Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Niemiła niespodzianka - proszę o pomoc

limp
    Guest

Domyślnie Niemiła niespodzianka - proszę o pomoc

Witam

Piszę na forum z prośbą o pomoc gdyż ciężko samemu jest mi zrozumieć jak rozwiązać problem, który dotkną mnie i moją kobietę podczas wakacyjnej wycieczki w tatry. Zacznę od początku.
    Jakiś czas temu znajomy kupił sobie lustrzankę, zachwycał się nią straszliwe w końcu pożyczył mi, kilka zdjęć w lesie naprawdę mi zaimponowało. Chciałem aby moje uwietrznione chwile posiadały również podobną jakość. Jako ,że jestem bardziej amatorem z niewielkim funduszem, nie chciałem i nie chcę robić zdjęć dzień sztuki, które posłużyły by zarobkowi a jedynie posiadać "lustrzankowej" jakości fotki. Po wielu przeczytanych testach itp. zdecydowałem ,że zakupię Canona EOS 350D z podstawowym obiektywem EFS 18-55mm oraz filtrem HOYA UV. Domowe, okazyjne zdjęcia czy nawet podwórkowe, skupiane tylko na postaciach wychodziły świetnie. Wiedziałem ,że z gór będą super zdjęcia. Trzaskałem bez opamiętania, większość w trybie automatycznym "pejzaż". Na malutkim wyświetlaczu wszystko wyglądało super - ale po pobraniu zdjęć na komputer.. tragedia. Zdjęcia przepalone, rozjaśnione, niedoświetlone, nienaturalne kolory tylko nieliczne z pośród ponad 500 zdjęć wyszły. Na szczęście znam się trochę na grafice to wyciągnołem GIMP-em co się dało z tych zdjęć ale i tak bez większych rewelacji.

Moje pytanie brzmi w czym zawiniłem?
    Pogoda była słoneczna, ale również zachmurzona, zdjęcie przykładowo nad górskim stawem było robione w ostrym, ciemnym zachmurzeniu a na fotografii niebo jest całkowicie białe, nie oddaje totalnie atmosfery tamtej chwili...
    Podobnie z czystym niebem, tyle że postacie są strasznie przepalone... dla przykładu :
    http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0808/14b78.jpg
    http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0808/2ef64.jpg
    bądź:
    http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0808/381ed.jpg
    Te przepalenia na skórze i to białe niebo przyprawia mnie o białą gorączkę .

Czytałem trochę o czasach naświetleń, iso itp. ale ciężko mi się w tym wszystkim połapać.
    Prosił bym jeśli ktoś by mógł prosto wytłumaczyć co jest przyczyną takich złych zdjęć (obiektyw, filtr, ustawienia autmotaczyne) i w jaki sposób go rozwiązać, czyli co i jak ustawić bądź coś dokupić (w rozsądnej cenie).

Proszę bardzo o pomoc gdyż za 2 tygodnie jedziemy do Hiszpanii i chciałbym z tam tąd mieć już dobre zdjęcia.

Z góry dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po zrobieniu zdjęcia obserwuj histogram. Przepalenia widać po nim od razu.

Jeśli na zdjęciu dominuje coś ciemnego (las) to aparat będzie miał tendencję do prześwietlenia zdjęcia i trzeba dawać korekcję ekspozycji. Pewnie na automacie się tego nie da zrobić dlatego polecam tryby tzw. kreatywne.

No i generalnie poczytać trzeba troszkę o podstawach. Coś takiego jak korekta ekspozycji jest opisane w każdej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

yyy masz lustrzanke i robisz zdjecia na automacie ? chyba aparaty pomyliles...
    Zacznij robic zdjecia w priorytecie przyslony Av lub migawki Tv. A bez praktyki to nawet nie licz ze zrobisz dobre zdjecia...
    Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Zobaczysz pozniej, ze to wcale nie trudne
    | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
    | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
    | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

limp
    Guest

Domyślnie

Zaczynam już rozumieć - dzięki za porady, trochę w instrukcji poczytałem o ekspozycji i trochę kapuję. Histogram ,rzeczywiście świetna rzecz . Za bardzo chciałem iść na łatwiznę a widzę ,że tutaj tak nie ma. Dzięki wielkie jeszcze raz za tak szybką pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW jaki polecili byście dobry obiektyw - z dobrym zoomem tak do 1000zł ? jeśli taki w ogóle istnieje
    Ostatnio edytowane przez limp ; 04-08-2008 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Kitowy obiektyw do wybitnych nie należy i trzeba przymykać przysłonę, automat tego nie wie i ustawia pośrednio między czasem i przysłoną

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Skoro kolego nie łapie się wtym jak powiązać ISO, przysłony i czasy to raczej o pojeciach ekspozycji itp bedzie za wczesnie.

wypozycz w bibliotece dowolną książkę o fotografii. Ja sama poczytałam sobie encyklopedię fotografii od a do z. Na sam początek przyda się
    Jakie sa dla ciebie w tym momenciew azne pojecia do rozkminienia

co to jest:
    1EV ->
    wartosci ISO
    wartosci przysłony
    czas

powiaż je np zwiekszasz przyslonę o 1 działkę to jednoczesnie zmniejszasz czas o 1 działkę i to samo wymiennie z ISO ale łączysz parami a nie trojkami przynajmniej na pocztaku nie gmatwaj sobie sprawy

zdjęcia są wyblakłe bo robione w ostrym słońcu
    na plenerki przydaje się szara połówka i myślę, że w systemie Cokin lepiej się sprawdza niż w nakręcanej, bo tu możesz sobie regulować wysokość częsci aciemnieniacej.Do czego jest
    szara połówka ? Do redukowania przepaleń z nieba i rejestracji szczegółów na ziemii.

W wersji Cokin kupisz zestaw za ok. 70 zł (pierscien mocujący + uchwyt do filtru + filtr szara połówka).

Może na "strefy Adamsa" za wczesnie ale sprobuj
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 04-08-2008 o 23:05
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

dobry zoom to znaczy hmm właśnie co to znaczy? Przypuszczam że chodzi o telezoom, ale...
    350D

cwanakubwa
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limp Zobacz posta
    Witam

Na malutkim wyświetlaczu wszystko wyglądało super - ale po pobraniu zdjęć na komputer.. tragedia. Zdjęcia przepalone, rozjaśnione, niedoświetlone, nienaturalne kolory tylko nieliczne z pośród ponad 500 zdjęć wyszły.
    Ano Witaj

Jakbym słyszał moją żonę. "Za taką kasę taka ch..nia?!?!?!" . Cóż z lustrzanką "nima lekko" - ale to kwestia wprawy i nauki, nauki, nauki. Teraz nawet żona nie zamieniła by lustrzanki na nic innego. Oczywiście szybko zapomniała że jest tam taki "zielony prostokącik".

Pozdrawiam.

limp
    Guest

Domyślnie

rozumiem ,że zaaplikowanie wiedzy na temat EV,ISO, przysłona oraz "czasu" da mi możliwość tworzenia idealnych zdjęć dzięki za porady - "pobawię się"

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limp Zobacz posta
    rozumiem ,że zaaplikowanie wiedzy na temat EV,ISO, przysłona oraz "czasu" da mi możliwość tworzenia idealnych zdjęć dzięki za porady - "pobawię się"
    Może nie idealnych ale to podstawa, do ideału musisz juz sam dojrzeć

Jeśli cię uraziłam to przepraszam.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów