Zamieszczone przez
Adso
no, dobra, all... zacznimy od początku
zgodzisz się, że fotografia jest dziedziną sztuki i to jak wygląda zdjęcie zależy od tego jak je widzi autor. Wyobraź sobie teraz, że do pracowni artysty malarza przychodzi jego kumpel, bierze pędzel i paprze po obrazie po czym z dumą stwierdza..."wiesz, nie całkiem to mi się udało, ale chodziło mi o zasadę więc na szybko zchrzaniłem Ci obraz". W ogóle tłumaczenie się, że coś wyglada jak wygląda bo było robione "na szybko" to kpina w żywe oczy. Chcesz pokazać, autor się zgadza, to się, do jasnej cholery, postaraj i przyłóż się, bo chrzanić o tym ze chodzi o zasadę to każdy może. Jeśli w Twoim wieku liczą się konkrety...to akurat TEN konkretny szum był do kitu i sam to widzisz. "Konkretnie" to byłoby wtedy kiedy by się postarał i zamiast minuty poswięcił zdjęciu dwie minuty. Jesli chciał pokazać, że można inaczej i lepiej i zdjęcie dzieki temu zyska to niech to będzie lepiej bo to co pokazał to jest gorzej. I nie ja pierwszy to zauważyłem, że zmasakrował zdjęcie. Przejrzyj posty dokładnie to sam zobaczysz.
I niestety tak uważam, zdjęcie jest własnością autora i bez jego zgody wszelkie manipulacje na zdjęciu są niewłaściwe ( a na dodatek takie kiepskie manipulacje)... i to jest prawda absolutna. Nie ja wymyśliłem prawa autorskie.