Precz z SOny. Jesli zepsuje ci sie, to serwis moze pokazac Ci gest Kozakiewicza i tyle będzie zabawy![]()
ja własnie tez stanąłem przed takim wyborem
tylko moje oczekiwania chyba sa za duze
szukałem czegos co bede mógł przemycic na koncert
taki jak ostatnio był w chorzowie, lustra nie brałem ze strachu ze mi zdepozyctuja
namierzyłem panasonica fz 20 no prawie wszystko mi pasi oprócz szumu matrycy
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Podobno laserowy AF Sony dobrze sobie radzi w ciemnosciach. Nie wiem, nie macalem, tylko przekazuje dalej opinie.Zamieszczone przez Czacha
Ja odbitek robie bardzo malutko. Nie po to mi RAW by maksymalne powiekszenia wyciagacnie rozumiem tez, po co raw w kompakcie? ze niby co potem z tego bedziesz robil? 50x70... gdzie i tak roznicy pomiedzy raw a jpeg nie zobaczysz?![]()
. Raczej po to by bez rozjezdzania histogramu edytowac fotki.
A roznice miedzy jpg a RAW widze i bez robienia odbitek... pewnie jakis dziwny jestem![]()
chodzi o to ze na odbitce roznicy nie zobaczyszmonitor jedno.. odbitka co innego - dla sprawdzenia zrob fotke w raw i jpeg i wykonaj dwie odbitki ... przekonasz sie
a wracajac do tematu - af soniaka moze dzialac i w ciemnosciach egipskich.. tylko co z tego skoro jest cholernie powolny nawet w dzien?![]()
Dzięki za wszystkie głosy. Co do Sony to raczej odpada. Analog też był canonowski i jakoś mnie ciągnie do niego. Gdy się pojawił zacząłem gdybać nad S2, koleś mówi Pro1, drugi radzi czekaj na G7 ;-) S2 nie ma stopki, matryca chyba jakaś mała, mało opini jeszcze o nim. Pro1 za duży, opinie różne. No, a z G7 to wiadomo ;-) Tak więc chyba będzie G6, tym bardziej ze myśli od dłuższego czasu krążą wokół niego. W testach wypada raczej dobrze, chociaż na forach czasem słyszy się różnie (np. na temat szumów). Wielkość mi odpowiada, tylko te 35 mm trochę nie bardzo. Imprezy imprezami, bardziej mi zależy na fotach gdy nie będe mial lustra ze sobą a chciałoby sie zrobić dobre zdjęcie. G6 chyba się nada, tym bardziej ze koles uzywa G3 i nie narzeka. pozdrawiam!
A... juz pisalem ile odbitek robie. Wiec jednak poczekam na wersje serii S z RAW 8)Zamieszczone przez Czacha
odświeżam wątek sprzed roku - technologia poszła do przodu ;-)
otóż też się zastanawiam, co wybrać:
jako drugi aparat, mając już cyfrową lustrzankę na "specjalne" okazje?
główne cechy drugiego aparatu powinny - wg mnie - być na dzień dzisiejszy takie:
- mały, jak najmniejszy - żeby móc zawsze mieć go przy sobie,
- szybki (zarówno samo włączanie, jak i działanie AF) - żeby po 15 minutach nie wywalić go za okno,
- dobra jakość fotek, tzn. przyzwoita, bez przeostrzeń i przepaleń,
- 5-6 Mpix (3-4 w sumie też mogłyby być, a 8 Mpix i więcej to już przesada),
- zoom niekonieczny, lepiej jasny i dobry obiektyw (jak w olku mju II, którego nadal mam i bardzo sobie chwalę),
- mile widziany pilot i obowiązkowo mocowanie do statywu,
- mile widziana solidna obudowa (metalowa?) - żeby nie trzeba się było ciągle bawić w jakieś etui i pokrowce,
- łatwość obsługi - żeby kobiety i dzieci też mogły robić fotki
- mile widziany ładny wygląd (kolory?) - w końcu to gadżet będzie
- nie potrzebne żadne RAWy, tryby ręczne, gorące stopki, obracane LCD choć oczywiście jakieś minimum korekt ekspozycji, ISO, WB, flash mile widziane.
cena? chmm, jak będzie dobry to to jest drugorzędna sprawa, ale powiedzmy tak do 1500 zł.
kandydatury, które mnie zainteresowały:
canon IXUS 40 - 4Mpix, ~800 zł (nowy) - przez sentyment oczywiście, już go miałem, i było ok,
canon IXUS 750 - 7 Mpix, 1300 zł - bo nowy...
canon IXUS i zoom - 5 Mpix, 1000 zł - bo ładny i kolorowy
nikon S1 - 5Mpix, 860 zł - bo mały i ... wreszcie miałbym nikona
nikon S2 - 5Mpix, 1000 zł - j.w.
sony T9 - 6Mpix, 1300 zł - mój faworyt: szybki AF, dobre fotki, stabilizacja obrazu (!), tylko ten serwis...
minolta Dimage X1 - 8Mpix, 1100 zł - przez wzgląd na Xt, ale 8Mpix??
olympus MJU 700 - 7Mpix, 1100 zł - przez sentyment do MJU II, ładny, ale w ręku go nie miałem
olympus mju mini s - 5Mpix, 800 zł - j.w., ale w realu wydał mi się zbyt delikatny i tandetny...
jeszcze coś sensownego?
a może już czas zastanowić się nad aparatem w telefonie??
dostępne są już dziś całkiem przyzwoite konstrukcje:
- a ceny podobne do cen kompaktów
- matryce już przynajmniej 2 Mpix
- niektóre mają już nawet lampy błyskowe...
SonyEricsson K750i
SonyEricsson W900i
Nokia N71
Nokia N93
itp.
co o tym myślicie? 8)
pozdro.,
m.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
nie, no jasne, że to-nie-to, ale przynajmniej już coś na tych fotkach widać, nie tak jak kiedyś w rozdzielczości VGAZamieszczone przez AdrianP
poza tym właśnie o to pytam - czy telefon może już ma sens?
(jako uzupełnienie dslr)
tu przykład foty z SE K750i czyli najstarszego z ww.
pozdro.,
m.
mxw, mam SE K750i i fotka która pokazaleś jest maxymalnym czymś co mozna uzyskać z tego telefonu po obróbce w PSie w dodatku. Jak Cie to satysfakcjonuje to OK. Ale IMO byle kompakt daje fotki o wiele lepsze. pozdr.
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..