Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Krótkie ustawienie migawki, max 1" w trybie Auto i P

Mieszany widok

michal_bemowo
    Guest

Domyślnie SX100 Krótkie ustawienie migawki, max 1" w trybie Auto i P

Witam. Aparat Canon SX100
    Gdy robię nocne zdjęcia w trybie P, Av lub Auto, najdłuższy czas migawki jaki aparat automaycznie dobiera to 1".
    Dzieje się tak niezależnie od wartości ISO czy IS (wł/wył)
    Bardzo często zdjęcia wychodzą niedoświetlone.

Jest to bardzo denerwujące, gdyż lubię robic zdjęcia bez lampy.
    Poprzednio miałem Canona A70 i tam aparat sam mi proponował np. 5" naświetlania.
    Nawet mój skromny Nikon D70s na programie Auto/P jest bardziej wyrozumiały i rozume moje "intencje".

Jedynym wyjściem zdaje się być ustawienie manualne, które mnie nie interesuje, ponieważ często robie zdjęcia z imprez bez lampy.

Przeleciałem całą instrukcję i wszystke (skromne zreszta) opcje i nic nie znalazłem.

Dzięki.
    Ostatnio edytowane przez michal_bemowo ; 31-07-2008 o 01:06

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_bemowo Zobacz posta

Jedynym wyjściem zdaje się być ustawienie manualne, które mnie nie interesuje, ponieważ często robie zdjęcia z imprez bez lampy.
    Tego nie rozumiem, przecież na ustawieniach ręcznych też możesz robić bez lampy. Poza tym w trybie Tv z pewnością da się ustawić maksymalne czasy.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Dokładnie za Juriko. Od ustawienia czasu powyżej 1'' służy program TV. Jednego tylko nie rozumiem jak można robić zdjęcia z imprezy przy czasie 1'' i więcej ??
    Przeleciałem całą instrukcję i wszystke (skromne zreszta) opcje i nic nie znalazłem.
    Poszukaj w instrukcji o programie TV a na pewno znajdziesz coś ciekawego. Lampę można ustawić w menu na np. TV w opcji "auto" (i wtedy masz do dyspozycji błysk od -2 do +2) lub w opcji "ręczna" (wtedy masz do wyboru siłę błysku w 3 wariantach) Lampę można bez problemu wyłączyć.
    Opis trybów lampy pisałem na podstawie mojego kompakta, ale podejrzewam, że się nie będzie różniło.
    Pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

michal_bemowo
    Guest

Domyślnie

Zauważcie, że na trybie Av, największy czas migawki to 1 sek., to samo jest na trybie P i Auto. Aparat nie dobiera więcej i o to tu się rozchodzi.

PS. To, że robie zdjęcia z imprez na dłuższej migawce wcale nie znaczy, że są one kiepskie

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_bemowo Zobacz posta
    Zauważcie, że na trybie Av, największy czas migawki to 1 sek., to samo jest na trybie P i Auto. Aparat nie dobiera więcej i o to tu się rozchodzi.

...
    Nie dobiera, bo tak ma w tych trybach, ale Ty możesz skorzystać z trybu manualnego, lub preselekcji czasu, jeśli chcesz użyć dłuższy czas.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, że się nie da korzystać z dłuższych czasów. Cały czas piszę żeby kożystać z trybu TV. Masz tu linka, w którym wyraźnie napisane jest, że najdłuższy czas to 15".
    http://www.optyczne.pl/533-Canon_Pow...a_aparatu.html
    Dla leniwych cytat
    Migawka Elektroniczno-mechaniczna migawka, 15 - 1/2500 s.
    Proponuję przeczytać instrukcję.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zonk ; 02-08-2008 o 12:11
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Dopiero zaczyna Awatar silver76
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Ta k jak pisali poprzednicy, max czas jaki aparat może ustawić to 1sek. Jeśli chcesz dłuższe to tryb Tv lub M. Już o to pytałem na forum, tu link: http://canon-board.info/showthread.php?t=23490
    Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18

Uprawnienia umieszczania postów