Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: "Rozjasnianie" RAW

Mieszany widok

Domyślnie "Rozjasnianie" RAW

Witam

Mam pewien problem z Lightroom-em, a mianowicie po wczytaniu raw-u z Canona, automatycznie plik zostaje jakby rozjaśniony, tego problemu nie miałem wcześniej korzystając z puszki Pentax-a, kolega u siebie na LR także ma takie same objawy jak ja, w czym tki problem ? Może mieliście podobne objawy ?

Pozdrawiam

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Sproboj wrzucic RAW'a niedoswietlonego o dwie dzialki i zobacz czy tez go "rozjasni". Przypuszczam ze byc moze Lightroom robi korekcje ekspozycji wedlug tego co aparat zinterpretowal jako poprawna.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Może masz włączony Auto Tone przy imporcie...

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cześć

Ja mam podobny problem

Jak ładuje się mi raw i pisze loading to obrazek wygląda tak:

Natomiast jak już się raw załaduje to widać to tak:

Spadek koloru, kontrastu i wogóle do bani

A tak wygląda jpg robiony w kombinacji raw+jpg (czyli dobrze)

W aparacie mam ustawione sharpness +1, contrast +1, i saturacja +1

Sprawdzałem tą opcję Edit / preferences / presets / auto.... - mam nie zaznaczone - czyli tak jak powinno być
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Domyślnie

Dokładnie tak samo jak umnie, tez mam 40D z tym ze opcje w aparacie mam wszystkie na 0 - RAW i tak z tego "nie korzysta". Ciekawe jest to, ze RAWy robione Pentaxem k10 nie charakteryzują sie takimi zmianami, a kiedy wgrywam RAWa z 40-stki już jest inaczej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jak chcecie zero ingerencji w RAWa przy imporcie do LR to w oknie dialogowym importu wybierzcie profil Zeroed w Develop Settings. Dostaniecie surowy, zdemozaikowany obrazek.

EDIT: Chyba jedyną rzeczą, którą LR pobiera z metadanych RAWa i aplikuje w postaci niezmienionej przy imporcie, jest balans bieli. Całą resztę ustawia sobie po swojemu, olewa Sharpness, Saturation, Contrast ustawione w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 03-08-2008 o 16:12
    .

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jak chcecie zero ingerencji w RAWa przy imporcie do LR to w oknie dialogowym importu wybierzcie profil Zeroed w Develop Settings. Dostaniecie surowy, zdemozaikowany obrazek
    To ja już wolę blade kolory niż Zeroed

Ale jeżeli jest się w Library (menu z prawej u góry) to są presety i można wybrać Punch - ten już daje lepsze kolorki.

Tylko ciekawi mnie dlaczego podczas otwierania raw kolorki sa jak na LCD a po zniknięciu loading blednie wszystko.

W DPP jak otwieram raw to są kolorki takie jak mają być. Można w ogóle z DPP zapisać do jpg? Ja mam tylko opcje *.cr2 ?
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Odnośnie kolorów i presetów polecam wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=36911

JPG jest plikiem ze zdjęciem poddanym konwersji z RAWa przez procesor aparatu, według ustawionych parametrów w puszce. RAW jest formatem surowym, zawiera jedynie metadane potrzebne do w miarę podobnego traktowania go przez DPP w procesie importu. Zawiera też małego JPGa, który to jest ładowany i wyświetlany w LR zaraz po imporcie ale przed generacją podglądu. Gdy LR zdemozajkuje RAWa i nałoży swoje ustawienia olewa tego małego JPGa i w podglądzie pokazuje już swoją miniaturkę.
    .

Domyślnie

Jest jeszcze taki wątek, polecam:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27462

Domyślnie

Witam!
    Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila zygmund@happyart.pl albo jakies linki.
    Pozdrawiam
    40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
    http://miniart.info

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów