Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Uszczelnienia w 1Dm3

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Uszczelnienia w 1Dm3

Witam,
    mam pewne pytanie...tak, użyłem wyszukiwarki, tak, spytałem się wujka Google i mam nadzieję że nie przeoczyłem odpowiedzi na nie, która mogła być już zamieszczona. Jeżeli tak było to przepraszam...

Ale do rzeczy:
    Jak to jest z uszczelnieniami w 1D Mark III? Na co sobie można pozwolić? Chodzi mi głównie o deszcz - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie, a jeżeli tak, to z jakimi szkłami (oczywiście wiadomo że te powinny być uszczelniane, ale jakie konkretnie modele...)? Czy ktoś ma dostęp do jakichś oficjalnych lub niezbyt stanowisk Canona?

Potrzebuję dać mojemu Markowi nieco wycisku deszczowego (w zestawie z 24-105L) i nie wiem czy przypadkiem nie będzie to zbyt dużo - jak na razie Maruśko okazał się kapryśny i delikatny jak pupcia niemowlaka...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Jak to jest z uszczelnieniami w 1D Mark III? Na co sobie można pozwolić? Chodzi mi głównie o deszcz - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie, a jeżeli tak, to z jakimi szkłami (oczywiście wiadomo że te powinny być uszczelniane, ale jakie konkretnie modele...)? Czy ktoś ma dostęp do jakichś oficjalnych lub niezbyt stanowisk Canona?
    Wszystko zależy, co rozumiesz przez danie wycisku. Mnie zdarzyło się pracować na 5D z 24-70L w rzęsistym deszczu z wiatrem na pokładzie promu na Bałtyku przez kilka godzin. Oczywiście nie stałem z aparatem na deszczu non stop, do tego chowałem go pod kurtkę jak mogłem, ale ciągle był wilgotny. Mimo to nawet się nie zająknął, wszystko działało jak należy.

W szczelności 1DmkIII jest o niebo lepiej skonstruowany niż 5D, więc chyba nie powinieneś mieć najmniejszych problemów w normalnych warunkach. Nie pamiętam tylko czy szkło jest też szczelne, czy może jak w przypadku 17-40 trzeba dokręcać filtr, czy może jeszcze coś.

Z drugiej strony kolega ostatnio podtopił na londyńskim deszczu Nikona D3 (aparat pojechał do serwisu), więc nigdy nie ma niczego pewnego. Żeby było jasne, nie próbuję wykazać, że 5D ma lepsze uszczelki niż nikon (bo to bzdura), chcę tylko pokazać losowość ochrony aparatu przez uszczelki.

Obawiam się, że jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Tak, czy inaczej, po doświadczeniach zostaw nam tu koniecznie wiadomość jak było.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to co przeżył mój 350D na żużlu (deszcz, błoto, kurz, kamienie, pył) trudno opisać, myśle ze 1Dmk3 wytrzyma duzo wiecej, praktycznie wszystko, byle go do wody nie wkładać :-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu

Domyślnie

Heh, na Youtubie widziałem filmiki z moczenia Olka E3, Nikona D3...a o Kanionie cisza, nikt nie brudzi, wszyscy stawiają na ołtarzyku i co najwyżej przecierają kurz ściereczką :E

Co rozumiem przez wycisk? Chodzi mi właśnie o focenie w deszczu, bez chowania sprzętu pod kurtkę, bez zabawy w jakieś osłanianie go czymkolwiek.
    Ciężko jest oczywiście zdefiniować siłę deszczu (no, przynajmniej nie mając jakichś specjalistycznych narzędzi...), ale przyjmijmy że niech to będzie taki gruby, rzęsisty deszcz...

Jeżeli chodzi o wytrzymałość Marka w porównaniu do 350D to...mam specyficzne odczucia. Moja 350tka przeżyła już hoho - od zimy w górach do dżungli podzwrotnikowych. Bez zająknięcia.

A jak na razie to Marek to taka ciepła klucha - w ciągu 3 miesięcy posiadania padła mu już migawka, mam już maluśką rysę na tym szkle przed matrycą...cienki barszcz na razie z niego i dlatego zaczynam dochodzenie co z tą zabawką można zrobić...poza trzymaniem na ołtarzyku.

Ok, dzięki za wypowiedzi, czekam na ciąg dalszy - może ktoś się jeszcze znajdzie?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Co rozumiem przez wycisk? Chodzi mi właśnie o focenie w deszczu, bez chowania sprzętu pod kurtkę, bez zabawy w jakieś osłanianie go czymkolwiek.
    Można. Zdarzało mi się, gdy nagle zaczynała się ostra ulewa, zostawiać sprzęt na statywie, niczym nie przykryty i samemu chować się pod parasol/w najbliższe krzaki. Albo w podobnej sytuacji zostawiać go na ziemii.

Jedyny szczegół: do takich zabaw dobrze jest mieć obiektyw, któremu nic się nie wysuwa ani nie kręci na zewnątrz. Czyli: 17-40, 70-200/2.8IS - tak, 24-70, 100-400IS - nie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Przetestowałem z kurzem. Wydaje mi się że jest ok. W 5d ten sam kuzr dwa lata temu zalazł za szybkę i kilka drobin siadło na ekraniku podglądowym.... Jedynka na razie w środku czysta i sucha.
    Padła migawka, rysa na matrycy? Co Ty z nią robiłeś?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu

Domyślnie

Migawka padła mi...nie wiem dlaczego Fakt, było gorąco okrutnie i wilgotno (północna Dominikana), ale nic "złego" nie robiłem z tym sprzętem. Do tego migawka padła po...ok. 3tys. zdjęć. Pięknie...

A rysa? Heh, miałem jakieś drobiny na matrycy to z goooopoty dałem do niesprawdzonego serwisu do czyszczenia będąc na Wyspach. Źle zrobiłem, po raz kolejny przekonałem się że Angole to naprawdę (...i tu następuje autocenzura). Niestety ani nie miałem okazji, ani czasu to reklamować - zresztą w depresji już widziałem siebie próbującego udowadniać że tej rysy wcześniej nie było. Następnym razem kurde będę robił zdjęcie matrycy innym aparatem .
    Na szczęście największy problem z tą rysą to świadomość że jest - widoczna jest ledwo-ledwo dopiero w okolicach f16 i więcej. Smutek na duszy już mi przeszedł, jedynie mnie boli to że patałachy w ogóle to zrobili i wzięli z uśmiechem 45F za usługę...A jak to zrobili? Znowu nie wiem - przecież nie robili tego papierem ściernym...

Kurde, ja kiedyś w akcie desperacji czyściłem matrycę 350D...chusteczkami do czyszczenia obiektywów I się, kurna felek, NIC nie stało. Wydaje mi się, że jakbym włożył tam rożek t-shirta i posmyrał, to też by było ok :P A "jedynka"? Cienizna delikatna widocznie że jej...A może następnym razem zamiast dawać do serwisu napluć i wypucować przepoconą koszulką?

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ostatnio robiłem fotki 1 d MK III z 16-35/2.8 L II na deszczu i na szczęscie odpukać nic sie nie stało...
    to samo tyczy sie rajdów samochodowych,pełno kurzu ,błota i nic.
    Dobrze zabezpieczony korpus ,dla wymagających użytkowników:wink:

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Migawka padła mi...nie wiem dlaczego Fakt, było gorąco okrutnie i wilgotno (północna Dominikana), ale nic "złego" nie robiłem z tym sprzętem. Do tego migawka padła po...ok. 3tys. zdjęć. Pięknie...
    Tamtejszy klimat raczej nie był powodem usterki, 2 lata temu używałem tam 20D przez 2 tyg, tez jakoś specjalnie na niego nie uważając i do tej pory śmiga aż miło.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Smutek na duszy już mi przeszedł, jedynie mnie boli to że patałachy w ogóle to zrobili i wzięli z uśmiechem 45F za usługę...A jak to zrobili? Znowu nie wiem - przecież nie robili tego papierem ściernym...

Może się wata nakręcona na krzyżaka zesunęła?
    Kiedyś się tak czyściło głowice w VHS'ach jak nie było patyczków pod ręką :wink:

Swoją drogą jestem ciekaw, w sensie chciałbym to sam sprawdzić, jak się foci w deszczu bez zakrywania/martwienia się o sprzęt. Później wrzucacie do torby zwyczajnie do wyschnięcia? Czy jakaś suszarka etc? :wink:

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Jedyny szczegół: do takich zabaw dobrze jest mieć obiektyw, któremu nic się nie wysuwa ani nie kręci na zewnątrz. Czyli: 17-40, 70-200/2.8IS - tak, 24-70, 100-400IS - nie.
    No i ten tego, ta uszczelka od strony bagnetu jest ponoć bardzo ważna?
    Gdzieś na forum zdaje się była lista uszczelnionych obiektywów.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów