A co to takie dobra fotografia? I jeszcze aby ją czuć? Ja mam odmienne zdanie co do tego ostatniego zdjęcia. Jak dla mnie jest to nieudolne naśladownictwo.
A co to takie dobra fotografia? I jeszcze aby ją czuć? Ja mam odmienne zdanie co do tego ostatniego zdjęcia. Jak dla mnie jest to nieudolne naśladownictwo.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ale kogo Pank naśladuje?
Ponawiam pytanie - kogo Pank naśladuje?
Sergiusz, proszę, jak masz coś ciekawego do powiedzenia, mów, jak nie masz to oszczędź mi swoich pseudo profesjonalnych niedomówień. Ani to mądre, ani fajne. Masz jakieś konkretne uwagi?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Konkretne uwagi:
Kadr: Komponując zdjęcie sedno sprawy czy główny temat jego akcji powinien się znajdować w mocnym punkcie obrazu lub gdzieś w pobliżu. Jako, że do wyboru mamy cztery takie punkty w ,których nie jest umiejscowione nic szczególnego możemy mówić o centralnym kadrowaniu, które jest raczej powszechnie stosowane przez amatorów nieznających fotograficznych podstaw.
Sam kadr pochylony jest w lewo co w tym przypadku nie stanowi błędu jako, że nie widać podstaw walących się ścian i przedmiotów ale jest niezgodne z zasadami grawitacji i osoby siedzące powinny wykazywać tendencję do zsuwania się z ławy czy łóżka a ze zdjęcia wynika coś zupełnie odwrotnego. Znacznie lepiej aby w tym przypadku obraz przechylał się w prawo. Zdjęcie by było wtedy w zgodzie z naturą.
Zdjęcia autora umieszczone w tym wątku będą rozpoznawalne przez łamanie zasad a w tym przypadku przez wyrastający z głowy pana widocznego na zdjęciu ciemny słup narożnika. Wyrastające z głów osób widocznych na zdjęciu przedmioty, latarnie i drzewa stanowią jeden z fotograficznych błędów zwanych szkolnymi.
Popatrzcie co się dzieje na szyi pani widocznej na zdjęciu. Ze względu na niewygodną pozycję i mocne przekręcenie głowy pojawia się na niej dość wyraźnie widoczne ścięgno co na pewno nie dodaje uroku zdjęciu a wręcz przeciwnie.
Wystarczy czy mam rozwinąć temat?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Będę passe i poprę Sergiusza, a co! Coś mnie ta fotka nie urzekła, przez to krzesło nic nie widać! Natomiast ścięgno mi się podoba, jest takie wampirze![]()
Złoty podział ważny jest dla osób, które zaczynają swoją przygodę z fotografią. Sztuką jest zrobienie zdjęcia nie trzymając się ogólnie przyjętych zasad i IMHO się to tutaj udało.
Widać zostałeś na poziomie szkolnym i tego się trzymasz. Ciemny słup narożnika tutaj nie przeszkadza.
Patrzę, widzę i pasuje mi to. Lubię.
Ale po co?
To, że nie lubisz takiego kadrowania, ścięgna Panny Młodej i paru innych pierdół nie oznacza, że ta fotografia jest zła bo nie jest a wręcz przeciwnie - jest świetna.
Tyle ode mnie.
zdjecie mi sie podoba.. a ten "szkolny belkot" do mnie nie trafia
Panku miesiac?..czemu kazesz im tak dlugo czekac?!kurka ja bym Cie zabił
![]()