Marny ze mnie fotograf to wiem, ale mam nadzieje ,że chociaż coś dam rade się nauczyć 8) jak dobrze ,że są tacy życzliwi i pomocni forumowicze.
1. Teorie teoriami ale próbuje zrozumieć tak praktycznie to całe EV - jest to wartość materiału światłoczułego, domyślnie jest wartość EV=0 czyli np. drzewo posiada jakąś daną wartość światłoczułą. I teraz przy trzaskaniu fotki krajobrazu wychodzi za ciemny las, daje EV na +1 czyli zwiększam światłoczułość jednocześnie więcej światła wpada w dany materiał... czy dobrze rozumiem? 8)
2. Ok, robię zdjęcie nieba i lasu - pół na pół, las wychodzi dość ciemny niebo super jasne - i co ja teraz biedny mam zrobić z tym EVdam +1 to las wyjdzie dobry a niebo jeszcze gorsze, dam -1 niebo wyjdzie a las jeszcze ciemniejszy... czy w takiej sytuacji jedyne rozwiązanie to filtr polaryzacyjny (jest już w drodze).
3.Przysłona - czyli kurczące i rozszerzające się blaszki w obiektywie dzięki którym wpada mniej lub więcej światła... ciężko mi pojąć jak to ma się do EV - chyba to nie jest jedno i to samo (ad.1).
4.
If ad.1 != true; ad.3 !=true; echo"Wikipedia nie jest dobrym źródłem informacji.;![]()
Wikipedia chyba nie jest najlepszym źródłem informacji