Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Fotografowanie a polskie prawo...

Widok wątkowy

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

W zakresie ochrony wizerunku, wolności słowa, fotografowania w Polsce nie ma jednoznacznych przepisów.
    Poza moimi zajęciami z zakresu fotografii zajmuje sie informatyka i jestem adm. w stowarzyszeniu prawników, pytałem wiele razy różnych specjalistów w prawie jak to jest i wielokrotnie otrzymywałem sprzeczne informacje.
    Jest generalnie kilka zasad
    1. znaczek lub napis zakaz fotografowania
    2. informacja w innej postaci o zakazie fotografowania (np. informacja słowna)
    3. obiekty prywatne (zgoda właściciela lub organizatora imprezy)
    4. miejsca publiczne gdzie teoretycznie wolno
    ad.1 wymagana zgoda właściciela lub zarządcy obiektu
    ....i np. filtry warszawskie, port lotniczy ( gdzie otrzymałem zgodę w tych wypadkach zarządu)
    ad.2 spektakle teatralne, koncerty ....( trzeba zgody organizatora, wiele ułatwia legitymacja prasowa (fotoreporterska)
    ad.3 obiekty prywatne (tu również hipermarkety) konieczna zgoda właściciela zarządcy, ale uwaga np. w hipermarkecie organizowana jest impreza o znamionach publicznych ( np. świąteczna orkiestra, czy spotkanie z politykiem) i tu, jeśli posiadasz leg.prasową zakazać Ci nie mogą (według prawa), ale w praktyce bywa różnie...
    ad.4 obiekty publiczne, prywatne zdjęcia generalnie bez ograniczeń, ale np. ( robisz zdajecie obiektu (pomnik, architektura) i w tle jest osoba niebędąca osobą publiczną, rozpoznawalna,a TY fotografię publikujesz to może Cię pozwać o ochronę wizerunku)
    Ale i wtedy nie jest to jednoznaczne np. robisz zdjecia z manifestacji a w tle jest osoba bedąca w pobliżu, odpoczywająca na ławce i co wtedy????
    na koniec....
    Ja mam zasadę, że prawie wszystkie zdjecia publikowane autoryzuje albo "zniekształcam wizerunek osób trzecich"
    I jak zarazie nikt mnie nie do sądu nie pozwał, choć w kilku przypadkach niewiele brakowało
    Pozdrawiam

a pozatym zapraszam do lektury
    prawa prasowego , ochrony wizerunku , "osób publicznych".....
    i kilka linków
    http://www.artserwis.pl/index.php?f=1&fgid=1

http://www.brpo.gov.pl/index.php?poz...35d6a0ea4ff3e8
    Ostatnio edytowane przez toni ; 02-07-2005 o 09:18
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Uprawnienia umieszczania postów