Ja mogę zaakceptować nawet nieco większe rozmiary, jeśli dostanę coś w zamian, a mianowicie dużą jasność i świetną jakość optyczną.
Ja mogę zaakceptować nawet nieco większe rozmiary, jeśli dostanę coś w zamian, a mianowicie dużą jasność i świetną jakość optyczną.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ale to tylko w PL 5D jest profesjonalną luszczanką. Tak to raczej semi-pro.
Przecież cropy to zawsze były kastraty i właśnie je mam nadzieje dorżnie micro4/3.
5D2-810g
7D-820g
Skoro tam jest 40% powierzchni matrycy FF to pewnie sporo luźnego miejsca zostało pod maską
W rozmiarze DSLRów sens mają tylko FF, reszta powinna równać do micro4/3.
A co do wyborów prosów, to wygląda że nikomu niepotrzebna jakość obrazu (poza specyficznymi zastosowaniami) a raczej szybkość jego przekazu.
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Nie wiem, czym się różni profesjonalista od semi-profesjonalisty. To terminy czysto marketingowe, służące jedynie do segmentowania sprzętu na rynku i uzasadnianiu różnic cenowych, niż faktyczny podział kompetencji zawodowych ludzi zarabiających na fotografii.
5D czy jakikolwiek inny model lustrzanki FF o rozmiarach mniejszych, niż korpusy ze zintegrowanym uchwytem pionowym, cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce. Tylko jakiś kompleks niższości mógłby kazać nam tak uważać, podczas gdy fakty temu przeczą.
Tim Hetherington jeździł z 5DII na wojny, nakręcił nim nawet "Wojnę Restepo". Wszystkie zdjęcia w książkach duChemina wykonane są starym 5D. Polecam przejrzeć czasem czasopismo Digital Camera, w którym obok wywiadów ze znanymi zawodowcami są rubryki z wymienionym sprzętem, jakiego używają. W większości przypadków nie są to Canony z serii 1D ani Nikony serii D3, ale właśnie 5D/5DII lub D700. Sądzę, że to właśnie te puszki zrewolucjonizowały pracę większej części zawodowców na całym świecie, a my mamy jedynie jakieś fałszywe wyobrażenia na temat rozrzutności zachodnich fotografów.
Chyba masz na myśli wyłącznie "prosów" zajmujących się szybką reporterką prasową. To raczej jest mniejsza część wszystkich fotografów zarabiających na swojej pracy. Dla całej reszty liczą się zupełnie inne rzeczy.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ciesze się że się zgadzamy :cool:
A za rok chcę zobaczyć jak na tych wykresach iphone5 i cała zgraja micro dyma CaNikona
flickr wykresik
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Ale nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. Że takie aparaty jak iphone czy w ogóle rozwiązania w komórkach będą za jakiś czas dominować? Czy że z czasem rozwiązania aparatów z wymiennymi obiektywami polegające na eliminacji mechaniki wyprą dotychczasowe? Moim zdaniem na oba te pytanie odpowiedź jest twierdząca.
Z tym że moim zdaniem stanie się to drogą ewolucji i tak jak nie wdać masowego odchodzenia od kompaktów (mimo że każdy telefon ma aparat) tak nie będzie IMVHO masowego przechodzenia na bezlusterkowce w obecnej formie.
Wykresami można się podniecać ale ważne są tendencje globalne i na przestrzeni przynajmniej kilku lat, a te póki co studzą nawet najbardziej rozgrzane głowy.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2011 o 14:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT - test na Optycznych:
Podsumowanie testu:
http://www.optyczne.pl/241.11-Test_o...sumowanie.html
Rozdzielczość to rewelacja:
http://www.optyczne.pl/241.4-Test_ob...ć_obrazu.html
a tu widać jak mały jest ten obiektyw:
http://www.optyczne.pl/241.3-Test_ob...wykonania.html
Przy tej ogniskowej AF jest praktycznie nieistotny, a jakość optyczna - perełka. I cena świetna.
Do tego plug-in do Photoshopa Fisheye-hemi i mamy świetny UWA bez wygięć:
http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm
the silence is deafening
Cena tego nowego cacka Samyanga jest rzeczywiście przystępna - z tego co widzę, to na Foto-tipie kosztuje niecałe 1100 zł. Najzabawniejszy jest wybór kolorów, nie wiedziałam, że fotografowie tak zwracają uwagę na kolorystykę sprzętu![]()