A ile wg Ciebie powinien kosztować reportaż z wesela? 500 zł??? Wiesz ile w stanach kosztuje reportaż? od 2 do 5 tyś dolarów. Wykonany dokłatnie tym samym sprzętem, którego sam używam. Jeżeli łaskawco pozwalasz mi zarobić 500 zł za ślub, to oznacza 2000 zł miesięcznie (oczywiście gdy będę miał zlecenie co tydzień, co jest raczej nierealne).Zamieszczone przez tpop
Jeżeli od tego odejmę zus i koszt wynajmu studia, to znaczy, że pracuję za darmo, a sprzęt fotograficzny, oprogramowanie itd, to już chyba musi mi spaść z nieba.
Czemu 2 popołudnia fotografa kosztuje 1000 zł? bo ten fotograf (jeżeli poważnie podchodzi do swojej pracy) spędzi kilka następnych popołudni na obróbce i selekcji tych zdjęć. Oczywiście są tacy, ktorzy kompaktem nastukaja 1000 zdjec i oddaja taka "prace" za 200 zł na CD, ale umówmy sie, ze to nie jest fotografia.
Ostatnio robiłem plener ślubny; zrobilem 200 zdjec z ktorych mlodzi wybrali 12. zaplacili za to 800 zlotych (odbitki15x21) i byli bardzo zadowoleni. na plener przyjechal rowniez ich kolega z D70 i tez robil zdjecia. Na moje pytanie jak im wyszły zdjęcia, zaległo wymowne milczenie.