Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Niemiła niespodzianka - proszę o pomoc

Mieszany widok

limp
    Guest

Domyślnie

mówiąc "dobrym zoomem" miałem namyśli najlepsze i najbardziej opłacalne rozwiązanie do 1000zł, dzięki poczytam.

poczytałem trochę i tak testuję sobie z okna ale dalej cholera nie mogę porządnie tego zrobić. Przykładowo ustawiam tryb Av, ustawiam dużą wartość przysłony 16 i zmieniam w lewo EV na 1 - zdjęcie wychodzi bardzo ciemne i posiada trochę przepaleń na niebie, zaś zmieniając EV w prawo na +1 - zdjęcie wychodzi bardzo jasne ale całe niebo jest przepalone...:-? cóż jeszcze muszę zrozumieć i opanować ,żeby lepiej szło?. Czy przy takich zdjęciach filtr polaryzacyjny jest niezbędny?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limp Zobacz posta
    poczytałem trochę i tak testuję sobie z okna ale dalej cholera nie mogę porządnie tego zrobić. Przykładowo ustawiam tryb Av, ustawiam dużą wartość przysłony 16 i zmieniam w lewo EV na 1 - zdjęcie wychodzi bardzo ciemne i posiada trochę przepaleń na niebie, zaś zmieniając EV w prawo na +1 - zdjęcie wychodzi bardzo jasne ale całe niebo jest przepalone...:-? cóż jeszcze muszę zrozumieć i opanować ,żeby lepiej szło?. Czy przy takich zdjęciach filtr polaryzacyjny jest niezbędny?
    zwyczajnie masz za duzą rozpiętość tonalną sceny.
    polar może trochę pomóc, szara połówka bardziej, ewentualnie komputer (HDR).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...a filtr UV możesz sobie darować.

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

To jest tak, że w 350D masz 3 rodzaje pomiaru światła to nawet w instrukcji można przeczytać. Ty zapewne używałeś tego pierwszego czyli matrycowego mierzy on światło bodajrze w 35 sektorach obrazu i tak jak juz ktos wczesniej napisal jak wiekszosc kadru zajmuje ciemny las to aparat będzie sie staral zrobić tak, żeby las wyszedł poprawnie a tym samym był jaśniejszy i w ten sposob przepalil Ci osoby na zdjęciu na wstępie a po drugie niebo chociasz jak fotografujesz pod slonce to czesto bedziesz mial niebo przepalone i tutaj wyjsciem jest tylko jakis filtr szary polowkowy. W kazdym razie zasada jest taka ja tak do tego podchodze i raczej za duzo nie przepalam jak widzisz ze wiekszosc kadru jest bardzo jasna np biale sciany albo niebo to na 80% zdjecie wyjdzie za ciemno. Światlomierz stwierdzi ze duzo swiatla wpada i strasznie skroci czas az do przesady i niebo bedzie fajne reszta ciemna wtedy prowadzasz ekspozycje na +. Mozesz sobie wpierw zerknac histogram i te pionowe linie to 1EV wiec jak wieksza czesc gorek jest po lewej to musisz przeswietlic zeby sie przesunely w prawo. Przycisk AV + krecenie kolkiem w prawo gdy jestes w trybie AV. A gdy wiekszosc kadru jest ciemna to niedoświetlasz bo aparat chce naswietlic prawidlowo i wychodzi to co tobie czyli wiekszosc przepałów. Zreszta i tak i tak w słońcu na postaciach w niektorych sytuacjach beda przepaly i koniec :] albo cos w tle bedzie ciemniejszego albo bedziesz mial przepaly trzeba sie ustawic poprsostu w dobra strone
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

limp
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie za rady Panowie . Aktualnie jestem w pracy więc nie mogę przetestować ale pewnie dziś się jeszcze pobawię. Większość poleca mi ten filtr polaryzujący więc go zakupie. Jeśli chodzi o filtr UV to w dużej mierze kupiłem go jako nakładkę na obiektyw (wolałbym ,przypadkowo aby porysował się filtr a nie obiektyw).

No zdjęcia nie są najgorszej jakości ale tak jak przykładowo mówiłem, nad jednym z górskich stawów była taka atmosfera grozy czarne chmury, ostro wiało i takie chciałem zachować, a wyszło jak by słońce dawało pełną parą w pełen uśmiechu poranek .

Ciężka dola fotoamatora

btw. będzie jakiś filterek do 100zł dobry? bo kurcze widzę ,że rozpiętość cenowa tego akcesoria jest dość duża... może da rade coś stąd?
    http://www.fotoplanet.pl/-c-90_89_91...page=1&sort=3a
    Ostatnio edytowane przez limp ; 05-08-2008 o 12:01

Pełne uzależnienie

Domyślnie

....................... może da rade coś stąd?
    http://www.fotoplanet.pl/-c-90_89_91...page=1&sort=3a
    Polecam ta lekture
    http://canon-board.info/showthread.php?t=837

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

btw. będzie jakiś filterek do 100zł dobry?
    Wart polecenia jest model PRO1 Digital firmy Hoya. Model ten łączy przyzwoitą jakość z rozsądną ceną (wersja 52 mm to koszt ok. 200 zł). Na początek zakup w/w filtra będzie dobrym rozwiązaniem.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-08-2008 o 13:33
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

strasznie grube oprawki tych filtrów - mogą winietować na krótkim końcu (szeroki kąt)
    dobry jest ten, co kolega polecił:

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wart polecenia jest model PRO1 Digital firmy Hoya.
    to się zgadza.

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    (wersja 52 mm to koszt ok. 200 zł).
    po pierwsze do EF-S 18-55 potrzeba 58mm, a po drugie skąd ta cena?

58mm - 134zł.
    http://www.allegro.pl/item409218531.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

mówiąc "dobrym zoomem" miałem namyśli najlepsze i najbardziej opłacalne rozwiązanie do 1000zł, dzięki poczytam.
    z dobrego zooma moge polecic bo sam osobiscie uzywałem i narzekac sie nie da Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro może swiatło do pomieszczen sie nie nadaje, ale w plenery jak najbardziej.na allegro w porywach 749,00 za nowke sztuke
    Ostatnio edytowane przez sowask8 ; 05-08-2008 o 11:02
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Dopiero zaczyna Awatar _Doman_
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    z dobrego zooma moge polecic bo sam osobiscie uzywałem i narzekac sie nie da Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro może swiatło do pomieszczen sie nie nadaje, ale w plenery jak najbardziej.na allegro w porywach 749,00 za nowke sztuke
    Wg mnie lepiej szukac na Allegro uzywanej Sigmy 70-300mm APO. Chodza w granicach 500zl, bardzo czesto w idealnym stanie.

Ja natomiast od razu radzilbym dolozyc do nowego (bo z uzywkami raczej ciezko) Canona 55-250mm IS. W Fotojokerze mozna juz go dostac za 888zl, a w Ceneo mozna znalezc nawet taniej. Lepsza jakosc optyczna no i nieoceniona stabilizacja. Przy takich ogniskowych juz sie bardzo przydaje.
    Canon 40D / Tamron 17-50mm / Canon 55-250mm IS / Canon 50mm f1.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów