeśli dostanę coś w zamian, a mianowicie dużą jasność i świetną jakość optyczną.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Akurat na powodzeniu, jakim cieszą bezlusterkowce, najmniej cierpi segment zawodowych lustrzanek. Ilość sprzedanych bezlusterkowców nie wpływa na popyt na FF, bo mikrusy kupują ludzie, których FF nie interesuje, albo kupują je ci, którzy FF już mają i nie mają zamiaru się go pozbywać, a jedynie poszerzyć swoje zaplecze sprzętowe o nowy, mały system.

Obawiać się mogą zaawansowane kompakty i lustrzanki typu 1100D, 600D czy nawet 60D. Ale póki co jeszcze nie teraz.
    Ale to tylko w PL 5D jest profesjonalną luszczanką. Tak to raczej semi-pro.
    Przecież cropy to zawsze były kastraty i właśnie je mam nadzieje dorżnie micro4/3.

5D2-810g
    7D-820g
    Skoro tam jest 40% powierzchni matrycy FF to pewnie sporo luźnego miejsca zostało pod maską

W rozmiarze DSLRów sens mają tylko FF, reszta powinna równać do micro4/3.

A co do wyborów prosów, to wygląda że nikomu niepotrzebna jakość obrazu (poza specyficznymi zastosowaniami) a raczej szybkość jego przekazu.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Ale to tylko w PL 5D jest profesjonalną luszczanką. Tak to raczej semi-pro.
    Nie wiem, czym się różni profesjonalista od semi-profesjonalisty. To terminy czysto marketingowe, służące jedynie do segmentowania sprzętu na rynku i uzasadnianiu różnic cenowych, niż faktyczny podział kompetencji zawodowych ludzi zarabiających na fotografii.

5D czy jakikolwiek inny model lustrzanki FF o rozmiarach mniejszych, niż korpusy ze zintegrowanym uchwytem pionowym, cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce. Tylko jakiś kompleks niższości mógłby kazać nam tak uważać, podczas gdy fakty temu przeczą.

Tim Hetherington jeździł z 5DII na wojny, nakręcił nim nawet "Wojnę Restepo". Wszystkie zdjęcia w książkach duChemina wykonane są starym 5D. Polecam przejrzeć czasem czasopismo Digital Camera, w którym obok wywiadów ze znanymi zawodowcami są rubryki z wymienionym sprzętem, jakiego używają. W większości przypadków nie są to Canony z serii 1D ani Nikony serii D3, ale właśnie 5D/5DII lub D700. Sądzę, że to właśnie te puszki zrewolucjonizowały pracę większej części zawodowców na całym świecie, a my mamy jedynie jakieś fałszywe wyobrażenia na temat rozrzutności zachodnich fotografów.

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    A co do wyborów prosów, to wygląda że nikomu niepotrzebna jakość obrazu (poza specyficznymi zastosowaniami) a raczej szybkość jego przekazu.
    Chyba masz na myśli wyłącznie "prosów" zajmujących się szybką reporterką prasową. To raczej jest mniejsza część wszystkich fotografów zarabiających na swojej pracy. Dla całej reszty liczą się zupełnie inne rzeczy.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Ciesze się że się zgadzamy :cool:

A za rok chcę zobaczyć jak na tych wykresach iphone5 i cała zgraja micro dyma CaNikona

flickr wykresik
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. Że takie aparaty jak iphone czy w ogóle rozwiązania w komórkach będą za jakiś czas dominować? Czy że z czasem rozwiązania aparatów z wymiennymi obiektywami polegające na eliminacji mechaniki wyprą dotychczasowe? Moim zdaniem na oba te pytanie odpowiedź jest twierdząca.
    Z tym że moim zdaniem stanie się to drogą ewolucji i tak jak nie wdać masowego odchodzenia od kompaktów (mimo że każdy telefon ma aparat) tak nie będzie IMVHO masowego przechodzenia na bezlusterkowce w obecnej formie.
    Wykresami można się podniecać ale ważne są tendencje globalne i na przestrzeni przynajmniej kilku lat, a te póki co studzą nawet najbardziej rozgrzane głowy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2011 o 14:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT - test na Optycznych:

Podsumowanie testu:
    http://www.optyczne.pl/241.11-Test_o...sumowanie.html

Rozdzielczość to rewelacja:
    http://www.optyczne.pl/241.4-Test_ob...ć_obrazu.html

a tu widać jak mały jest ten obiektyw:
    http://www.optyczne.pl/241.3-Test_ob...wykonania.html

Przy tej ogniskowej AF jest praktycznie nieistotny, a jakość optyczna - perełka. I cena świetna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT - test na Optycznych/.../Przy tej ogniskowej AF jest praktycznie nieistotny, a jakość optyczna - perełka. I cena świetna.
    Rzeczywiście w tym teście ten samyang wypadł rewelacyjnie
    Zastanawiam się, czy dla takiego obiektywu warto wchodzić w system MFT

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do tego plug-in do Photoshopa Fisheye-hemi i mamy świetny UWA bez wygięć:

http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Do tego plug-in do Photoshopa Fisheye-hemi i mamy świetny UWA bez wygięć
    Żeby było śmieszniej, Koreańczyk kopie pupę konkretnie nie tylko Panasa 8FE, ale i Canononka 8-15Ly jeśli chodzi o CA oczywiście. Pomijam ostrość bo zaraz janmar mnie pozdrowi

BTW. Hemi dla Canonka to jeszcze większy must have (opcja circle) niż do/dla mikro.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cena tego nowego cacka Samyanga jest rzeczywiście przystępna - z tego co widzę, to na Foto-tipie kosztuje niecałe 1100 zł. Najzabawniejszy jest wybór kolorów, nie wiedziałam, że fotografowie tak zwracają uwagę na kolorystykę sprzętu

Strona 139 z 194 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów