Strona 135 z 194 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 341 do 1 350 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    dzięki epicure, gietrzy, poczytałem sobie i na razie skłaniam się do szerszego Oly 12 mm f/2.0.
    Polecam! I uprzedzam, że szkło uzależnia od... manual fokusa
    Z drugiem strony na kask wołałbym maleństwo (14/2.5) lub wręcz zabawkę 11mm f/1.4 bez niczego.

Generalnie fajnie żeby dobre wideło było, wtedy będzie można sobie to poskładać z kamerką z kasku z jakiś wycieczek rowerowych
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39068613
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

dzięki epicure, gietrzy, poczytałem sobie i na razie skłaniam się do szerszego Oly 12 mm f/2.0.
    Nie wiem jak z body będzie ale może faktycznie gibanie lcd nie jest konieczne...
    Generalnie fajnie żeby dobre wideło było, wtedy będzie można sobie to poskładać z kamerką z kasku z jakiś wycieczek rowerowych
    IMO nowe PENy są warte grzechu, od kiedy Oly dorobił się szybkiego AF. Nie rozumiem po co kupować EP3, skoro tańszy EPL3 ma tylko chyba jedno kółko i dwa przyciski mniej, a EP3 dodatkowo dotykowy (ale nieruchomy ekran) plus wbudowaną lampę. Sporo tańszy EPL3 ma za to gibany LCD. Bebechy te same.

Seria G1/G2/GH1/GH2 są za duże. G3 już wyraźnie mniejszy i ma wszystko co G1/G2, a GF3 konkuruje rozmiarami z EPL3 (nie ma tylko ruchomego ekranu, ale jest wbudowana lampa i dotykowy wyświetlacz).

12/2 jest dużo droższy i nieco większy od 14/2.5, za to optycznie świetny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    IMO GF3 konkuruje rozmiarami z EPL3 (nie ma tylko ruchomego ekranu, ale jest wbudowana lampa i dotykowy wyświetlacz).
    GF3 konkuruje z E-PM1
    the silence is deafening

Coś już napisał Awatar efat

Domyślnie

G3 już wyraźnie mniejszy i ma wszystko co G1/G2
    G3 nie ma sensora zbliżeniowego i trzeba włączać EVF ręcznie. Spróbowałem takiej konfiguracji na swoim G1 i... skreśliłem G3 z listy ew. zakupów. Jeżeli ktoś ma przyzwyczajenia lustrzankowe, czyli patrzę przez wizjer, strzelam i sprawdzam na LCD, to nie przeskoczy tego braku. To jest mega upierdliwe! Chwała Sony, że w swoim zewnętrznym EVF do NEX-a 5N dodała właśnie taki sensor.
    35, 50, 85, 100

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ze względu na to że zaczynali jako amatorzy :-D robią właśnie tak.
    Zawsze patrzę na LCD,chocby dla histogramu.Na compie to już troszkę póżno.

Domyślnie

IMO nowe PENy są warte grzechu, od kiedy Oly dorobił się szybkiego AF. Nie rozumiem po co kupować EP3, skoro tańszy EPL3 ma tylko chyba jedno kółko i dwa przyciski mniej, a EP3 dodatkowo dotykowy (ale nieruchomy ekran) plus wbudowaną lampę. Sporo tańszy EPL3 ma za to gibany LCD. Bebechy te same.
    Ekran w E-PL3 jest słabawy. Nie dość, że ma proporcje 16:9, więc przy kadrze 4:3 marnuje się dużo powierzchni ekranu, to w dodatku jest lekko mydlany w porównaniu do tego z E-P3. Nie wiem czy też przypadkiem nie został okrojony z możliwości zdalnego wyzwalania migawki. No i ta tandetna, plastikowa lampka wpisana w sanki...

A E-P3 kupuje się po to, bo to ładna zabawka jest
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Polecam! I uprzedzam, że szkło uzależnia od... manual fokusa
    Z drugiem strony na kask wołałbym maleństwo (14/2.5) lub wręcz zabawkę 11mm f/1.4 bez niczego.
    [/url]
    wait, to manual...?? nie no do pstrykania chce AF...

Na stronce Oly stoi:
    "Mechanizm ustawiania ostrości dla spontanicznych zdjęć sytuacyjnych"

Na kask mam jakieś Hero, a m43 chciałbym:
    1. małe płaskie, kieszeń na nartach, w pasie biodrowym na rowerze
    2. więc płaski obiektyw, jak najjaśniejszy i ok.24mm
    3. lampa powinna być, trochę DR się zwiększy
    4. wizjer, jaki wizjer? ma być lcd
    5. video z 60p, więc lcd powinno być gibane

efat, lmao, ja udaje prosa z 5d2 i ts'ami...od kiedy mam ff canonka w życiu nie udało mi się zmienić ustawień bez odrywania oka od wizjera...no weź traf w ISO paluchem...Matce Teresie łatwiej wybadać g spot...

epicure, no to jest małe niedopatrzenie z rozdziałką ekranu...myślałem, że to 3:2...

Podsumowując, jak chcę mieć małego pstrykacza do kieszeni a nie udawać mini lustrzankę to zostaje wybór:
    Oly e-pl3 (brak lampy i 16:9 ruchomy lcd) vs Panas G3
    i do tego Oly 14 2.5 (czyli ekv.28mm)...chyba że jest coś jaśniejszego lub szerszego ( i żeby polar dało się nakręcić!)??

Muszę to jeszcze gdzieś na oczy zobaczyć, bo finalnie czasem największym problemem jest ergonomia albo jakieś wystające elementy które utrudniają operowanie a nie widać tego w necie.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

wait, to manual...??
    To AF i MF i tak naprawdę nie wiadomo co jest lepsze w tym szkle
    http://www.youtube.com/watch?v=YN4I4KcvAL0
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Podsumowując, jak chcę mieć małego pstrykacza do kieszeni a nie udawać mini lustrzankę to zostaje wybór:
    Oly e-pl3 (brak lampy i 16:9 ruchomy lcd) vs Panas G3
    i do tego Oly 14 2.5 (czyli ekv.28mm)...chyba że jest coś jaśniejszego lub szerszego ( i żeby polar dało się nakręcić!)??
    Jest jeszcze NEX-3/3c/5 z E16mm/2.8 (ekwiwalent 24mm)
    Mam używam, nie wierz zbytnio negatywnym opiniom złej jakości E16. Fakt w samych rogach jest nieciekawie, ale w centrum jest żyleta, poza centrum też jest żle - tylko same narożniki są nieciekawe. Zaletą może być matryca i niska cena (mniejszy żal jak w coś walnie i się rozsypie), swego czasu NX-3 z E16 kupiłem za 999zł, teraz NEX-5 z E-16 widziałem za 1225zł. Lampa jest ale dokręcana. Wadą jest mała ilość fotek na jednej baterii - około 200. Nie ma możliwości założenia zewnętrznego EVF. Filmy HD 720p b. dobrej jakości.
    Tu masz linki do dużych fotek NEX'a z E16
    http://www.fotoszok.pl/upload/edcd918c.jpg
    http://www.fotoszok.pl/upload/3f04c2f9.jpg
    możesz ocenić narożniki.
    Ponoć jakośc E16 jest różna w zależności od egzemplarza.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 01-09-2011 o 10:20

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ekran w E-PL3 jest słabawy. Nie dość, że ma proporcje 16:9, więc przy kadrze 4:3 marnuje się dużo powierzchni ekranu, to w dodatku jest lekko mydlany w porównaniu do tego z E-P3. Nie wiem czy też przypadkiem nie został okrojony z możliwości zdalnego wyzwalania migawki. No i ta tandetna, plastikowa lampka wpisana w sanki...

A E-P3 kupuje się po to, bo to ładna zabawka jest

podpisuję się obiema "ręcami" pod co powyżej dodam że macłem E-PL3 z obiektywem 14-150 (podobnie będzie przy ciemnym zoom) w obu pierscienie pracują z pewnym oporem do tego micro puszeczka ergonomiczne nieporozumienie podobnie jak NEXy z dużym ogórem mała stałka ewentualnie 14-42 IIR no i co by nie mówic seria E-PX jest zrobiona świetnie jakosciowo dla mnie rewelacja ! mimo że nie śpię na pieniądzach jestem w stanie dopłacic za jakość i styl dlatego min nie zdecydowałem się na E-PL1 bo wygląda jak mydelniczka może z dobrymi bebechami ale mydelniczka
    opti

Strona 135 z 194 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów