Nie próbuję Cię Sergiusz obrazić, napisałem Ci tylko wprost, co myślę o formie Twoich postów, podkreślam, formie, nie treści. Skomentowałem też Twoje zachowanie nie Ciebie jako osobę, nie masz się co obrażać. Wszystkie twoje wywody sprowadzają się do tego że nie należy wychodzić poza pewien kanon i stosować się do zasad. Gdyby tylko tak wyglądała fotografia nie była by dziedziną sztuki, była by rzemiosłem. Kanony i zasady mają to do siebie że ewoluują, gdyby artyści nie próbowali ich przekroczyć bądź złamać nie mieli byśmy kilku fajnych kierunków w sztuce.

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
Co do kolorów to trochę czym innym jest odcień ciepły lub zimny a co innego dominanta barwna. Zarówno ciepła jak i chłodna tonacja powinna wynikać ze zdjęcia, obrazu a nie być narzucona przez dominantę jak jest w tym przypadku. I to bez względu na to czy nam się to podoba mniej lub bardziej.
Czyli efekt jest nie istotny, jeżeli jest sprzeczny z przyjętym kanonem? Jeżeli zdjęcie jest pozytywnie odbierane, niekoniecznie przez wszystkich, należy wytłumaczyć odbiorcą że się mylą bo zasady są inne i ich oko ma również inne zdanie tylko w drodze ewolucji nie wykształciło sobie odpowiednich umiejętności żeby nas o tym poinformować? Zasady o których wspominasz powstały po to żeby stosując się do nich można było stworzyć poprawny obraz, nic więcej nic mniej. Okres tworzenia poprawnych obrazów przerabiałem w szkole i teraz już nie mam na to ochoty, że zacytuję jedną komedię "a jeżeli będą chcieli zwiedzić muzeum lotnictwa to ich zabierzesz do muzeum lotnictwa k. jego m.". Według mnie sztuki wizualne to miejsce dla nieskrępowanej kreacji i eksperymentów, nawet jeżeli mówimy o zdjęciach ślubnych.