Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Fotografowanie a polskie prawo...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woman
    A to że jakieś zdjęcia powstały wcale nie oznacza, że jest to prawnie dozwolone i chyba wszyscy dobrze o tym wiemy.
    Ale odnosnie Policji to juz ci udowodnilem ze fotografowanie ich jest prawnie dozwolone i potwierdzone przez rzecznika prasowego Policji. Zdjecia byly tylko przykladowa ilustracja a nie dowodem.
    No chyba ze zarzucisz rzecznikowi Policji ze nie wie co mowi

Policjanta w trakcie sluzby, umundurowanego - mozesz fotografowac i publikowac do woli, nawet z widoczna twarza.
    A gdyby jakis mial cos przeciw to dobrze miec ze soba wydruk odpowiedniego fragmentu ustawy o ochronie wizreunku 8)

Odnosnie samolotow to konrontacje "co wolno a co nie" mozesz kontynuowac z Cieplym nie ze mna - ja nie mam praktycznego doswiadczenia w tej materii.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A który fragment ustawy jest odpowiedzialny za to że można fotografować ludzi w miejscach publicznych sam sobie bym wydrukował bo może się przydać czasami chociaż jeśli chodzi o robienie zdjęć policji też można druknąć nigdy nie wiadomo może jakieś linki.
    Canon EOS 400D, Canon Speedlite 580 EXII, Canon EF-24-105mm f/4 L, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Battery grip BG-E3.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale odnosnie Policji to juz ci udowodnilem ze fotografowanie ich jest prawnie dozwolone i potwierdzone przez rzecznika prasowego Policji.
    Na razie to nic nie udowodniłeś. Pokaż to na piśmie, z podpisem i pieczątką. To spora różnica w stosunku do "tata policjant spytał rzecznika", zwłaszcza w kontekście konfrontacji na ulicy.

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

W zakresie ochrony wizerunku, wolności słowa, fotografowania w Polsce nie ma jednoznacznych przepisów.
    Poza moimi zajęciami z zakresu fotografii zajmuje sie informatyka i jestem adm. w stowarzyszeniu prawników, pytałem wiele razy różnych specjalistów w prawie jak to jest i wielokrotnie otrzymywałem sprzeczne informacje.
    Jest generalnie kilka zasad
    1. znaczek lub napis zakaz fotografowania
    2. informacja w innej postaci o zakazie fotografowania (np. informacja słowna)
    3. obiekty prywatne (zgoda właściciela lub organizatora imprezy)
    4. miejsca publiczne gdzie teoretycznie wolno
    ad.1 wymagana zgoda właściciela lub zarządcy obiektu
    ....i np. filtry warszawskie, port lotniczy ( gdzie otrzymałem zgodę w tych wypadkach zarządu)
    ad.2 spektakle teatralne, koncerty ....( trzeba zgody organizatora, wiele ułatwia legitymacja prasowa (fotoreporterska)
    ad.3 obiekty prywatne (tu również hipermarkety) konieczna zgoda właściciela zarządcy, ale uwaga np. w hipermarkecie organizowana jest impreza o znamionach publicznych ( np. świąteczna orkiestra, czy spotkanie z politykiem) i tu, jeśli posiadasz leg.prasową zakazać Ci nie mogą (według prawa), ale w praktyce bywa różnie...
    ad.4 obiekty publiczne, prywatne zdjęcia generalnie bez ograniczeń, ale np. ( robisz zdajecie obiektu (pomnik, architektura) i w tle jest osoba niebędąca osobą publiczną, rozpoznawalna,a TY fotografię publikujesz to może Cię pozwać o ochronę wizerunku)
    Ale i wtedy nie jest to jednoznaczne np. robisz zdjecia z manifestacji a w tle jest osoba bedąca w pobliżu, odpoczywająca na ławce i co wtedy????
    na koniec....
    Ja mam zasadę, że prawie wszystkie zdjecia publikowane autoryzuje albo "zniekształcam wizerunek osób trzecich"
    I jak zarazie nikt mnie nie do sądu nie pozwał, choć w kilku przypadkach niewiele brakowało
    Pozdrawiam

a pozatym zapraszam do lektury
    prawa prasowego , ochrony wizerunku , "osób publicznych".....
    i kilka linków
    http://www.artserwis.pl/index.php?f=1&fgid=1

http://www.brpo.gov.pl/index.php?poz...35d6a0ea4ff3e8
    Ostatnio edytowane przez toni ; 02-07-2005 o 09:18
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni
    2. informacja w innej postaci o zakazie fotografowania (np. informacja słowna)
    Z tym to różnie, bo zależy od kogo ta informacja wychodzi.
    Fotografowałem na terenie politechniki łódzkiej, podszedł do mnie ochraniacz j powiedział, że raczej nie można.
    Następnego dnia dowiedziałem się od rektora, że można.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Teraz jest jeszcze taka kapa, po tych wszystkich atakach terrorystycznych kazdy trzesie gaciami jak tylko cos jest niecodziennego. Ochroniarze tez wolą 'na wszelki wypadek' powiedziec ze nie mozna niz potem zostac zwolnieni bo sie okazało ze przez to ze nie zabronili cos tam sie stało... nvm...
    Ale tak BTW to juz jakis czas temu (nie wiem czy to było tutaj na forum bo jeszcze nie udzielałem sie tutaj) była taka sytuacja ze jakis fotograf został zatrzymany przez policje czy jakąs ochrone za to ze robił zdjęcia na torach kolejowych... Został oskarzony o działalnosc terrorystyczną. Bo niby ze robił zdjęcia to ze chciał cos tam zaplanowac... :/ masakra poprostu co sie teraz porobiło.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

dla odmiany ja troche fotografuje nad Bugiem krajobrazy i oczywiscie stale mam "wizyty" patroli SG. Zwykle przestrzegaja mnie ze nie wolno fotografowac slupkow granicznych oraz ... brzegu rzeki po drugiej stronie granicy. Podstawa prawna - nie potrafili podac. Napisalem maila do Nadbuzanskiego Oddzialu Strazy Granicznej i mam nadzieje ze rozwieja watpliwosci. Jak dostane konkrety to oczywiscie podziele sie nimi na forum.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Na razie to nic nie udowodniłeś. Pokaż to na piśmie, z podpisem i pieczątką. To spora różnica w stosunku do "tata policjant spytał rzecznika", zwłaszcza w kontekście konfrontacji na ulicy.
    Prosze na pismie:

http://www.polbox.com/o/ogre/foto/pr...oautorskie.htm

USTAWA
    z dnia 4 lutego 1994 r.
    o prawie autorskim i prawach pokrewnych
    (Dz. U. nr 24, z dnia 23 lutego 1994)

Rozdzial 10 , Artykul 81, punkt 2 :

Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Czacha lubi sie rowniez powolywac na caly Rozdzial 11 tej ustawy
    Powyzsze dotycza _rozpowszechniania_ zdjec.

Jesli Policjanci by byli nadgorliwi - poprosic o numerki sluzbowe i podstawe prawna.
    Muflon - do udowadniania prawdziwosci tej ustawy nie musze miec chyba pisma i pieczatki rzecznika Policji?

Mnie do sadu chciala pozywac hodowczyni za opublikowane zdjecie jej kota ( - koty nie podlegaja ochronie wizerunku) zrobione na wystawie ( miejsce i okolicznosc publiczna, dodatkowo mialem zgode organizatorow na fotografowanie i moglem na ring sedziowski wchodzic 8) ). Na poczatku chcialem machnac reka i usunac ale jak pomyslalem ze potem moga sie inni hodowcy od niej dowiedziec i tak wycwanic to podpytalem prawnika

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, czy mi się wydaje, czy mowa była o tym, czym możesz pomachać natrętowi, gdy robisz zdjęcia. Podany fragment jest przydatny, jeśli ktoś się burzy na umieszczenie zdjęcia na WWW, ale w omawianej wyżej sytuacji jest jakby hmm.. nie na temat.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zezwolenia nie wymaga się na rozpowszechnianie wizerunku. A zrobienie zdjęcia jest do tego (prawie) konieczne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów