A jakie wątpliwości i czyje to ma rozwiać? Przecież od początku pisałeś, że w jpgu widać.
Ja strzelam, że aparat może mieć zamapowane bad pixele - i wygląda na to że robi się to "gdzieś między rawem a jpegiem"![]()
Fakt, nie doczytałem. Skoro tak, to rzeczywiście dość ciekawa sytuacjaZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
PS 9 koryguje obraz z plików raw, gasi pixle i koryguje szumy matrycy, robi to po ok. 1s od załadowania pliku (auto), a PS 8 robi to natychmiast. W DPP 1.6 zobaczysz chyba wszystkie uszkodzone pixle.
a ja mam hota w calym zakresie iso przy każdym czasie, ale przy 100 jest mniej widoczny, na czarnym tle go znadę. W jpeg widać to jako kilka pixeli a w RAWie jako jeden. Oczywiście logiczne. Czekam do konca gwarancji, może coś się jeszcze urodzi i oddam go do mapowania.
ps. swoją drogą bawiłem się ostatnio RAWami czanrgo tła przy czasie 1/30 i różnym iso. Badalem tego jednego pixelka Przy rozjasnieniu wychodzi niezła hotpixeloza, w zasadzie same hoty ;-) Szczególnie na wyższym iso. Kewstia tego jak bardzo je widac przy norlmalnej ekspozycji, korekcji.
Ostatnio edytowane przez TomekD ; 22-06-2005 o 10:16
20D, 6D
Lipa, 20d i hoty
Wiesz to co piszesz o wyzszym iso to cos mi sie jakos wierzyc nie chce, moze po prostu widzisz szum???![]()