Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jaki kompakt mając dSLR?

jerry
    Guest

Domyślnie Jaki kompakt mając dSLR?

Witam! Pytanie, chociaż bardziej dotyczy kompaktów, kieruje tutaj bo zależy mi na opini użytkowników lustrzanek. Jakich kompaktów używacie obok lustrzanek? Chodzi mi o drugi aparat: na rower itp. Powiem w czym rzecz. Mam 350d ale w domu pojawi się lada dzień kompakt - rodzice kupują. Mam jednak znaczący głos w wyborze aparatu. Skoro trza wybrać z kompaktów to chciałbym wybrać dobrze. Czego używacie obok lustrzanek lub co byście wybrali gdyby trzeba było wybrać? Moje myśli krążą wokół G6.
    Proszę o opnie i dzięki z góry. Pozdr! jerry

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mój brat ma A510 i jest nieźle. Może coś właśnie takiego starczy?

BTW. Sprawa dotyczy kompaktów, więc ląduje w kompaktach.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

G6? Troche duzy i ciezki...
    Zdecydowanie cos z serii A. Mnie tam stare A na CF'y troche by bardziej podchodza, ale nowe nie sa zle. Pewnie i tak bedziesz musial kupic druga karte do kompata.
    ...

jerry
    Guest

Domyślnie

Miało pójść na "Canon dSLR" ;-) Zależy mi na opini użytkowników lustrzanek, a pewnie nie każdy kto ma dSLR`a tutaj zagląda.
    A510 nie rozpatrywałem, ale dziś to nadrobie ( w tej chwili nie bardzo moge).

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cyfrowy? To moze jakis IXUS cy cus? Nie wiem bo trudno wybrac cos sensownego. Wiem natomiast co bym chcial tylko ze takiego czegos nie ma: male jak IXUSy, lekkie, metalowe body, obiektyw 35mm f/2 (przy ekwiwalencie filmu 35mm), zadnego zooma bo to i tak bez sensu w sprzecie tej klasy, RAW, szybki, niskie szumy, dobra bateria, i przede wszystkim wygodna obsluga a nie tak zebym chcac zmienic czas albo przeslone musial gdzies dlubac w menu. No ale jak wspomnialem takie cos nie istnieje bo marketing musi bic piane o 12x zoomie itp.
    Z tego tez wzgledu moim kompaktem zostal... Zorki 4K :grin:

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja wybralem nikon 7900 - naprawde fajna maszynka wiecej info - google

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

MAŁY. Cała reszta i tak będzie kiepska w porównaniu z DSLR, zatem niech chociaż rozmiar będzie lepszy Nie wiem jak to jest teraz, ale jakiś rok temu polecany był Sony V1 ze względu na dość szybki AF.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli tylko na imprezy - to jakis IXUS albo Sony V1 .
    Jesli all-rounder (czyli aparat "zawsze przy sobie, a nuz cos sie zdarzy a akurat lustrzanki nie bede mial przy sobie" ) i/lub turystyczny... to ostatecznie moglby byc G6 choc wolalbym (i czekam ciagle) na cos jak S2 IS ale z RAW i stopka lampy.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

V1 nie ma szybkiego AF uzywam tego na codzien w pracy do robienia paszportowek i jest tragedia..

nie rozumiem tez, po co raw w kompakcie? ze niby co potem z tego bedziesz robil? 50x70... gdzie i tak roznicy pomiedzy raw a jpeg nie zobaczysz?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Dużo zalezy od wielkości na jakiej ci zalezy. Ale pamiętaj zbyt maly jest tez niewygodny w trzymaniu, mam tu na myśli np. pokroju Canon Ixus40 - dobrze sklepana obudowa ale za duże aberacje. Canon seria G, S czy też Sony V3 (algorytm za bardzo wyostrza) sa trochę za duże jak na kompakt. Jak dla mnie w miare niedużą wielkość i jeszcze jakoś da się to trzymac to cos z serii A Canona np. A520 (zasilanie 2 paluchy, 4x krotny zoom).
    Z innymi nie miałem do czynienia.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów