kupieł nowe szkło 70-20 L i musze sie wam pochwalic drodzy koledzy canonowcy po obiektywik musiałem sie pofatygowac za katowice kilka kilometrów ale to nic. przechodze do sedna podpinam szkło mowie ja pierd..... (uznając wasze racje włączyłem pi-bip patrze przez wizjer a tu mi pieknie wszytko pływa fantastyczne rozmyte tło jeszcze az powiedziałem sobie jeszcze raz ja pied...... po pierwszych testach powiem ze jakosc jest do-sko-na-ła. boze ten af. zeru szumu czuje tylko lekkie przeskoki ale to raczej temat nie wart uwagi. nie wiem jak jest z ff/bf bo jeszcze nie testowałem poniewaz moja drukarka jest do **** jutro sprawde . umieszczam cropa 100% mnie po prostu zszokowało a jak sie wyostrzy o jedną działeczke w szopie to jest masakra. nie ma co ukrywac jestem zachwycony no i kremowy kolor i przednia soczewka mieniąca sie na zielono opisując pierwsze wrazenia musze powiedziec ze to szło to rewelacyjny wybór. AF szybko działa na wszytkich punktach AF. co jeszcze powiedzcie Ci co mają zgadzacie sie zemną ?

ale mam pare uwag
1)szkło nie jest zabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi - brak uszczelki(ktora na marginesie jest w 17-40L f4) ktos wie dlaczego ? ? ?
2) w komplecie nie było łapy do statywu ktora jest w L 2,8 dziwne to. czy dokupowanie ma sens odpowiadam raczej nie zwazywszy na cene 500 zł
3)darema sakiewka mogła by bys ciut sztywniejsza
chyba wiecej na gorąco nie wycisne