Cytat Zamieszczone przez Jedrula Zobacz posta
Tłumaczę raz jeszcze - fotografia to nie tylko portrety czy śluby, ale również chodzenie po górach czy skoki spadochronowe itd. Każdy, kto jest świadomy swoich potrzeb WIE, że potrzebuje 1.4 z małą GO i o tym nie piszę zakładając, że dla ludzi tu jest to oczywiste. Dlatego nie rozpatruj porównania w kat. młotek/śrubokręt bo powtarzam - śmignij po górach dwa dni z 4-5 szkłami w plecaku plus picie plus rzeczy(odzież) i się odechciewa. Przyznasz też, że w górach RACZEJ portretów się nie robi. Tyle w temacie.
Jedrula, myślę, że nic nie musisz tłumaczyć, wystarczyło tylko napisać w pierwszym poście:
"Chodzę po górach, nie robię portretów, głównie krajobrazy i architekturę, nie zależy mi na małej GO, a na ostrości i małych aberracjach. W mojej sytuacji nie widzę więc sensu trzymania/noszenia 50 1.4 skoro mam 24-105..."
Wtedy nikt by się nie czepiał Twojego testu i Twoich wniosków, ba, nawet sam bym Ci wtedy przytaknął.
Jeśli jednak piszesz:
"Jeśli jednak ktoś ma 24-70 2.8 L ostre od 2.8 - 50-tka 1.4 NIE MA ŻADNEGO SENSU"
wyróżniając dużymi literami główny (jak mniemam) wniosek z testu - to nie dziw się, że wywołujesz burze na CB... Takim stwierdzeniem mieszasz tylko w głowach początkującym fotografom czytającym CB...