Strona 20 z 228 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 2274

Wątek: [pank] ślubniaki i nie tylko

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

a ja dalej będę narzekał:... wszystko w tym zdjęciu jest OK poza...obróbką... rozumiem celowe przepalenia, ale nie na twarzach... utrata szczegółów wcale nie służy zdjęciu tym bardziej, że twarze stanowią maleńki procent zdjęcia. Sorry, panku, kiedy na portrecie gdzieniegdzie trochę poszalejesz to OK, ale nie tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Adso- w windzie świeci goła żarówka co jest standardem w takich windach. Jak wchodzisz z ciemnej klatki do takiej windy to właśnie tak a nie inaczej widzisz. Popatrz przez chwilę na świecącą żarówkę a potem przenieś wzrok na cokolwiek i szczegółów nie będziesz widział. Dlatego ( ja oceniam zdjęcie globalnie) uważam, że jest jak powinno być.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Adso, twarze wyjarała żarówa w windzie nie obróbka.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

jest dobrze i już, trzymaj tak dalej

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    a ja dalej będę narzekał:... wszystko w tym zdjęciu jest OK poza...obróbką... rozumiem celowe przepalenia, ale nie na twarzach... utrata szczegółów wcale nie służy zdjęciu
    Hmm..? Ale przecież twarze nie sa przepalone (jedyny niewielki przepał na twarzy ma panna młoda nad lewym okiem):-)

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Popatrz przez chwilę na świecącą żarówkę a potem przenieś wzrok na cokolwiek i szczegółów nie będziesz widział.
    Nie widzę związku jednego z drugim. Patrząc przez godzinę na słońce gołym okiem prawdopodobnie stracisz wzrok (nie wiem, nie próbowałem), nie oznacza to, że twarz na którą pada bezpośrednie światło słoneczne na zdjęciu będzie pozbawiona szczegółów.

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Adso, twarze wyjarała żarówa w windzie nie obróbka.
    J.w twarze nie są wyjarane, więc co nieco można z nich wyciągnąć. A żarówka też miała taki ograniczony zasięg, że takie czernie powychodziły, czy to jednak obróbka?:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Slider, przeczytaj uważnie co napisałem potem chwilę pomyśl, przeczytaj jeszcze raz to może do Ciebie dotrze to co napisałem. :-D

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Sergiuszu...jak musisz najpierw patrzeć prosto w żarówkę zamiast przed siebie to Twoja sprawa, ja patrzę inaczej... analogicznie wszystkie zdjęcia robione przy świetle słonecznym też takie powinny być, przecież słońce jest nawet jaśniejsze niż żarówka...może źle się wyraziłem mówiąc że twarze są przepalone... nie są przepalone, są za jasne i przez to niewyraźne... jeśli komuś odpowiada to, że rozpoznaje siebie na zdjęciu po kawałku brody to OK...
    1. nie ja robiłem zdjęcia
    2. nie ja jestem na zdjęciach
    więc właściwie nie mam obowiązku wyrażać swojej opinii na temat tego co widzę a jak ktoś twierdzi, że jest dobrze i już i że tak masz, panku, trzymać... to polecam mu wizytę u okulisty ( sorry za złośliwość)
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 05-06-2009 o 22:52

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Myślę, że to konsekwencja ulegania tendencji dosuwania histogramu do prawej, nawet wtedy, gdy zawartość fotografii tego nie uzasadnia.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 05-06-2009 o 23:57
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ke? Histogram to wiem że jest, ale nie specjalnie z niego korzystam. Porządny, skalibrowany monitor i oczy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Adso- Ja mam do Ciebie pytanie czy łatwiej jest wydobyć szczegóły ze świateł czy z cieni? I jak znaleźć kompromis? Fotografia ślubna jest dla wielu wyzwaniem w tym temacie. Suknia ślubna jest zazwyczaj biała i w tych odcieniach znajdują się koronki, zdobienia, jednym słowem cała masa detali do kamyków Sworowskiego włącznie. Garnitur z reguły ( owszem są inne ale to tylko potwierdza regułę ) jest czarny i częstą rzeczą jest to, że posiada bardzo delikatne prążki. Misie zdaje, że to tutaj jest gdzieś pogrzebany problem z rozjaśnianiem.

Pank- oczy są zawodne bo pomiędzy ludźmi mogą być dość spore różnice w widzeniu. Do tego dochodzi pewna różnica wynikająca z budowy samego oka jak też sposobu zapisu cyfrowego obrazu. Wystarczy spojrzeć na krzywą charakterystyczną oka i matrycy cyfrowej. Nie dość, że się nie pokrywają to zasadniczo się różnią. Ty poruszasz się na krawędziach a to jest o wiele bardziej ryzykowne niż poruszanie się w obrębie środka.

Strona 20 z 228 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów