no tak - test do bani, bo fot nie ma. Tylko że to forum to najgorsze z możliwych narzędzie wymiany informacji, jakie widziałem, a na kilkunastu forach już się było (jest). Nie dość, że jest dwujęzyczne JEDNOCZEŚNIE, to jeszcze wrzucanie fot jest skomplikowane do maksimum. Na forum sprzętu FOTOGRAFICZNEGO, który to jakby nie patrzeć służy do robienia FOTOGRAFII, trzeba używać OBCYCH serwisów, by takową tu umieścić. Przykro mi, ale nie zawsze mam czas, jak może niektórzy tutaj, siedzieć i przygotowywać zdjęcia a potem wrzucać nie wiadomo gdzie. Czy na CB trzeba mieć FORUMOWY MĄDRALA pod nickiem, żeby oceny były dla Was wiarygodne?
Co do sensowności porównania...- jeśli lubicie mieć torbę pełną szkieł, ważącą 100 kg - proszę bardzo, droga wolna. Ja natomiast wolę kilka dobrych - najlepiej jak najmniej. Sporo tu osób ma szkła pokrywających się ogniskowymi. Porównanie miało jedynie na celu weryfikacje, czy ta 50 1.4 faktycznie "MUSI się znaleźć w torbie", jak niektórzy tu uważają. Chodzi tylko o to, czy do zwykłych, codziennych zastosowań zoom standardowy "robi robotę" wystarczająco dobrze na tle stałki 50 1.4. TYLE. Skoro admin nie widzi sensowności porównania i nie przewiduje dalszej dyskusji to może w ogóle niech wątek usunie? Mocno tu u Was restrykcyjnie...mieliście napady troli?
Wracając do fotek - jak mam je wrzucić, żeby się tu pojawiły?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
świetnie, tylko że ta 50 kosztuje 1000 zł. 24-105 L kosztuje 3000 zł.
Jedno dodać do drugiego mamy 24-70 2.8. Jak trafiamy na ostry egzemplarz od największej dziury to po kiego grzyba mi w plecaku 50-tka, która właśnie od tej dziury pokazuje walory?
Jak chodzisz po górach z plecaczkiem to fajnie jest, jak oprócz sprzętu mieszczą się jeszcze przynajmniej skarpetki i piwo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co do "dziwności" mojego obiektywu - zapraszam na optyczne.pl...a może mi zaufacie czytając cytat? (choć nie! mam tylko 16 wpisów i jeszcze sobie odpowiednio wiele nie "NABIŁEM", prawda MR ZANUSSI!)
"Warto jeszcze dodać, że nie powinniśmy wiele oczekiwać od przysłony f/1.4. Odnotowana dla niej rozdzielczość 20 lpmm wyraźnie wskazuje na miękkość tego szkła przy maksymalnym otworze względnym. Sytuacja jednak błyskawicznie poprawia się wraz z przymykaniem obiektywu. Już dla f/2.0 przekraczamy poziom ostrości uznawany za dobry, by przy f/2.8 i dalej osiągnąć wartości wręcz wyśmienite."