Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Niemiła niespodzianka - proszę o pomoc

limp
    Guest

Domyślnie

Nie, w żadnym wypadku nie poczułem się urażony. Może jedynie myślałem o bardziej "zwięzłej" pomocy niż odsyłaniu do książek, ale rozumiem ,że jest tego tak dużo bądź jest to tak proste ,że nie ma co tłumaczyć

Wracając do tematu rozumiem czym jest EV oraz przysłona, ale jak to się tyczy tych wypalonych zdjęć. Przeczytałem ,że wartość przysłony do ev musi być w proporcji 1:1 - ok matematyka wszystko jasne tylko nie mogę zajarzyć co to ma do jasnego nieba albo skóry może jak popstrykam to zrozumiem

albo już coś namieszałem, no nieważne późno jest w każdym razie dzięki.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Kitowy obiektyw do wybitnych nie należy i trzeba przymykać przysłonę, automat tego nie wie i ustawia pośrednio między czasem i przysłoną
    obiektyw nie ma akurat w tym wypadku żadnego znaczenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez limp Zobacz posta
    że wartość przysłony do ev musi być w proporcji 1:1 - ok matematyka wszystko jasne
    ?? nie rozumiem

A więc :-D Do tego typu zdjęć jak pokazałeś dobrze jest używać filtru polaryzacyjnego, ogólnie zmniejsza on kontrasty na zdjęciach, ale dokładnie co to jest, jak to działa itp. to google i forumowa wyszukiwarka. Można też stosować filtr tzw. szarą połówkę czyli taki który jest w połowie zaciemnony, ustawia się go wtedy tak by ta zaciemniona część zakrywała niebo i naświetla się wtedy na ciemniejsze partie zdjęcia. Pomocny może też być statyw i technika HDR (High Dynamic Range) również odsyłam do google i szukajki na forum
    Ostatnio edytowane przez Alzail ; 05-08-2008 o 00:02 Powód: Automerged Doublepost
    350D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    yyy masz lustrzanke i robisz zdjecia na automacie ? chyba aparaty pomyliles...
    Zacznij robic zdjecia w priorytecie przyslony Av lub migawki Tv.
    yyy a jaka będzie różnica między P a Av czy Tv?! Av i Tv nie ustawia automatycznie ekspozycji? chyba funkcje pomyliłeś...
    Po za tym, po to jest kółko przy spuście żeby nim kręcić. Chyba, że używanie shiftu, jest wg ciebie lamerstwem niegodnym Posiadacza_Lustrzanki?
    Sorry, ale strasznie wnerwiają mnie tego typu 'mondrości'

limp, tak jak pisał piast9, przy kontrastowych scenach sprawdzaj histogram i wprowadź korektę ekspozycji albo zmierz światło w innym miejscu.
    Jeśli chodzi o obiektyw to użyj 'szukaj' będziesz miał duużo czytania

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Heh... różnią się tym, że możesz kontrolować jedną z dwóch rzeczy, albo czas, albo przysłone + jeszcze wartość ISO bo limp robił na "pejzaż" a tam nawet ISO nie można ustawić...
    350D

Uzależniony

Domyślnie

av/tv się sprawdza jeśli robisz jeden temat, albo w podobnych warunkach i dokładnie wiesz jaki efekt chcesz osiągnąć. Drugi parametr jest dobierany automatycznie, więc w porównaniu z P czy (z grubsza) trybami 'zielonymi' nie ma żadnej różnicy w ilości światła która trafi na matrycę. Czyli ma się to nijak do problemu limpa.
    Nobilitowanie się tylko dlatego, że w aparacie ustawi się M jest po prostu śmieszne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Polecam zwięzły i bardzo treściwy wykład Janusza Body:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

BTW jaki polecili byście dobry obiektyw - z dobrym zoomem tak do 1000zł ? jeśli taki w ogóle istnieje
    Informacje zawarte w poniższym wątku powinny pomóc. Powinieneś jeszcze zdefiniować co dla Ciebie znaczy "dobry obiektyw - z dobrym zoomem".

http://canon-board.info/showthread.php?t=13593
    EOS + Speedlite

limp
    Guest

Domyślnie

mówiąc "dobrym zoomem" miałem namyśli najlepsze i najbardziej opłacalne rozwiązanie do 1000zł, dzięki poczytam.

poczytałem trochę i tak testuję sobie z okna ale dalej cholera nie mogę porządnie tego zrobić. Przykładowo ustawiam tryb Av, ustawiam dużą wartość przysłony 16 i zmieniam w lewo EV na 1 - zdjęcie wychodzi bardzo ciemne i posiada trochę przepaleń na niebie, zaś zmieniając EV w prawo na +1 - zdjęcie wychodzi bardzo jasne ale całe niebo jest przepalone...:-? cóż jeszcze muszę zrozumieć i opanować ,żeby lepiej szło?. Czy przy takich zdjęciach filtr polaryzacyjny jest niezbędny?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

poczytałem trochę i tak testuję sobie z okna ale dalej cholera nie mogę porządnie tego zrobić. Przykładowo ustawiam tryb Av, ustawiam dużą wartość przysłony 16 i zmieniam w lewo EV na 1 - zdjęcie wychodzi bardzo ciemne i posiada trochę przepaleń na niebie, zaś zmieniając EV w prawo na +1 - zdjęcie wychodzi bardzo jasne ale całe niebo jest przepalone...:-? cóż jeszcze muszę zrozumieć i opanować ,żeby lepiej szło?. Czy przy takich zdjęciach filtr polaryzacyjny jest niezbędny?
    zwyczajnie masz za duzą rozpiętość tonalną sceny.
    polar może trochę pomóc, szara połówka bardziej, ewentualnie komputer (HDR).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...a filtr UV możesz sobie darować.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów