Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Fotografia makijażu.

Dopiero zaczyna Awatar pafek
    Miasto
    Gródek

Domyślnie Fotografia makijażu.

Witam, koleżanka poprosiła mnie o sfotografowanie makijaży, które wykonuje. Nie mam doświadczenia ale nie odmówiłem.

Proszę więc o jakieś wskazówki, gdzie i czego szukać w sieci (może już gdzieś zostało to napisane - ja nie mogłem znaleźć).

Warunki: brak profesjonalnego oświetlenia - czym zastąpić? Plener na świeżym powietrzu ?

Pozdrawiam, i z góry dziękuję za odpowiedzi/linki.

Ps. Fajne przykłady, ale wykonane raczej w studio :

http://www.makijaz-wizaz.pl/galeria.html
    http://www.makeup-makijaz.info/main.php - tutaj nie wszystkie foto są ok, na niektórych można zobaczyć flash w twarz.

Może jakieś linki pod względem fotografa przydatne, technika itd. Wydaje mi się że sporo z tego fot. to portret tylko bardziej close-up- zbliżony i trzeba poczytać o portretowaniu.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

na forum wizaż dziewczyny pokazują zdjęcia makijażów...makijaży??? zobacz może tam coś ciekawego doradza albo inspirację znajdziesz
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Gródek

Domyślnie

Dzięki Paenka za info. Zarejestrowałem sie na wizaż bo inaczej zdjęć nie mogłem oglądać.

Znalazłem ciekawy temat Filtry UV a makijaż http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108036

Myślę o coś dla mnie :P prawie spadłem z krzesła ;-) tzn z łóżka bo akurat leżę

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pafek Zobacz posta
    Dzięki Paenka za info. Zarejestrowałem sie na wizaż bo inaczej zdjęć nie mogłem oglądać.

Znalazłem ciekawy temat Filtry UV a makijaż http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108036

Myślę o coś dla mnie :P prawie spadłem z krzesła ;-) tzn z łóżka bo akurat leżę
    hehehe,...napewno wieszo jakie filtry chodzi
    BTW w fotografii makijażu to tak jak z fotografią glamour tak mi się wydaje no i najwązniejszy jest tu raczej kolor co do kompozycji to wiesz jakieś kwiatki/gałązki abstrakcyjne a'la jak z wybiegu no i portrety
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Gródek

Domyślnie

Dzięki, na oglądałem się już sporo na te ładne buźki na forum, trochę rozprasza skupić się na ocenie zdjęcia no ale trudno Można znaleźć sporo fajnych zdjęć na tym forum. Jeszcze raz dzięki za link.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak nie masz doświadczenia, to przyjmij dwie zasady:
    1. Zdjęcia w łagodnym świetle, np. w cieniu (najlepiej przy jasnej scianie, która nie będzie tłem, zadziała jak blenda ), albo w pokoju przy oknie, przy białym, zachmurzonym niebie, nigdy w bezpośrednim słońcu.
    2. Nie podchodź do modelki bliżej niż na 1,5m. Czyli zastosuj odpowiednią ogniskową (min 85mm) lub kadruj w kompie jeśli chodzi o fotki do internetu.
    Przysłonę dobierz tak żeby makijaż był wyraźny, ale, żeby tło nie przeszkadzało, czyli na cropie ok. 4, na ff ok. 5,6 i modelka możliwie daleko od tła.

Domyślnie

Ja bym postawiła na sztuczne światło, z moich doswiadczeń wynika, ze w naturalnym makijaż ginie, bo jest za miękkie. Pokusiłabym się na światło studyjne, a w razie braku sprzętu, błysk lampy odbity od białej blendy, sprawdzałam i wyszło elegancko. Cała nadzieja w tym, ze malowane modelki będą mieć ładną cerę, jeśli tak przy takim odbijaniu od blendy nie będzie już co robic w PS. Powodzenia i daj znać jak efekty.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemfira Zobacz posta
    Ja bym postawiła na sztuczne światło, z moich doswiadczeń wynika, ze w naturalnym makijaż ginie, bo jest za miękkie.
    To znaczy że makijaż był zrobiony za słabo.

Problem z makijażem "wyjściowym" vs makijażem "do zdjęć" jest taki, że ogólnie makijaż na zdjęciach jest słabiej widoczny niż 'na żywo' . Czyli najczęściej makijaż do zdjęć się robi tak mocny, że modelka by raczej w nim nie chciała wyjść na ulicę, ewentualnie chciałaby naprawdę niezłe wrażenie na jakiejś imprezie zrobić .

Cała nadzieja w tym, ze malowane modelki będą mieć ładną cerę, jeśli tak przy takim odbijaniu od blendy nie będzie już co robic w PS.
    Dobra wizażystka z każdą cerą sobie powinna poradzić tak, że nie ma co poprawiać w PS .

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów