Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Podsumowując, jak chcę mieć małego pstrykacza do kieszeni a nie udawać mini lustrzankę to zostaje wybór:
    Oly e-pl3 (brak lampy i 16:9 ruchomy lcd) vs Panas G3
    i do tego Oly 14 2.5 (czyli ekv.28mm)...chyba że jest coś jaśniejszego lub szerszego ( i żeby polar dało się nakręcić!)??
    Jest jeszcze NEX-3/3c/5 z E16mm/2.8 (ekwiwalent 24mm)
    Mam używam, nie wierz zbytnio negatywnym opiniom złej jakości E16. Fakt w samych rogach jest nieciekawie, ale w centrum jest żyleta, poza centrum też jest żle - tylko same narożniki są nieciekawe. Zaletą może być matryca i niska cena (mniejszy żal jak w coś walnie i się rozsypie), swego czasu NX-3 z E16 kupiłem za 999zł, teraz NEX-5 z E-16 widziałem za 1225zł. Lampa jest ale dokręcana. Wadą jest mała ilość fotek na jednej baterii - około 200. Nie ma możliwości założenia zewnętrznego EVF. Filmy HD 720p b. dobrej jakości.
    Tu masz linki do dużych fotek NEX'a z E16
    http://www.fotoszok.pl/upload/edcd918c.jpg
    http://www.fotoszok.pl/upload/3f04c2f9.jpg
    możesz ocenić narożniki.
    Ponoć jakośc E16 jest różna w zależności od egzemplarza.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 01-09-2011 o 10:20

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Jest jeszcze NEX-3/3c/5 z E16mm/2.8 (ekwiwalent 24mm)
    Fakt, pomacałem 3c i całkiem mi się podoba ten projekt. Mały, płaski, ale z gumowanym wybrzuszonym uchwytem....Nie trzeba mnie przypominać że jak mam do wyboru 10 super ficzerów to wolę...większą matrycę.
    No, ale ten ekran jest bezsensownie ruszany.

Sony to miało fajny patent na lcd w R1...

Z podobnych powodów odpada Olympus E-PL3.
    Ekran jest niezbyt spasowany (porównując do NEXa) z body, wogóle aparacik wygląda dosyć tandetnie, nie ma go jak trzymać jedną dłonią...Małość tak, ergonomia sucks...

Lepiej wyglądał na półce Olek E-P3.

Ale w dłoni leży jak smiena w wersji jamnik...długie, gładkie, ciężkie pudełko...i woła jestem taką tanią Lejcą

W sumie najlepiej leżał mi Panas G2, choć niepotrzebnie ma ten garb z wizjerem i sankami - patrzcie ja też jestem lustrzanką dla ubogich

Nie mam nic do wystającego gripa, bo i tak z przodu naleśnik będzie dalej.
    Przypomina mi to mój najpraktyczniejszy aparat ever G3 :cool:
    Jeżeli Panas G3 jest pomniejszony o bezsensowne kółeczko z lewej strony i trochę ścięty, to może być to.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Początki nałogu

Domyślnie

Masz jeszcze jednego kandydata, właśnie pojawił się Samsung NX200 (albo NX100, które zapewne będzie jeszcze tańszy).

Początki nałogu

Domyślnie

Masz jeszcze jednego kandydata, właśnie pojawił się Samsung NX200 (albo NX100, które zapewne będzie jeszcze tańszy).
    Faktycznie z naleśniorem 16 f/2.4 (ekv.24mm) wygląda imponująco płasko. No i apsc...
    Brak lampy w takim maleństwie można wybaczyć.
    Ale jednak brak ruchomego lcd bardzo ogranicza możliwości/wygodę.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Faktycznie z naleśniorem 16 f/2.4 (ekv.24mm) wygląda imponująco płasko. No i apsc...
    Brak lampy w takim maleństwie można wybaczyć.
    Ale jednak brak ruchomego lcd bardzo ogranicza możliwości/wygodę.
    Lampa jest w komplecie z body, fakt trzeba założyć na sanki, to i wada i zaleta. Ja w NEX-3 praktycznie nie używam lampy, w LX5 (wbudowana) też nie używam, poprostu taka popierdułka nie ma sensu. Jak trzeba to w sanki zakładam coś bardziej poważnego lub wyzwalacz radiowy.

Bardziej od ruchomości LCD przydaje się atrybut możności używania LCD w mocnym oświetleniu - AMOLED - daje taką nadzieję.

Domyślnie

Lampa jest w komplecie z body, fakt trzeba założyć na sanki, to i wada i zaleta. Ja w NEX-3 praktycznie nie używam lampy, w LX5 (wbudowana) też nie używam, poprostu taka popierdułka nie ma sensu.
    Taka wbudowana (lub choćby doczepiana) błyskotka ma sens tylko wtedy, gdy można ją odchylić do góry i odbijać światło od sufitu, tak jak w E-PL1 czy GF2. A taka błyskająca na wprost to pic na wodę. Do równoważenia cieni w słoneczny dzień by się tylko przydała, tyle że nie synchronizuje się z krótkimi czasami, więc generalnie jest bezużyteczna.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Leica 25mm f/1.4 (z AF-em) do micro43 - test:
    http://www.optyczne.pl/239.11-Test_o...sumowanie.html

(jak na czerwoną kropkę, niedroga)

"Zalety:
    bardzo solidne wykonanie,
    rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru włącznie z maksymalnym otworem względnym,
    dobra jakość obrazu na brzegu kadru po lekkim przymknięciu,
    dobrze korygowana aberracja chromatyczna,
    niewielki astygmatyzm,
    dobra praca pod ostre światło,
    cichy i skuteczny autofokus.

Wady:
    wyraźna koma,
    za duże winietowanie na f/1.4,
    brzeg kadru w okolicach maksymalnego otworu mógłby być ostrzejszy.
    "

Uprawnienia umieszczania postów