Softbox jest wystarczająco lansiarski.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
dlatego właśnie chcę kupić w końcu coś do błyskania...
myślisz że parasolka będzie OK ? taka duża 150 cm ? parasolka troszkę trąci myszką, nie uważasz ?
Tak, parasolki były modne w zeszłym sezonie, w tym roku softboxy, w przyszłym słyszałem że na topie będą beauty dishe. Na serio, 150 cm to za dużo jak chcesz rozpraszać, do odbijania ok, z tym że musisz mieć kogoś do trzymania tego bo parasolki bardzo lubią latać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
chcę kupić taką 150 cm - taka ładna, z zewnątrz czarna, a w środku biała - ona nie jest dyfuzyjna, ona odbija światło. Myślę że ładne z tego światło wyjdzie, bo duża jest. Będę miał takie dwie.
Do tego 2 x quantuum dual power - jedna 300 Ws a druga 600 Ws.
Myślę że można tym powalczyć.
No i lansik będzie niezły.
Lamp systemowych nie zamierzam używać - to takie trochę amatorskie rozwiązanie. ;-)
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Czy amatorskie nie wiem, ja używam, efekty widać. Plener ślubny ze studyjnymi gratami to nie jest wygodna sprawa, chyba że robisz w jednym miejscu. Ja wolę lampy systemowe, jestem mobilny i o to chodzi.
Przecież sobie jaja robię...... z tym "amatorskim rozwiązaniem"..... :-/
Nawet na końcu dałem znaczek ;-)
(...).
Też myślę o lampach canona 580 EX na przykład, ale przy mocnym słońcu taka lampa a nawet dwie mogą wymięknąć - zwłaszcza jak chcę mieć duże żródło światła.
Dlatego myślę o 300 Ws i 600 Ws quantuuma - akumulator do quantuuma nie jest wcale bardzo ciężki, i tak asystenta będę zabierał ze sobą.
Ewentualnie mam jeszcze 2 razy 430 EX - dodatkowo przy słabym słońcu można i tym (od parasolki niedużej).
Wystarczy szukać cienia albo zakładać szare filtry. Nie zaczynam sesji przed 16 i niezmiernie rzadko zdarza mi się że muszę włączyć w lampach hss.