Strona 103 z 194 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 021 do 1 030 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Liczyłem, że nowy flagowy kompakt z obiektywem Zuiko będzie miał przynajmniej matrycę m4/3.
    Ale wtedy nie miałby tak jasnego obiektywu, a już na pewno nie zooma. Ten kompakcik ma matrycę 4-krotnie mniejszą od 4/3 i obiektyw jaśniejszy 2 działki od typowego kita. Powinien, przynajmniej teoretycznie, dać taką samą jakość obrazu, jak PEN z kitem, więc masz co chciałeś.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale wtedy nie miałby tak jasnego obiektywu, a już na pewno nie zooma. Ten kompakcik ma matrycę 4-krotnie mniejszą od 4/3 i obiektyw jaśniejszy 2 działki od typowego kita. Powinien, przynajmniej teoretycznie, dać taką samą jakość obrazu, jak PEN z kitem, więc masz co chciałeś.
    Na dpreview jeszcze napisali, że tylko Oly jest tak bardzo daleko (ogniskowa) tak jasny - pobił nawet Sams.
    Mógłby ktoś "zielony" poprzerzucać odpowiednie posty do wątku Olo i nowe Zuiko czy coś takiego?

Epicure, widzę, że dobrze liczysz - z czystej ciekawości: co by było odpowiednikiem E-PL1 z 14-150?
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    No proszę jak pięknie. Stabilizacja matrycy jest zbędnym dodatkiem. Pięknie ;-)
    Widzę, że nie rozumiesz. W Olympusie to jest KONIECZNOŚĆ, a nie dodatek. Tak maleńka matryca na wysokim iso nie poszaleje. Dopiero stabilizacja w korpusach Sony/Pentax (zwłaszcza Sony FF) zaczyna mieć realną przewagę w stosunku do Canona, który ma stabilizację tylko z wybranymi szkłami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A ja jestem coraz bardziej zawiedziony. Liczyłem, że nowy flagowy kompakt z obiektywem Zuiko będzie miał przynajmniej matrycę m4/3. Ale nic z tego i dalej jest to pstynka. Jak bym miał na dzień dzisiejszy zdecydować się na bezlusterkowca to rozważałbym raczej zakup pomiędzy Nex a NX.
    To wyglada jak odgrzewany C5050, ale pewnie sie sprzeda.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 08-01-2011 o 15:36 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Widzę, że nie rozumiesz. W Olympusie to jest KONIECZNOŚĆ, a nie dodatek. Tak maleńka matryca na wysokim iso nie poszaleje.
    Ale mi konieczność. Biedni użytkownicy zmuszeni do korzystania ze stabilizacji matrycy. Całe szczęście można ją w diabły wyłączyć i już jest jak w canonie. A z tą "maleńką" matrycą to zabrzmiało tak, jakby APS-C była jakimś gigantem ;-).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawe wieści z 43rumors (FT4 więc bardzo prawdopodobne):

"This is the official text from Birger: “The rumors are true! Birger is coming out with a lens control system for EF mount lenses on the Panasonic AF100. Control for the iris, both auto and manual, will be from the camera. Continuous (video-style) auto-focus will be supported on most Canon “L-series” lenses. Power is provided by the camera for most lenses. Image stabilization is supported on “IS” lenses, and this feature can be turned on or off from the lens. Ships 14 February 2011. MSRP $700 for the adapter. Optional cinema-style remote control, available at additional cost, to be announced January 2011. Sign up for the “General News” email list to receive updated announcements. Photo (on top) is a prototype on an engineering sample of the AF100, and a Canon EF 17-40mm f/4 lens.“

Adapter dla micro43 (na razie do Panasonica AF100, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie by dostał to też np. Panasonic GH2) do szkiełek Canona, dający pełną funkcjonalność (AF i wszystko). L-ki Canona do filmów kręconych kamerą micro43 Panasonica. Crop x2, ale wszystko działa. Jak można do AF100, to teoretycznie można by i do PENa.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Znajomy, któremu nie spodobał się LX5 ze względu na zbyt krótki zoom, naciska mnie na jakąś radę co do wakacyjnego, lekkiego zestawu.

Niestety, tyle wiem co tu przeczytam, przetestować rzetelnie nie mam za bardzo jak. Rzuciłbym mu propozycję GF1 + 14-140 + 20/1.7. Jeżeli ktoś mógłby wymienić wady tego zestawu, poza oczywistą - ceną? Względem sensownych alternatyw. Z góry dziękuję.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    GF1 + 14-140 + 20/1.7. Jeżeli ktoś mógłby wymienić wady tego zestawu, poza oczywistą - ceną? Względem sensownych alternatyw. Z góry dziękuję.
    Pierwszy strzał z google

Tu i tak najważniejsze nie jest pokazane - średnica szkła.

Alternatywy? Jeśli chodzi o szkło (zakres, optymalizacja pod video) to jest 14-150 Oliego, którego mam, używam z E-PL1. Nie narzekam, wybrałem go ze względu na imho lepszy kompromis - gorsze narożniki, ale malutki rozmiar i mała waga. To szkło Oly więc stabilizacja jest w korpusie. Na GF1 to jest wyścigówka (AF), na Olku szybko, ale nie tak jak Panasie.

Ja bym brał na wakacje z bezlusterkowców ten zestaw Olka, z kompaktów SX30IS.
    the silence is deafening

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki G3 za przypomnienie że Olympus też spłodził superzooma - rzeczywiście waga będzie tu niezaprzeczalną zaletą, szczególnie w kontekście jakiegoś tam wyważenia z puszką (GF1 z 14-140 trzyma się jak przypuszczam dość hardkorowo).

No nic, pytanie było trochę na wyrost, bo podejrzewam, że gość i tak by nie przekręcił tych obiektywów (z lenistwa) i skończy się na kompakcie - i to o mniejszych gabarytach niż SX.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No nic, pytanie było trochę na wyrost, bo podejrzewam, że gość i tak by nie przekręcił tych obiektywów (z lenistwa) i skończy się na kompakcie - i to o mniejszych gabarytach niż SX.
    W takim razie radzę się przyjrzeć fuji f300 exr lub czekać do marca na nowego f500/550 exr. Niesamowite możliwości jak na kompakt i cena ok. 1000 zł.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

O - będzie podnieta dla gadżeciarza - f550 ma GPS. Widzę też rawy... ciekawe ile to cudo będzie kosztować. Dzięki Jacula za fajną propozycję.

Przepraszam za offtopic w wątku.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 103 z 194 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113153 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów