Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Niemiła niespodzianka - proszę o pomoc

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limp Zobacz posta
    mówiąc "dobrym zoomem" miałem namyśli najlepsze i najbardziej opłacalne rozwiązanie do 1000zł, dzięki poczytam.
    z dobrego zooma moge polecic bo sam osobiscie uzywałem i narzekac sie nie da Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro może swiatło do pomieszczen sie nie nadaje, ale w plenery jak najbardziej.na allegro w porywach 749,00 za nowke sztuke
    Ostatnio edytowane przez sowask8 ; 05-08-2008 o 11:02
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Hiszpania. A wiec tak. Po pierwsze to zaopatrz sie w czapke z daszkiem (pomaga) slonca bedziesz mial pod dostatkeim (tudziez nad to - to jeszcze zalezy) no i okulary przeciwsloneczne. KITowe szklo swietnie (naprawde) sie spisuje na f8. Ustaw na Aparacie AV i f8 patrzac w wizjer miej tylko na uwadze zeby nie migal na 4000 (bo przepalisz i to niezle) oraz staraj sie nie chodzic poniej 1/60 z czasem (zeby nie byly poruszone). Jedyna rzecz jaka bedziesz zmienial to ISO w super podode ot 100 (male szumy) - wraz z zmniejeszenim slonca bedziesz musial "podbic" (zwiekszyc) ISO na 200, 400, 800, 1600. Filtr UV - napewno sie nie przyda. Polar, hmm... Bylem ostatnio w Grecji i mi sie przydal, jak ostatnio bylem w Hiszpani polara jeszcze nie mialem ale (z perspektywy czasu) teraz by mi sie przydal. Jesli masz kupic jakiegos taniego zeby byl - olej - bez polara tez darade. Poza tym te fotki co pokazales - w cale najgorsze nie sa. W Lightroomie spokojnie dalo sie uzyskac "zadowalajace" (obiektywna rzecz dla kazdego) efekty. Hiszpania i super mocne slonce. Niestety bedziesz mial z tym problemy ze przy AV, ISO 100 w wizjerze bedzie migalo 4000 (czyli 1/4000 sekundy) znaczy to ze przy tych parametrach ilosc zwiatla jest za duza i co bedziesz mial - 1 welka biala plama - wtedy f/11 ale to pol srodek. Powiem tak pomiedzy ~12 a ~14 zdjec nie rob (jak nie ma chmurek - tylko czyste niebo i slonca za duzo) - chyba ze musisz. Wtedy jest najgossza pora na robienie zdjec (wszystko sie "pali"). No chyba ze bedizesz sobie zwiedzal i nie bedziesz mial wyboru - szukaj cienia (a czasmi to troche trudne) pamietaj nie rob pod slonce - staraj sie miec je lekko z boku a nie za plecami - troche dzwnie brzi - tlumacze glaczego - poniewaz slonce jest mocne (bardzo) ludzie (jesli strzeelasz "portrety" - czyli ukochana na tle czegos tam) mruza oczy - krzywia twarze - strasznie to wychodzi - nawet w okularach przeciwslonecznych nie jet tak dobrze (mowie o super mocnym sloncu) potem jak ogladasz to bedziesz sobie plul w twarz. Wystrzegaj sie tego (mowie o tym poniewaz sam popelnialem te bledy - teraz juz tego nie robie), czasmi nawet reke nad brwiami - i zdjecia - albo skrzywiona twarz, albo przymruzone oczy (niemalze zamkniete) albo reka na wysokosci czola jako "dawacz cienia". Jak sobie cos przypomne ot jeszcze dopisze. Pozatym Ciesz sie aparatem poniewaz 350D jest naporawde super, Kit sie naprawde naddaje (nie zarabiasz foceniem tylko dla siebie). Poczytaj troche to forum z wszyscy powiedza ze KIT jest super na f8-f11 (sam to potwierdzam. Wez duzo kart (tyle ile masz a nawet wicej). Ja mialem wowczas tylko 1GB Lexar oraz 2x 2GB Sandisk. Bez Digimate bym nie dal rady - dlaczego? Poniewaz zona troche "trzaskala" a ma ciezki palec. Jesli mozesz to wez jakis fotobank (to zalezy na ile dni jesziesz i w ilu) - no chyba ze bierzesz laptopa (szkoda og targac w takie ukropy). Wygodny plecak - to warto - nie bierz jakiegos gownianego czegos tam na plecy. Licz na to ze bedzie cieplo i plecy musza oddychac (na szyji Ci sie znudzi - ja po jakims czasie w reku trzymalem zeby tylko nie na szyji) tak wiec cos "przepuszczalne -nawet torba siatkowa na zakupy byla by lepsza. Duzo wody. To narazie tyle z rzeczy, ktore pamietam - jakby co to sie jeszcze odezwe. Dla czytajacych - to sa tylko i wylacznie moje "doswiadczenia" i naprawde nikt z tym sie nie musi zgadzac. Staramy sie tylko "nakierowac na sluszna droge".
    Edit:
    Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    z dobrego zooma moge polecic bo sam osobiscie uzywałem i narzekac sie nie da Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro może swiatło do pomieszczen sie nie nadaje, ale w plenery jak najbardziej.na allegro w porywach 749,00 za nowke sztuke
    Tutaj kolega dobrze prawi. Mialem taki tandem i sie naddal. KIT i SIGMA - Hiszpania byla moja (powiem ze 70% zdjec KITem a 30% Sigma) wszystkie portrety SIGMA - porrtrecik na tlwe czegos tam czego z daleka super wyglada - bookech - wiadomo 200 mm to nie 17-55 tak wiec wiadomo o co chodzi. Jesli nie planujesz dalekich strzalow - zostan przy KITcie a kaze, ktora mialbys przeznaczyc na SIGME wydaj w restauracji na super kolacji z "lepsza polowka" - bedziesz nie mniej zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 05-08-2008 o 11:16

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

To jest tak, że w 350D masz 3 rodzaje pomiaru światła to nawet w instrukcji można przeczytać. Ty zapewne używałeś tego pierwszego czyli matrycowego mierzy on światło bodajrze w 35 sektorach obrazu i tak jak juz ktos wczesniej napisal jak wiekszosc kadru zajmuje ciemny las to aparat będzie sie staral zrobić tak, żeby las wyszedł poprawnie a tym samym był jaśniejszy i w ten sposob przepalil Ci osoby na zdjęciu na wstępie a po drugie niebo chociasz jak fotografujesz pod slonce to czesto bedziesz mial niebo przepalone i tutaj wyjsciem jest tylko jakis filtr szary polowkowy. W kazdym razie zasada jest taka ja tak do tego podchodze i raczej za duzo nie przepalam jak widzisz ze wiekszosc kadru jest bardzo jasna np biale sciany albo niebo to na 80% zdjecie wyjdzie za ciemno. Światlomierz stwierdzi ze duzo swiatla wpada i strasznie skroci czas az do przesady i niebo bedzie fajne reszta ciemna wtedy prowadzasz ekspozycje na +. Mozesz sobie wpierw zerknac histogram i te pionowe linie to 1EV wiec jak wieksza czesc gorek jest po lewej to musisz przeswietlic zeby sie przesunely w prawo. Przycisk AV + krecenie kolkiem w prawo gdy jestes w trybie AV. A gdy wiekszosc kadru jest ciemna to niedoświetlasz bo aparat chce naswietlic prawidlowo i wychodzi to co tobie czyli wiekszosc przepałów. Zreszta i tak i tak w słońcu na postaciach w niektorych sytuacjach beda przepaly i koniec :] albo cos w tle bedzie ciemniejszego albo bedziesz mial przepaly trzeba sie ustawic poprsostu w dobra strone
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

limp
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie za rady Panowie . Aktualnie jestem w pracy więc nie mogę przetestować ale pewnie dziś się jeszcze pobawię. Większość poleca mi ten filtr polaryzujący więc go zakupie. Jeśli chodzi o filtr UV to w dużej mierze kupiłem go jako nakładkę na obiektyw (wolałbym ,przypadkowo aby porysował się filtr a nie obiektyw).

No zdjęcia nie są najgorszej jakości ale tak jak przykładowo mówiłem, nad jednym z górskich stawów była taka atmosfera grozy czarne chmury, ostro wiało i takie chciałem zachować, a wyszło jak by słońce dawało pełną parą w pełen uśmiechu poranek .

Ciężka dola fotoamatora

btw. będzie jakiś filterek do 100zł dobry? bo kurcze widzę ,że rozpiętość cenowa tego akcesoria jest dość duża... może da rade coś stąd?
    http://www.fotoplanet.pl/-c-90_89_91...page=1&sort=3a
    Ostatnio edytowane przez limp ; 05-08-2008 o 12:01

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja swoja droga sie zastanawiam czy lustra nie sa bardziej podatne na przepalanie od maupek, kiedys mialem cos takiego prostego i wydaje mi sie, ze wtedy wlasnie szukalo sie jak najbardziej slonecznej pogody i taka maupka dawala wtedy najbardziej zadowalajace rezultaty.
    Czesto wlasnie po przesiadce ma sie ten nawyk i strzela w pelnym sloncu. Nie mowie tez o sytuacjach, gdzie sie ma prawie biale niebo, tylko o slonecznej pogodzie.
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie

Domyślnie

....................... może da rade coś stąd?
    http://www.fotoplanet.pl/-c-90_89_91...page=1&sort=3a
    Polecam ta lekture
    http://canon-board.info/showthread.php?t=837

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

dobry filtr UV jak i Polar kosztuje koło 300zł (polar i więcej czasem, zależy od wielkości), a Ty kupiłeś filtr UV żeby chronić obiektyw za 150zł?? Mało ekonomicznie
    350D

limp
    Guest

Domyślnie

akurat filtr UV hoya kosztował koło 50zł więc nie było aż tak niepraktyczne.

http://www.fotoplanet.pl/marumi-circ...mm-p-3941.html

na to mnie stać od razu, dobre będzie?

a może to lepsze

http://www.fotoplanet.pl/hoya-circular-52mm-p-1001.html
    Ostatnio edytowane przez limp ; 05-08-2008 o 13:11

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

btw. będzie jakiś filterek do 100zł dobry?
    Wart polecenia jest model PRO1 Digital firmy Hoya. Model ten łączy przyzwoitą jakość z rozsądną ceną (wersja 52 mm to koszt ok. 200 zł). Na początek zakup w/w filtra będzie dobrym rozwiązaniem.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-08-2008 o 13:33
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

strasznie grube oprawki tych filtrów - mogą winietować na krótkim końcu (szeroki kąt)
    dobry jest ten, co kolega polecił:

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wart polecenia jest model PRO1 Digital firmy Hoya.
    to się zgadza.

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    (wersja 52 mm to koszt ok. 200 zł).
    po pierwsze do EF-S 18-55 potrzeba 58mm, a po drugie skąd ta cena?

58mm - 134zł.
    http://www.allegro.pl/item409218531.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów