Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Fotografowanie a polskie prawo...

Dopiero zaczyna

Domyślnie Fotografowanie a polskie prawo...

Witam

Wiecie gdzie można poczytać o przepisach dotyczących fotografowania w różnych miejscach oraz okolicznościach. Chodzi mi o to gdzie można bez obaw robić zdjęcia. Jak sięma sprawa z fotografowaniem ulic lub rynków miast na których znajdują się ludzie lub robienie zdjęć w takich obiektach jak dworce PKP, PKS, autobusowe itp.

Ps. Z góry dziękuję.
    Canon EOS 400D, Canon Speedlite 580 EXII, Canon EF-24-105mm f/4 L, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Battery grip BG-E3.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caleodao
    Witam

Wiecie gdzie można poczytać o przepisach dotyczących fotografowania w różnych miejscach oraz okolicznościach. Chodzi mi o to gdzie można bez obaw robić zdjęcia. Jak sięma sprawa z fotografowaniem ulic lub rynków miast na których znajdują się ludzie lub robienie zdjęć w takich obiektach jak dworce PKP, PKS, autobusowe itp.

Ps. Z góry dziękuję.
    temat wokol ktorego naroslo wiele legend niestety. W skrocie, siegnij do zrodel - ustawa o informacji niejawnej, kodeks cywilny, ustawa o chronie praw autorskich.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    temat wokol ktorego naroslo wiele legend niestety. W skrocie, siegnij do zrodel - ustawa o informacji niejawnej, kodeks cywilny, ustawa o chronie praw autorskich.
    Tak z czystej ciekawości, co z tym wszystkim ma wspólnego ustawa o ochronie informacji niejawnych?
    Bo jak otrzymywałem poświadczenie bezpieczeństwa to nikt o tym nie mówił...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie mam jeszcze jedno pytanie ostatnio jakoś poszłem na jedno piwko pod parasole a że mi się nudziło i dopiero się uczę pstrykłem kilka fotek z pod tych parasoli tak się jakoś stało że na trzech zdjęciach na planie znalazła się pani sprzedająca piwo po jakimś czasie podeszła do mnie i oficjalnie mnie z tamtąd wyrzuciła. Jest to pierwsza taka moja sytuacja ponieważ i tak 99% zdjęć narazie leci do kosza, chodzi mi o sam fakt jak powinienem się zachować w takiej sytuacji. Ja poprostu nie wchodziłem w dyskusję i odeszłem, chociaż cały czas mnie to wkurza bo nie pamiętam abym kiedyś był tak potraktowany wiem że robienie zdjęć komuś trzeba się taj osoby zapytać, ale jak się ma sprawa kiedy osobą która jest na zdjęciu jest w pracy a nie prywatnie na spacerku. Czy ewentualnie gdyby doszło do interwencji w takim przypadku mogę ponieść jakieś konsenkwencje. A z drugiej strony zostałem wyrzucony niewiem jak to nazwać ale powiedzmy że z baru.

Ps. Z góry dziękuję.
    Canon EOS 400D, Canon Speedlite 580 EXII, Canon EF-24-105mm f/4 L, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Battery grip BG-E3.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caleodao
    ...ostatnio jakoś poszłem....Ja poprostu nie wchodziłem w dyskusję i odeszłem...
    poszedlem, odszedlem!

przeczytales ustawe ze zrozumieniem? czy wogole nie skorzystales z linkow?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z tego co się doczytałem a trochę tego przeczytałem oznacza że w takich miejscach jak sklepy a tym bardziej parasole w centrum miasta nie ma zakazu robienia zdjęć oczywiście jeżeli nie robimy osobą któer się tam znajdują no chyba że one są tylko tłem, ale w dalszym ciągu nie mogę znaleść odpowiedzi na sytuację jaką opisałem, chciałbym się tylko dowiedzieć co byście wy zrobili na moim miejscu

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak to co awanture! i kierownika, ze zmeczony turysta nie moze zrobic zdjecia a jak juz zrobi to w kadr zawsze mu wchodzi ta kelnerka ktora sie wyraznie nudzi i dotego go wyrzuca .... albo trzeba bylo powiedziec ze zauwazyles powazne nieprawdilowosci masz dokumentacje fotograficzna i wlasnie lecisz do sanepidu zeby sie ustosunkowali :-)

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

awantura to najlepsze rozwiązanie ;> te 'pionki' przewaznie boją sie klienta jak tylko sie postraszy je szefem itp. To sa ludzie ktorzy sie boją o swoją posade :] wiec ostro z takimi jak racji nie mają

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A w przypadku gdy ona wzywa policję czego odemnie mogą wymagać funkcjonariusze, czy mają prawo wymagać wglądu do zdjęć itd. Bo z tego co wiem to skoro ona twierdzi że naruszyłem jej prywatność to może teoretycznie założyć mi sprawę cywilną co policję za wiele nie obchodzi oni mogą jej jedynie pomóc uzyskać moje dane jeżeli z własnej woli jej nie podam, choć interesuje mnie to tylko w celach informacyjnych na przyszłość gdybym kiedyś był w podobnej sytuacji i doszło do najgorszego zakończenia z możliwych.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów