To, że jesteś ignorantem w fotografii to wszyscy wiedzą i nie musisz tego ciągle podkreślać. W zdjęciu portretowym oczy, wzrok i spojrzenie odgrywają niebanalną rolę o ile nie najważniejszą. Tworzy się niewidzialna linia wzroku mająca spory wpływ na kompozycję zdjęcia. Ma też decydujący wpływ na odbiór zdjęcia.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
No ale tu jest dobrze. I dla mnie, i dla panka, i pewnie dla wielu innych osób.
Dlaczego jest dobrze? Lepiej jak ktoś robi zeza czy patrzy na wprost? Jakie jest przesłanie zdjęcia jeśli osoba patrzy w obiektyw?
Jak potrzebujesz zdjęcia do kartoteki policyjnej to oczywiście że lepiej jak patrzy na wprost, to samo w zdjęciach do paszportu czy legitymacji. W innych przypadkach aż tak oczywiste to nie jest.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Nie robi zeza
To może niech pank powróci do wersji jednego oka - wtedy zez nie jest możliwy.
Przesłanie zdjęcia... A co to jest przesłanie zdjęcia?
Jest to jak najbardziej oczywiste. I pomimo pewnych podobieństw zdjęcia do policyjnej kartoteki czy dokumentów znacznie różnią się od typowych portretów. Trzeba znać tylko te różnice. Dlatego zacząłem od perspektywy.
Powiedz to Panu Vincentowi.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Dobry przykład. Popatrz jak wyglądają dziurki od nosa i ucho. Jaka jest perspektywa i gdzie podąża linia wzroku. Popatrz na proporcje pomiędzy głową a resztą. A potem popatrz na zdjęcie, które zrobiłeś.