wziąłem na poważnie niektórych uwagi, że mam walnięty egzemplarz, i postanowiłem sprawdzić inne ujęcie - z odległości około 1 m., tematem są...butelki wody
50 1.4 (1.4) ISO 100, 1/80 s.
crop ze środka (miejsce ostrzenia)
Kurcze...moim zdaniem nie jest źle, a nawet lepiej niż myślałem. Może kolega ma rację z tym działaniem AF dla 1.4?
Ostatnio edytowane przez Jedrula ; 02-08-2008 o 18:26
FF + 24-105 + 50 1.4
Wskazuję błędy w teście.
Ale widocznie należysz do osób, które uważają swoją twórczość za świętą a każdego kto ma inny pogląd najchętniej skazałbyś na wieloletnie więzienie.
Napisałeś na forum publicznym więc nie miej pretensji że inni to czytają i podsumowują. takie ich prawo - moje również. Czytać i komentować będę to co ja chcę i w sposób jaki mi odpowiada.
Ty natomiast masz do dyspozycji funcję "ignore" z której możesz skorzystać. Wpisując na listę ignorowanych wszystkich którzy mają inne zdanie będziesz się mógł rozkoszować samymi pochlebstwami![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Nie zabieram Ci prawa do oceniania a jedynie proponuję robić to sensownie. Wiesz - tych oceniających jest zawsze więcej. Powtarzam - wiedziałeś już po samym tytule dwie rzeczy:
- test jest domowy, więc nie robiony w laboratorium, więc również z całym dalszym tego następstwem,
- test dot. dwóch konkretnych obiektywów.
włażenie do takiego wątku tylko po to, by wrzucić swoją krytykę jest dla mnie swojego rodzaju pieniactwem, gorszym dniem, lekkim niezadowoleniem z życia (niepotrzebne skreślić)
Co do ignorowania - nie lubię i nie używam. Nie jesteś "trolem" by trzeba Cię wycinać. Wyraziłeś swoje zdanie, tyle że w moim uznaniu mało produktywne. Ot - krytyka w stylu opozycyjnym. Masz pełne prawo, tylko że co to dało?
FF + 24-105 + 50 1.4
a co daje źle zrobiony test???
a co tu było źle zrobione biorąc pod uwagę warunki domowe? zdjęcia wykonane w tym samym miejscu, tego samego obiektu, jedno po drugim, te same parametry, te same warunki oświetleniowe, to samo body - jedynie obiektywy różne. na podstawie nich kilka uwag. tyle...
aż tyle błędów?
Ostatnio edytowane przez Jedrula ; 04-08-2008 o 10:48
FF + 24-105 + 50 1.4
ja widzę jeden zasadniczy - nie da się porównać dwóch całkowicie różnych obiektywów.
Porównanie młotka ze śrubokrętem da podobne rezultaty - błędne.
A ja nie posiadając żadnego z powyższych szkieł zarówno przed jak i po przeczytaniu tego mało wnoszącego wątku do zdjęć w ciemnym kościele wybrałbym 50 a na spacerek z żoną i dziećmi w słoneczny dzień 24-105. I żadne podobne "testy" by tego nie zmieniły...
PS. Może ktoś litościwy zamknie ten wątek? już chyba wszystko zostało tu powiedziane?
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?