Strona 136 z 194 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Jest jeszcze NEX-3/3c/5 z E16mm/2.8 (ekwiwalent 24mm)
    Fakt, pomacałem 3c i całkiem mi się podoba ten projekt. Mały, płaski, ale z gumowanym wybrzuszonym uchwytem....Nie trzeba mnie przypominać że jak mam do wyboru 10 super ficzerów to wolę...większą matrycę.
    No, ale ten ekran jest bezsensownie ruszany.

Sony to miało fajny patent na lcd w R1...

Z podobnych powodów odpada Olympus E-PL3.
    Ekran jest niezbyt spasowany (porównując do NEXa) z body, wogóle aparacik wygląda dosyć tandetnie, nie ma go jak trzymać jedną dłonią...Małość tak, ergonomia sucks...

Lepiej wyglądał na półce Olek E-P3.

Ale w dłoni leży jak smiena w wersji jamnik...długie, gładkie, ciężkie pudełko...i woła jestem taką tanią Lejcą

W sumie najlepiej leżał mi Panas G2, choć niepotrzebnie ma ten garb z wizjerem i sankami - patrzcie ja też jestem lustrzanką dla ubogich

Nie mam nic do wystającego gripa, bo i tak z przodu naleśnik będzie dalej.
    Przypomina mi to mój najpraktyczniejszy aparat ever G3 :cool:
    Jeżeli Panas G3 jest pomniejszony o bezsensowne kółeczko z lewej strony i trochę ścięty, to może być to.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Początki nałogu

Domyślnie

Masz jeszcze jednego kandydata, właśnie pojawił się Samsung NX200 (albo NX100, które zapewne będzie jeszcze tańszy).

Początki nałogu

Domyślnie

Masz jeszcze jednego kandydata, właśnie pojawił się Samsung NX200 (albo NX100, które zapewne będzie jeszcze tańszy).
    Faktycznie z naleśniorem 16 f/2.4 (ekv.24mm) wygląda imponująco płasko. No i apsc...
    Brak lampy w takim maleństwie można wybaczyć.
    Ale jednak brak ruchomego lcd bardzo ogranicza możliwości/wygodę.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Faktycznie z naleśniorem 16 f/2.4 (ekv.24mm) wygląda imponująco płasko. No i apsc...
    Brak lampy w takim maleństwie można wybaczyć.
    Ale jednak brak ruchomego lcd bardzo ogranicza możliwości/wygodę.
    Lampa jest w komplecie z body, fakt trzeba założyć na sanki, to i wada i zaleta. Ja w NEX-3 praktycznie nie używam lampy, w LX5 (wbudowana) też nie używam, poprostu taka popierdułka nie ma sensu. Jak trzeba to w sanki zakładam coś bardziej poważnego lub wyzwalacz radiowy.

Bardziej od ruchomości LCD przydaje się atrybut możności używania LCD w mocnym oświetleniu - AMOLED - daje taką nadzieję.

Domyślnie

Lampa jest w komplecie z body, fakt trzeba założyć na sanki, to i wada i zaleta. Ja w NEX-3 praktycznie nie używam lampy, w LX5 (wbudowana) też nie używam, poprostu taka popierdułka nie ma sensu.
    Taka wbudowana (lub choćby doczepiana) błyskotka ma sens tylko wtedy, gdy można ją odchylić do góry i odbijać światło od sufitu, tak jak w E-PL1 czy GF2. A taka błyskająca na wprost to pic na wodę. Do równoważenia cieni w słoneczny dzień by się tylko przydała, tyle że nie synchronizuje się z krótkimi czasami, więc generalnie jest bezużyteczna.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Leica 25mm f/1.4 (z AF-em) do micro43 - test:
    http://www.optyczne.pl/239.11-Test_o...sumowanie.html

(jak na czerwoną kropkę, niedroga)

"Zalety:
    bardzo solidne wykonanie,
    rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru włącznie z maksymalnym otworem względnym,
    dobra jakość obrazu na brzegu kadru po lekkim przymknięciu,
    dobrze korygowana aberracja chromatyczna,
    niewielki astygmatyzm,
    dobra praca pod ostre światło,
    cichy i skuteczny autofokus.

Wady:
    wyraźna koma,
    za duże winietowanie na f/1.4,
    brzeg kadru w okolicach maksymalnego otworu mógłby być ostrzejszy.
    "

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    (jak na czerwoną kropkę, niedroga)
    Piotr ja cię bardzo proszę co to szkło ma wspólnego z Lajką?
    Czcionka, kształt osłony i... najgorszy koszmar użytkownika m/43 -> zakaz/brak korekcji ca.
    To troszeczkę lepiej wykonany obiektyw Panasa z naklejką Lajki, co nie zmienia faktu, że otwarty kąsa bardziej niż Voithek
    Jak kupie, polecę do kumpla przestrzelać na GH2, kopara mu opadnie na bank jak sobie troszeczkę pofilmuje tym szkiełkiem (ma 20/1.7)
    the silence is deafening

Coś już napisał Awatar rysiek30d

Domyślnie

NX200 jest teraz najsensowniejszą propozycją. Trzy bardzo małe, ładne, ostre, stałki-naleśniki, no i TANIE
    16mm,20mm,30mm. Który system to oferuje?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiek30d Zobacz posta
    NX200 jest teraz najsensowniejszą propozycją. Trzy bardzo małe, ładne, ostre, stałki-naleśniki, no i TANIE
    16mm,20mm,30mm. Który system to oferuje?
    A po co komu takie 3 naleśniki jednocześnie? Proszę o wskazanie sytuacji, w której muszę zapiąć 20mm zamiast 16mm, albo 30mm zamiast 20mm?!?!

Te stałki są zdecydowanie za blisko siebie jeśli chodzi o ogniskową.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Te stałki są zdecydowanie za blisko siebie jeśli chodzi o ogniskową.
    Nie są za blisko siebie. To nie pokemony, aby trzeba było zebrać je wszystkie, a potem zastanawiać się, czym one się właściwie różnią od siebie. Ktoś będzie potrzebował tylko 20 mm, ktoś inny tylko 16 mm, jeszcze ktoś inny weźmie i 16 mm, i 30 mm, a znajdą się i tacy, kto wezmą wszystkie trzy, bo są tanie.

A sytuacji, w których lepiej jest używać ogniskowej 35 mm ekw., niż 24 mm ekw. jest mnóstwo. Choćby np. w fotografii ulicznej, gdzie aby zrobić komuś zdjęcie i pokazać go w większej części kadru, a nie tylko jako małego ludzika, to trzeba by mu z szerokim kątem chyba wejść w tyłek.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 136 z 194 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów