No i już po testach, więc tak:
1. Pierwsze zdjęcie wyszło moim zdaniem bardzo dobrze zdjęcie1. Ustawienia tak jak podpowiedział Fakungio - Av Przysłona 5,6 EV+1/6 ISO 100 WB Słońce, gdzie słońce znajdowało się na plecach i było zasłonięte przez blok. Można by było coś jeszcze dodać/zmienić by zdjęcie wyszło lepsze czy jest niezłe?
2. zdjęcie2 chyba też dobre, robione pod słońce,
Av 5,6 EV 0 ISO 100 WB Słońce.
3. zdjęcie3 Tu zaczeły się problemy, Av 5,6 EV 0 ISO 100 WB Słońce. 90 stopni po prawo znajdowało się źródło światła dziennego. Niebo wyszło ładne ale znowu dół ciemny. Próbowałem wielu ustawień ale nie wychodziło.. czy w przypadku takich zdjęć nic więcej się nie da z tym zrobić?
4.zdjęcie4 Podobna sytuacja co wyżej, ustawienia dużo zmienione AV 3,5 EV -1/3 ISO 400 WB Słońce, mniejszą część stanowi niebo przez co nie mogłem pozbyć się przepalenia. Przy zalecanych ustawieniach (Av 5,6 EV 0 ISO 100 WB Słońce) wychodziło podobnie słabo.zdjęcie5 Cóż można by było tu zmienić?
Żeby nie było kręciłem polaryzacyjnym, rzeczywiście różnice są widoczne, ustawiłem na najlepszy kąt (bez refleksów) ale przy tego typu zdjęciach nie było widać wielkich różnic. Kurde mięknę bo nie wiem co mam robić . Za 4 dni wyjazd do Hiszpanii.