Strona 126 z 194 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 251 do 1 260 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    a Samsungiemu też kopią?
    Jeśli przyjąć, że 16/2.4 ma pojawić się w lipcu a poprzednie szkło 18-200 OIS "jest" już dostępne od maja br to tak, też kopią.

BTW. Jak ktoś z Kielc ma/planuje kupić 16/2.4 NX to proszę o kontakt na PW w celu spotkania się i przestrzelania np. 24L II (Arturs), 14/2.5, 12/2.0, E16/2.8 i 16/2.4 NX.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    12mm i 14mm kopią d... Sonemu aż żal pośladki ściska ...
    Nie byłbym taki pewny co do G 14 f/2,5. Może ten Sony jest jeszcze gorszy, ale mimo to Panas nie popisał się w tym szkle jakością, którą należałoby się chwalić.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin
    akurat na tym forum to nie przejdzie że mniejsza matryca jest tak samo dobra jak większa bo by wszyscy latali z 7D zamiast z 5D po ślubach
    Nie napisałem, że mniejsza matryca jest tak samo dobra - napisałem, że nie widać różnicy w fotkach (poza portretami z tzw małą GO). Jeśli komuś większa matryca
    - podnosi wiarę w siebie i swoje umiejętności
    - poprawia samopoczucie
    - zwiększa "profesjonalizm" (cokolwiek by to znaczyło)
    - itp ... itd ...
    to dlaczego zabraniać biegania z 5D?

Cytat Zamieszczone przez gavin
    a Samsungiemu też kopią?
    Jak się pojawi 16mm pod NX to się okaże. Generalnie 20 i 30 pod NX nie są złe, więc pewnie i 16 będzie dobra. Cały problem w tym, że póki co puszki NX trącą myszką, i mała jest ich różnorodność (np. wszystkie to wielkie kloce) ale pewnie się poprawi.

Cytat Zamieszczone przez epicure
    Nie byłbym taki pewny co do G 14 f/2,5. Może ten Sony jest jeszcze gorszy, ale mimo to Panas nie popisał się w tym szkle jakością, którą należałoby się chwalić.
    W sporach o to ile diabłów zmieści się na czubku szpilki, to może i 14mm2.5 nie jest tytanem, ale i tak kopie E16mm. Po zejściu na ziemię - natomiast - okazuje się, że i E16 można robić doskonałe fotki, jest na to jedna rada, trzeba zacząć robić fotki, a nie non stop pierniczyć na forach, czego sobie i innym życzę.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 05-07-2011 o 08:59

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Nie napisałem, że mniejsza matryca jest tak samo dobra - napisałem, że nie widać różnicy w fotkach (poza portretami z tzw małą GO). Jeśli komuś większa matryca
    - podnosi wiarę w siebie i swoje umiejętności
    - poprawia samopoczucie
    - zwiększa "profesjonalizm" (cokolwiek by to znaczyło)
    - itp ... itd ...
    to dlaczego zabraniać biegania z 5D?
    czy ja wiem czy tylko samopoczucie:

http://www.dpreview.com/reviews_data...so3200.acr.jpg

http://www.dpreview.com/reviews_data...280711.acr.jpg

Początki nałogu

Domyślnie

Hmmm ... Testy trzeba umieć "czytać". Podałeś link do fotek przygotowanych pod pewną logikę testu robionego na dpreview.com, czyli konwerter ACR ustawiony na takich samych parametrach dla każdego RAW'a z różnych aparatów. Nie wgłębiam się w logikę tego testu, po co, dlaczego ...

Logika użytkownika jest następująca: wywołaj RAW tak aby było najlepiej - mam nadzieję, że Ty też wybierasz taką logikę.

Poniżej masz te same RAW'y z NEX i E-PL2 wywołane wg logiki użytkownika, czyli tak aby jpegi były jak najlepsze. I jak teraz wygląda porównanie NEX vs E-PL2?
    link do E-PL2 iso3200: http://www.fotoszok.pl/upload/67354958.jpg
    link do NEX iso 3200: http://www.fotoszok.pl/upload/78ec3865.jpg

Kolejnymi kwestiami są:
    - jak często robimy fotki na ISO 3200 i więcej?
    - jakiej jasności mamy szkła na korpusie
    itp... itd...
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 05-07-2011 o 11:48

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poniżej masz te same RAW'y z NEX i E-PL2 wywołane wg logiki użytkownika, czyli tak aby jpegi były jak najlepsze. I jak teraz wygląda porównanie NEX vs E-PL2?
    link do E-PL2 iso3200: http://www.fotoszok.pl/upload/67354958.jpg
    link do NEX iso 3200: http://www.fotoszok.pl/upload/78ec3865.jpg
    Zdecydowanie z powyższych sampli NEX. Wolę ziarno z detalem niż akwarelę.

Kolejnymi kwestiami są:
    - jak często robimy fotki na ISO 3200 i więcej?
    Zapytaj Gietrzy
    Ja staram się nie wychodzić poza 1600, ale tylko ze względu na ograniczenia sprzętowe.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Logika burej ciapy mnie nie przekonuje

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zapytaj Gietrzy
    Ale GF1, E-PL1 czy LX3? ... a zresztą to i tak bez znaczenia ostatnio LX3 pracował w barze (bałem się zgubić GF1) na 3200, F/2, 1/10.

Koniecpolska - że ci się jeszcze chce... weź zajrzyj w stopkę Radio Erewan na forum.olympusclub i gavin (jak jotes) sam wyhamuje.

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Logika burej ciapy mnie nie przekonuje
    Mała literówka a zupełnie zmienia znaczenie. Na pewno chciałeś napisać blurej ciapy (w narożnikach) - dokładnie, zgadzam się z tym stwierdzeniem. Dlatego nie wdepnąłem E16/2.8

eow(ars)
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-07-2011 o 13:50
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Oczywiście w swoim portfolio zamieszczasz same cropy w powiększeniu 100% (1:1), a w czasie prezentacji fotek znajomym każesz im siedzieć z nosem przy LCD i omiatać cały kadr wycinkiem 1:1, rozmiar fotek papierowych oczywiście 1mx0.6 i lupka do oglądania ...

Cytat Zamieszczone przez Merde
    Zapytaj Gietrzy
    Ja staram się nie wychodzić poza 1600, ale tylko ze względu na ograniczenia sprzętowe.
    To Ty w jakiejś kopalni na etacie jesteś zatrudniony?

Gietrzy, ja tylko nie chcę aby jakiś nieuświadomiony user forum czytał stek bzdur bez ich sprostowania. A E16 nie jest taki zły, kadrujesz z 14Mpix do 8-10Mpix i nie masz już miętkich narożników :wink:
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 05-07-2011 o 13:56

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Oczywiście w swoim portfolio zamieszczasz same cropy w powiększeniu 100% (1:1), a w czasie prezentacji fotek znajomym każesz im siedzieć z nosem przy LCD i omiatać cały kadr wycinkiem 1:1, rozmiar fotek papierowych oczywiście 1mx0.6 i lupka do oglądania ...
    ale to doskonale widać i bez powiększenia

To Ty w jakiejś kopalni na etacie jesteś zatrudniony?
    to co? robisz w barze czy wieczorem fotki bez lampy na iso 200?

Strona 126 z 194 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów