Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Trudny moment wyboru

Mieszany widok

Awatar ilammd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Trudny moment wyboru

Jestem nowym user'em na forum i zdaję sobie sprawę, że podobne tematy były już pewnie zakładane wielokrotnie, pomimo tego jednak liczę na zrozumienie.

Jestem już od dłuższego czasu posiadaczem aparatu Canon EOS 350D z kitowym obiektywem i 4GB SanDisk'iem. Aparatem robi mi się zdjęcia fatnastycznie w porównaniu do mojego poprzedniego aparatu (Samsung Digimax S500) - w ogóle no comments. Na dniach kupuję sobie w końcu stayw, aby uporać się jakoś ze zdjęciami w gorszych warunkach oświetleniowych, od dłuższego czasu poważnie zastanawiam się nad jakimś dodatkowym obiektywem.

Na początku miałem taki plan, że na start kupię sobie 350D + kit, potem sprzedam i nabęde 400D body z jakimś ciekawym obiektywem, jednak między czasie Canon wypuścił już 450D. Nie wiem czy jest sesn sprzedaży, bądź co bądź bardzo dobrej (przynajmniej jak na mój amatorki poziom) 350-tki, czy też 450D wnosi tak wiele nowości, że warto w nią zainwestować. W tej kwestii muszę przyznać, że jestem rozdarty wewnętrznie i proszę o jakąś radę.

450D poza nowymi funkcjami pracuje pod Vistą i to mnie dość mocno motywuje, jednak nie wiem czy jest sens wydać tyle pieniędzy w celu kompatybilności sprzętu z systemem.

Następnie obiektyw - zakres kit'u jest dla mnie zdecydowanie za mały. Chciałem nabyć jakiś super zoom typy Sigma 18-200 lub ostatnio Tamron 18-250, jendak negatywne opienie mnie zniechęciły. Skłaniałem się do tych zoomów, ponieważ bardzo ważna jest dla mnie wygoda i mobilność (nie chciałem biegać z całą torbą obiektywów), jednak jakość obrazu to również coś co cenię wysoko, a wiadomo, że tego typu obiektywy w tej kwestii będą słabsze.

Szukam obiektywu z większymi ogniskowymi, aby móc spokojnie "łapać" twarze z większych odległości, Ci "zamrażać" fajne widoczki. Szukam obiektywu jasnego, jednak na kieszeń studenta :P (po mojej większej analizie rynku chyba jestem skazany na f/3.5).

Czy uważacie, że kit Canona to totlane dno, czy warto go zostawić, a dokupić tylko coś o większych ogniskowych?

Czekam na waszę rady. Być może nie zadałem wiele pytań kończących się znakiem zapytania, jednak myślę, że wydźwięk całej wypowiedzi przekazuje w dość dobry sposób to z czym się borykam.

Sorki, że tak długo i gratuluję tym, którzy dotrwali do końca :-)

PS. Co do rodzaju zdjęć do jakich miałby służyć nowy obiekty spectrum jest nico szerokie: od portretów, plenerów, ślubów, do makro i "reportaży".
    Ostatnio edytowane przez ilammd ; 02-08-2008 o 18:09

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ilammd Zobacz posta
    Sorki, że tak długo i gratuluję tym, którzy dotrwali do końca :-)

PS. Co do rodzaju zdjęć do jakich miałby służyć nowy obiekty spectrum jest nico szerokie: od portretów, plenerów, ślubów, do makro i "reportaży".
    Dotrwałem do końca i zadam Tobie pytanie pomocnicze. Ile chcesz wydać?
    Dla ułatwienia dodam, że jeśli ważna jest dla Ciebie jakość obrazu to z miejsca darowałbym sobie wszelkie hiperzumy.

Uzależniony

Domyślnie

Ja dotarlem do konca :-).
    Lecz Twoj post - bynajmniej dla mnie - jest "za mały" w istotne informacje .
    Nasuwa sie wiele pytan na ktore Ty musisz na poczatek znac odpowiedz, m.in:
    - czego Ci brakuje w 350, a czego oczekujesz po nowym body
    - jak i gdzie uzywasz sprzetu, co jest Twoimi "celami" w fotografii
    - jak rozumiem masz tylko kita (jakiego)
    - jakie nowosci 450 sa Ci znane i ktore sa Ci potrzebne
    - nie rozumiem co masz na mysli ze 450 pracuje pod vista?
    - jaki masz budzet aby 'pokryc" swoje potrzeby

To tylko niektore pytania.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak z postu wnioskuję, że 450D tak naprawdę Cię korci, bo byłaby to nowa zabawka ;-), a to zawsze radość. W 450D jest lepszy AF, lepszy wizjer, to dość istotne cechy (choć czy warte 2000 zł?...) lecz Ty wymieniasz jakieś dość naciągane jak rzekoma lepsza kompatybilność z Vistą, więc chyba nie do końca nie wiesz za co tak naprawdę byś zapłacił.

Moim zdaniem jeśli na pracę AF nie narzekasz, to więcej satysfakcji dadzą Ci pieniądze wydane na obiektywy (zwłaszcza coś jasnego).

Kiedyś może mocno stanieje pełna klatka? Ja raczej dopiero wtedy porzucę moją 350D, bo malo jeszcze przy moim użytkowaniu przeżyła :-)

Podobno KIT jest w miarę dobry na f/8 na szerokim kącie - tak do 30mm (mój chyba nie aż tak ;-) ). Czy warto go sprzedawać? Chyba nie ;-)

Obiektywów jest cała masa.... na pewno szukając na tym forum dowiesz się o nich aż nadto. Mi najwięcej satysfakcji sprawił zakup Tamrona 90mm Macro f/2.8, ale to nie zoom, za to do makro (siłą rzecz), portretu, a także koncertów (jeśli możesz podejść pod scenę) wyśmienity.

Inna opcja to jasne 50mm f/1.8 do portretu, bo tanio - 300 zł (ja osobiście nie lubię tej ogniskowej do tego celu, ale wielu owszem), jedyna dla mnie wada to skuteczność AF; plus jakiś dłuższy zoom (jeśli naprawdę Ci na tym zależy - mój 70-300 IS USM częściej zostaje w domu niż jest używany... ciężki, ciemny, Tamron 90mm niestety mu dokopuje w najczęstszych zastosowaniach).

Konfiguracji może być tyle, że naprawdę lepiej sam to przemyśl

Awatar ilammd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sorki, za te niedociągnięcia w pierwszym poście.
    Co do funduszy to jestem w stanie na obiekty wydać ok. 1500zł (max. 2000zł)

Co do hiperzoom'ów to już pisałem, że raczej sobie je już podarowałem. Pod Vistą system nie widzi aparatu, a Canon nie dostarczył sterowników, dlatego, żeby zrzucić obrazki z kart to trzeba ją podpinać pod czytnik, bądź łączyć się w trubie aparat - drukarka.
    450D ma system czyszczenia matrycy, większy i jaśniejszy LCD (w 350D wiele rzeczy zauważam dopiero na ekranie komputera) oraz ma system LiveView (jeszcze nie miałem okazji się z nim zapoznać, więc trudno jest mi się ustosunkować, jednak jestem ciekaw, jak się sprawdza np. przy robieniu zdjęć z poziomu gruntu) no i oczywiście nowy procesor + (podobno lepsza bateria).

Sprzęt używam głównie w plenerze, często na eskapadach zagranicznych typu 2500km w 5 dni, itp., ale marzę o jakimś małym studyjku do ciekawych portretów. Ponadto dość często zdjęcia różnych uroczystości: śluby, absolutoria, grille dla większej liczby osób, itp.

Mam kita Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 II.

Jeżeli jeszcze o czymś zapomniałem to dajcie znać.
    Canon EOS 350D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II + EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II + Speedlite 580EX II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ilammd Zobacz posta
    ...
    Co do funduszy to jestem w stanie na obiekty wydać ok. 1500zł (max. 2000zł)
    ............
    Co do hiperzoom'ów to już pisałem, że raczej sobie je już podarowałem.
    .............

Sprzęt używam głównie w plenerze, często na eskapadach zagranicznych typu 2500km w 5 dni, itp., ale marzę o jakimś małym studyjku do ciekawych portretów. Ponadto dość często zdjęcia różnych uroczystości: śluby, absolutoria, grille dla większej liczby osób, itp.
    .
    Budzet 1500 - 2000 pln raczej bedzie dosc szczuply aby "pokryc" Twoje plany - pragnac jednoczesnie miec wysoka jakosc.

Jesli chcesz kupowac docelowo - to zrob priorytety co bedziesz focil w pierwszej kolejnosci. Moze lepiej sukcesywnie budowac szklarnie niz szukac sprzetu o niskiej jakosci i pokryc ten zakres potrzeb ale kosztem jakosci.
    Twoje cele sa dosc szerokie:
    - eskapady
    - portrety - studio
    - sluby
    - grille,
    ....
    Wiec sprobuj okreslic swoje priotrytety i oczekiwania, plany, rowniez jaka chcialbys miec jakosc, itd.
    Jednym szkielkiem tego niestety nie zalatwisz.
    Jak rozumiesz hiperzooma?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez drakon Zobacz posta
    ... ktoś kiedyś napisał na tym forum, że jeśli poważnie traktujesz fotografię to i tak skończysz na L-kach
    Fakt, dodam ze czesto dochodzenie do tego niestety sporo kosztuje np. na odsprzedazy sprzetu ;-):-)
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 02-08-2008 o 19:58 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co by tu nie pisano to pamiętaj nie ma złotego środka (superzooma)
    Jakość = canon ( no i wysoka cena ) ktoś kiedyś napisał na tym forum, że jeśli poważnie traktujesz fotografię to i tak skończysz na L-kach
    nie od razu musisz mieć wszystko ja się nie spiesze tylko cierpliwie zbieram na następny dobry obiektyw
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

to fakt, a `co do pierwszego postu. wystarczyloby ze bys napisal co masz, co planujesz kupic ile masz kasy na wydatki co Ci doradzic, co focisz. a nie pisac wypracowanie
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Zostaw 350D a za te odłożone 1500-2000 pln dokup 70-200 f/4.Kit wbrew opiniom jest dobry w zakresie 18-30,jeżeli tobie nie przeszkadzały wady kita to bym go nie ruszał!!!
    fotografia
    akwarystyka

Awatar ilammd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    Zostaw 350D a za te odłożone 1500-2000 pln dokup 70-200 f/4.Kit wbrew opiniom jest dobry w zakresie 18-30,jeżeli tobie nie przeszkadzały wady kita to bym go nie ruszał!!!
    Z kita jestem raczej zadowolony, ale trochę mnie ogranicza, więc szukam większych ogniskowych.

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Moim zdaniem jeśli na pracę AF nie narzekasz, to więcej satysfakcji dadzą Ci pieniądze wydane na obiektywy (zwłaszcza coś jasnego).
    Wydawało mi się, że praca mojego AF w większy stopniu zależy od szkła, ale jeżeli 450D pracuje lepiej to jest kolejny argument dla którego bym się ku niej skłaniał. 350D jest super, jak dla mnie jest szybki i w ogóle, ale dość często gdy ludzie się szybko ruszają łapię tło, zamiast pierwszy plan i odwrtonie. Nie wiem dlaczego.
    Canon EOS 350D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II + EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II + Speedlite 580EX II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów