Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Drogi sprzęt w młodym wieku

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[muflon] Wydzielone z: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3650

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Te... 14 lat? Dopiero teraz zobaczylem. Serio czy pomylka? Jesli serio i wy mu 100-400 polecacie to ROTFL Mam brata w takim wieku to wiem jak to wyglada
    Też nie zwróciłem na to uwagi. Jeśli tak jest, to rzeczywiście 100-400L raczej odpada.
    Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    dobra dobrawiedze ze moje propozycje byly bardzo odstajace od waszych, wiec prosze was o konkretne propozycje!! mam do dyspozycjii 4000zl!
    Daj Mamie do skarbonki i napisz list do Świętego Mikołaja żeby Ci przyniósł jakiegoś porządnego kompakta cyfrowego.
    Cytat Zamieszczone przez thorin
    ....dalej twierdze ze to jest jakas prowokacja : )
    Zgadzam się. Doradzanie dzieciom jak wydać 4 000 PLN nie jest zbyt etyczne, więc proponuje żeby moderator zamknął topic.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hej, Arkan, przesadzasz trochę - to trąci trochę "zaglądaniem do kieszeni". Niech sobie nawet będzie rozpieszczony dzieciak z nadzianymi rodzicami - można olać (ja to robię) albo się pośmiać - ale skoro ma ochotę $$$ wydać, to droga wolna. Będzie więcej taniego używanego sprzętu na Allegro "bo jakoś zdjęcia są mniej kolorowe niż z kompaktu"

(może jestem trochę 'biased' ze względu na kraj ;-) bo tutaj jest zupełnie realne, że dziecko z kieszonkowego uzbiera na jedynkę albo samochód )

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hej, Arkan, przesadzasz trochę - to trąci trochę "zaglądaniem do kieszeni". Niech sobie nawet będzie rozpieszczony dzieciak z nadzianymi rodzicami - można olać (ja to robię) albo się pośmiać - ale skoro ma ochotę $$$ wydać, to droga wolna. Będzie więcej taniego używanego sprzętu na Allegro "bo jakoś zdjęcia są mniej kolorowe niż z kompaktu"

(może jestem trochę 'biased' ze względu na kraj ;-) bo tutaj jest zupełnie realne, że dziecko z kieszonkowego uzbiera na jedynkę albo samochód )
    Muflon, to nie jest kwestia przesady, tylko pewnych zasad etyczno-prawnych. Mieszkałem kiedyś przez rok w Szwajcarii i wiem, że tam podejście do dzieci, antykoncepcji nieletnich itd jest zupełnie różne od Polski. W Polsce czternastolatek to dziecko za którego działania pełną odpowiedzialność ponoszą prawni opiekunowie, a samodzielne rozporządzanie kwotą 4000PLN należy do ogromnej rzadkości. Mój syn jest rozpieszczony, ale wolałbym mieć wpływ na co i jak wydaje pieniądze zanim dorośnie. Wyobraź sobie sytuację kiedy dziecko kupi bez wiedzy opiekunów 300D + coś tam, bo mu jego kolega Pan Muflon ze Szwajrii tak poradził. Zrobisz jak chcesz, ale dla mnie to w dyskusji z nieletnim EOT.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Zürich

Domyślnie

OK, nie ciągnijmy tego tematu. Chyba że się sam pociągnie :-D wtedy przeniesie/wydzieli się co trzeba. Ja wątku nie zamknę

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Muflon, to nie jest kwestia przesady, tylko pewnych zasad etyczno-prawnych...
    Filozofujesz.
    Ktoś inny może powiedzieć, że wydawanie takiej kasy jaką masz w stopce na nikomu niepotrzebne zabawki to przesada, jeśli w Polsce jest tyle biedy i nieszczęścia i na pewno można byłoby te pieniądze spożytkować na społecznie bardziej użyteczne cele

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

co do wieku to troche przesadzacie, ostatnio bylem na pikniku w przedszkolu mojego syna, i bylem w pelnym szoku jak zobaczylem dziewczynke max 10 lat która latała za swoim (chyba) bratem, z lustrzanką (analogiem) minolty, co chwila grzebala cos w ustawieniach aparatu i non stop dyrygowała bratem jak ma sie ustawiec gdzie patrzec itp, gdyby mój synek tak mial opanowana fotografie w wieku 10lat, to sam z chęcią kupiłbym mu w wieku 14 lat 100-400.
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez srad
    co chwila grzebala cos w ustawieniach aparatu
    Wiesz, grzebać można, jeszcze kwestia jakie zdjęcia z tego wychodzą ;-) Poza tym ja myślę, że Arkan miał na mysli cos trochę innego.

Dobra, wydzielam

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Doradzanie dzieciom jak wydać 4 000 PLN nie jest zbyt etyczne, więc proponuje żeby moderator zamknął topic.
    Arkan skad ta nadpobudliwosc z rana?
    A moze to rodzice chca chlopakowi kupic sprzet foto i maja na to 4kPLN, ale nie sa kumaci w temacie i woleliby uniknac wyrzucenia kasy w bloto, wiec chlopak usiadl do kompa i zasiegnal jezyka tam, gdzie o to najlatwiej? :-)

Zalozyles z gory, ze chlopak dziala samodzielnie... moze to zalozenie jest po prostu chybione? :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a drugiej strony sam jak mialem 16 lat kupilem sobie motor bez zgody rodziców (ojciec prawie zawału dostał) kwota była podobna w 1992 32 000 000zł z perspektywy czasu myśle że to za mądre nie było. Młodzież teraz niby szybciej dojrzewa więc pewnie teraz 14 latką wpadają takie pomysły do głowy
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Wątpiącym czy 14 latek może robić dobre zdjęcia polecam http://grzesiak.kei.pl/jurek/
    Ten chlopiec ma wprawdzie 16 lat ale zaczynał jak miał 12lat a pierwsze nagrody zbierał za zdjęcia robione w wieku 14lat. Albo jesteście bardziej "starzy" niż ja albo przeceniacie "sztukę fotografowania" Życzę niejednemu z nas takich zdjęć.
    Adam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów