A czemu samoloty się nie poruszają tylko wiszą jakby miały spaść?? (nr 3 wygląda jakby szpilkami był poprzyczepiany za skrzydła - jak motyl "kolekcjonerski") ;-)
Za krótkie czasy - samoloty lepiej robić na TV niż na AP - przysłona jest mniej ważna, bo tłem jest prawie zawsze niebo - rozmazane czy nie, ale IMO wszystko jedno. Ale już brak śmigieł kręcących się to zbrodnia, za którą lepszy znawcy ode mnie bardziej Ci przyłożą![]()
![]()
W rzeczywistości śmigło cały czas się kręci (samolot działa przez moment jak helikopter) i brakuje (na tym zdjęciu przede wszystkim) mu rozmycia, choćby lekkiego. Ja mam wrażenie, że mi zaraz zjedzie z ekranu na biurko ;-)
Zresztą popatrz na zdjęcie nr 5 - można by było pomyśleć, że samolot spada i zaraz się rozbije (dym + niedziałające śmigło):wink: IMHO brakuję katapultującego się pilota :wink:
Przeczytaj poradnik muflona, mnie on bardzo pomógł![]()
Jak dla mnie tylko 5 daje jakoś radę.
Kompozycja 3 - ekstra! Cud, miód i orzeszki. O śmigło nie dbam :-) Świetne foto.
Dzięki za słowa krytyki - czegoś się uczę bo to pierwsze pstyrki w tym temacie i takie przy okazji bo na festynie lotniczym który przytrafił się na urlopie i za słowa zachęty, że coś się podoba bo rzeczywiście skupiłem się na kadrach - zdjęcia nie cropowane.
Vitez - mieszkam w Wodzisławiu Śląskim (chyba się w końcu przedstawię w ospowiednim dziale) tak więc najbliższe lotnisko ok. 17 km stąd w Gotartowicach koło Rybnika. Jak rozpracuję ich kalendarz to może się wybioręOprócz focenia kocham kolarstwo więc plecak, aparat, rower i jazda!
Ostatnio edytowane przez bogunio ; 02-08-2008 o 20:20
Tak czas naświetlania stanowczo za krótki. Akcja śmigieł nadaje zdjęciu ruchu i dynamiki maszynie. Do szybkich samolotów akrobacyjnych najlepiej pomiędzy 1\250-1\500 max, krótsze czasy to już lepiej zachować na myśliwce
ale ogólnie zdjęcia bardzo ładne !