na zyczenie autora komentowanego zdjecia ostatnie posty przeniesione z http://canon-board.info/showthread.php?t=46885
Dzięki. Dodam dla ułatwienia że chodzi o to zdjęcie:
http://www.piotrknap.com/images/IMG_5751git.jpg
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Zdjęcie, jak sama jego nazwa wskazuje, jest git. I takie ma być. Młodzieżowe, niesztampowe. Panna młoda mająca na sobie takie obuwie nie musi być sfotografowana standardowo. Wręcz nie powinna![]()
Widać nastała era nowych kiczów lub jak kto woli kiczów w nowym wydaniu. Nie jest to czasem zdjęcie z warsztatów?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Stary, uważaj sobie co tam masz ochotę, nie o to chodzi. Chodzi o to że pokazałeś zdjęcie, nie oczywistego koszmarka tylko coś co może być dyskusyjne i napisałeś "tak nie rób" więc ja pytam się czy nie uważasz że to trochę przegięcie pałki doradzać komuś drogę, powiedzmy artystyczną, kiedy samemu nie specjalnie ma się w tej dziedzinie doświadczenie? Na jakiej podstawie twierdzisz że ktoś robiący tego typu zdjęcia nie poradzi sobie w ślubnej fotografii się pytam, bo chyba nie na podstawie własnego doświadczenia? Nie ważne czyje to zdjęcie jest, chciałem Ci tylko zwrócić uwagę że wtrącając się w czyjś styl i wyrażając kategoryczne sądy dobrze by jednak było mieć na ten temat jakiekolwiek pojęcie. To zdjęcie pojawiło się wcześniej w mojej galerii, gdybyś tutaj napisać co o nim sądzisz mógłbym najwyżej się z Tobą nie zgodzić.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Pank, snujesz domysły, których nie ma w mojej wypowiedzi.Czytasz nie dość, że znacznie więcej niż napisałem, to nawet więcej niż sam pomyślałem. Do tego widzę, że doskonale mnie znasz.
Jesteś nie tylko utalentowanym fotografem, ale jak widać równiez jasnowidzenia. Zazdroszczę, kończąc.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Zaczynam się gubić, pokazałeś to zdjęcie z komentarzem "tak nie rób" czy nie?
Napisałem "Staraj się, żeby nie wyszły jak to tutaj (tu był link do Twojej fotki) i bedzie dobrze". Poza tym napisałem cała masę innych rzeczy, ale nie pisałem tego, co próbujesz przemycić w swoich postach.
Czytuję Twoje posty od dawna, wiem że trudno znosisz krytykę. Ale po pierwsze nie oceniam Ciebie, bo Cię nie znam. Po drugie, jesteś dla mnie takim samym, niewiele znaczącym nickiem z internetu, jak ja dla Ciebie. Wiem o Tobie tylko tyle co na Twojej stronie i tych kilka postów, które przeczytałem. Ty o mnie wiesz równie dużo, czyli kompletnie nic.
Co do samego zdjęcia. Techniczna strona zdjęć nie jest dla mnie tak istotna, jak dla Ciebie. Od świetnej obróbki w PS, super ostrości na oczach i papierowej GO najjaśniejszych eLek, bardziej dla mnie liczy się kadr. A ten jest zły i nie tylko dlatego, że "mi się nie podoba" ale, że spełnia wypracowaną przez tysiące lat cywilizacji definicję złego kadru. Co wcale nie znaczy, że się nikomu nie będzie podobał. Jest efekciarski i może robić wrażenie, tak jak efekciarska jest muzyka Feel i może się podobać młodym ludziom, o niewykształconym w pełni smaku.
Uważam, że można wzorować się na wielu Twoich zdjęciach, ale absolutnie nie na tym.
Wybacz, że nie odniosłem sie do tego zdjęcia wcześniej. Nie czytam WSZYSTKICH Twoich postów. Akurat przed wczoraj przeglądałem Twoją stronę i to zdjęcie utkwiło mi negatywnie w pamięci. Dlatego je przytoczyłem. Równie dobrze, mogłem przytoczyć inne. Na nieszczęście, trafiło na Twoje.
Napisałem koledze mgtan'owi swoją opinię ze wskazaniem, by nie szedł w kierunku takich kadrów jak ten jeden konkretny, bo powielanie złych przykładów, wyrabia złe nawyki. Nie doradzałem mu drogi artystycznej, starałem się zachęcić do działania i wystrzegać, jak to wyraziłeś "dyskusyjnych" zdjęć. Bo to co Tobie wybaczą, dla niego może być bardzo śliskie.
Również, wyraziłem się pejoratywnie o lansowanej w wątku o sprzęcie ślubnym swoistej pozy, jakoby zrobienie dobrej fotografii ślubnej było czymś innym, trudniejszym i wymagającym wiedzy tajemnej, niż zrobienie innej dobrej fotografii reportażowej. Oczywiście, jak każda dziedzina życia, wymaga pewnego doświadczenia, ale nie jest niczym super niezwykłym na tyle, żeby mgtan nie dał sobie z nią rady, nawet posiadając sprzęt z niższej półki niż super-profi.
Myśl sobie o mnie co chcesz. Jest to o tyle dla mnie mało istotne, że nie jestem tu po to, by robić na Tobie wrażenie. Nie podoba mi się jednak, że dopowiadasz historie, których nie było.
I na koniec, stary. Jeśli nasza rozmowa ma wyglądać tak, że ja piszę jedno, a Ty sugerujesz, ze piszę drugie, to naprawdę nie ma sensu dalsza wymiana zdań, bo jeszcze stracimy do siebie szacunek.
A wogóle, to zaraz przyjdzie Vitez, ja dostanę bana, a wszyscy się po raz stutysiączny dowiedzą, że do takich dysput służy PW.
Pozdrawiam i kończę temat.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 27-02-2010 o 23:01
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---