Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: EOS 400D i różnice między trybami AUTO - Dlaczego tak jest ?

radoos
    Guest

Domyślnie EOS 400D i różnice między trybami AUTO - Dlaczego tak jest ?

Witam
    Zauważułem dziś pewną rzecz która mnie zastanawia.W trybie automatyki P w słabym domowym oswietleniu aparat dobiera 8s i f5.0 .W trybie automatyki ZDJECIA BEZ BŁYSKU (ostatnia pozycja) dobiera 1.6s i f5.0 .Może mi ktoś szybko i przystępnie wyjaśnic dlaczego tak sie dzieje i co oprócz przysłony i czasu ma wpływ na ekspozycję ?

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najpierw napisz, jakim obiektywem dysponujesz. Generalnie chyba, otwiera przysłonę do oporu i podwyższa ISO, ale z tego, co pamiętam w AUTO zakres jest do ISO400, coby szumofili rodzinnych nie drażnić. Rada? Av, ISO1600, jak najmniejszy F, może nawet korekta ekspozycji..
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał Awatar zxzx
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Iso ?
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk

radoos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Najpierw napisz, jakim obiektywem dysponujesz. Generalnie chyba, otwiera przysłonę do oporu i podwyższa ISO, ale z tego, co pamiętam w AUTO zakres jest do ISO400, coby szumofili rodzinnych nie drażnić. Rada? Av, ISO1600, jak najmniejszy F, może nawet korekta ekspozycji..
    Dysponuje kitem 18-55 i EFS 75-300

Racja różnica ISO obu zdjec wynosi 400

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak poza tematem, zaczyna mnie to dziwić, jak pierwszy raz dorwałem 400D w łapy od razu wskoczyłem na M i cieszyłem się*jak głupi, że mogę panować nad wszystkimi zmiennymi. Tak w sumie, co jest trudnego w nauczeniu się do czego służą trzy zmienne i jakie są efekty ich zmieniania?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zxzx Zobacz posta
    Iso ?
    Tak, ISO.

W trybach automatycznych (obrazki na pokrętle) ISO również ustawiane jest automatycznie, najczęściej w zakresie ISO100-400; natomiast w trybie P (oraz Av, Tv, M, DEP) jest stałe, ustawione przez użytkownika.

Tutaj w trybie P było ustawione zapewne ISO 100 i wyszedł czas 8sek, natomiast po przejściu w tryby automatyczne ISO zostało podbite do 400 i tym samym czas uległ skróceniu do 1,6sek.
    (z różnicy w ISO powinno być 2sek, ale z pewnością aparat nie był na statywie i złapał jeszcze trochę dodatkowego światła, stad czas wyszedł nieco krótszy niż tylko 2EV wynikające z różnicy w ISO).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów