Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: Fotografowanie a polskie prawo...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak ktos jest w pracy to nie jest osoba prywatna tylko pracownikiem...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie ale czy pracownik jest osobą publiczną bo jesli tak to rozwiązuje całą sprawe
    Canon EOS 400D, Canon Speedlite 580 EXII, Canon EF-24-105mm f/4 L, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Battery grip BG-E3.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No to juz trzeba by do ustawy zerknac i odpowiednio falandyzowac przepisy jaki pracownik... wydaje sie ze uslugi, urzedy, sluzby mundurowe tak, ale glowy nie dam... bo np taki 007 albo J23 to jest raczej tajny mimo ze w pracy :-)

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

A jak to jest, gdy już zrobimy zdjęcie? Tzn ostatnio zrobiłem fotę bardzo ciekawemu gosciowi, ale w empiku. Zanim zdążyłem schować aparat, podszedł cywilnie ubrany misiek z ochrony i kazał mi to zdjęcie skasować. Nie był to mój dzień na pogaduszki z nim, poza tym nie wiem jak to wygląda z punktu prawnego, więc pokornie skasowałem. Tutaj bardziej chodziło o to że fociłem w empiku, a nie osobę i jestem to w stanie zozumieć. Zastanawia mnie tylko to żadanie skasowania zdjęcia. Gdybym miał analoga, w życiu bym nie oddał całej rolki przez jedną fotę. Ciekawe czy ktoś może tego od nas żadać?

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

mozesz sobie odzyskac to skasowane zdjecie z karty :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    No to juz trzeba by do ustawy zerknac i odpowiednio falandyzowac przepisy jaki pracownik... wydaje sie ze uslugi, urzedy, sluzby mundurowe tak, ale glowy nie dam... bo np taki 007 albo J23 to jest raczej tajny mimo ze w pracy :-)
    No tak ale do której ustawy bo w tej o ochronie praw autorskich nic nie ma na ten temat, i tu mam też inne pytanie kolega wyżej opisał przypadek w empiku ustawa mówi wyrażnie możemy fotografować funkcjonariuszy policji, pogotowia, pracowników ochrony itp. podczas wykonywania ich obowiązków ewentualnie jakiejś interwencji. A więc w każdym hipermakecie obowiązuje zakaz fotografowania jaka jest podstawa prawna tego przepisu, bo w takim razie jak mam sfotografować ochronę która się tam znajduje :rolleyes: bo przepis mówi wyrażnie że mam prawo im robić zdjęcia nawet w sądzie nie ma zakazu no chyba że sprawa jest za zamkniętymi dźwiami. Jedno co wiem napewno to jeżeli podejdzie do ciebie ochrona i zaczyna marudzić że nie wolno wnosić aparatu lub każe Ci skasować zdjęcie możesz mu powiedzieć aby dał sobie spokój i dzwonił po policję z drugiej strony pamiętaj że można fotografować ochronę, znajomych jeśli nie jesteś sam ale nie obcych ludzi. Ochrona nie ma żadnych uprawnień nie może nawet wywalić ciebie ze sklepu zawsze możesz zażądać wezwania policji. Tylko jakie potem mogą być konsekwencje I tu warto byłoby wiedzieć co możemy a czego nie i co może policja od nas wymagać.
    Canon EOS 400D, Canon Speedlite 580 EXII, Canon EF-24-105mm f/4 L, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Battery grip BG-E3.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hipermarket to czyjeś pomieszczenie, ktore udostępnia właścicielom sklepów i klientom. I nie życzy sobie, fotografownia. Tak jak ja w domu nie życzę sobie palenia.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A, jesli chodzi o fotografowanie ludzi na ulicach, to ZTCW fotografować można. Nie można publikować bez zgody.
    A pod parasolami, przy piwku.. A ostatnio zupełnie przypadkiem miałem podobną sytułację, ale robiłem tak, że po prostu jak poszedłem żeby mi pani nalała kolejne, (a stały tam za barem ze dwie), to wziąłem aparat i spytałem, czy mogę zrobić zdjęcie jak piwo mi nalewa (-:
    Popiszczały, pośmiały się, w tym czasie (i czasie rozmowy) kilka zrobiłem. Widziały kiedy robię. ((((-:

Czasami warto pogadać z ludźmi, czasami jest odruch ucieczki i zasłaniania, nieraz zaś ludzie nie mają nic na przeciwko, tylko trzeba im powiedzieć, że nie żadna tam prasa ani afery, tylko prywatnie zdjęcia robisz, a jak dadzą maila to im przyślę kiedyś (zawsze wysyłam). Po chwili rozmowy zdjęcia są znacznie ciekawsze.
    (no, inna to kategoria niż czajenie się z 400-tką z daleka)

Aha, nie wiem co zrobił bym, gdyby mi pajacyk kazał skasować pojedyncze zdjęcie, bo robię analogiem.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Zdjęcia mozesz robic wszędzie. Chyba ze jest wyraźna tabliczka z zakazem. Ale jeśli nie ma to mozna robic foty tylko nie mozna ich publikowac. Mówie o takich miejscach jak Empik. A prywatnie to se mozesz robic co chcesz ^^

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Hipermarket to czyjeś pomieszczenie, ktore udostępnia właścicielom sklepów i klientom. I nie życzy sobie, fotografownia. Tak jak ja w domu nie życzę sobie palenia.
    Tylko że tabliczka z zakazem powinna się znajdować na poszczególnych sklepach a nie na wejściu głównym bo na pasażu na którym są często restouracje oraz inne lokale w których nie ma zakazu fotografowania. Hipermarket to nie dom tylko miejsce publiczne więc powiedzcie mi jaka jest podstawa prawna tego zakazu bo w linkach które są na początku tego tematu wyczytałem że możesz robić zdjęcia swoim znajomym w pierwszym lepszym sklepie więc czym on się różni od takiego hipermarketu

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów