Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

sv
    Guest

Domyślnie

muflon: wolalbym, zebys czytal dokladniej co napisalem. odpowiedzialem na post kogos, kto dziwil sie, ze dwa popoludnia fotografowania moga kosztowac 500,- zl.
    Zgadzam sie z toba, mamy wolny rynek i ludzie sobie wybieraja to co im pasuje. Ja nie mam z tym najmniejszych problemow; u mnie slub kosztuje minimum 1500 zł i nie mam wolnych terminów. Nie przeszkadza mi rowniez konkurencja kogos kto robi slub za 500 zl. bardzo czesto mam klientow, ktorzy przychodza do mnie zamowic plener bo wlasnie ktos robil im fotki tanio i teraz nie maja co do albumu wlozyc.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    muflon: wolalbym, zebys czytal dokladniej co napisalem. odpowiedzialem na post kogos, kto dziwil sie, ze dwa popoludnia fotografowania moga kosztowac 500,- zl.
    Masz rację, chyba zareagowałem nerwowo na "Wiesz ile w stanach kosztuje reportaż"

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie ludzie, ktorzy przy okazji slubu decyduja sie na wynajecie "podejrzanej marki" fotografow za 500zl, sa... no wlasnie... sam nie wiem - bezmyslni? Odwazni? Nie mam pojecia, jak to nazwac...

Takie zdarzenia jak slub, chrzest czy komunia dziecka to jednorazowe chwile, tutaj nie da sie w przypadku sp***nia roboty wrocic, ponownie ustawic dekoracje i powtorzyc. Jeszcze plener, tak jak sven mowi, to pol biedy... choc tez nie jest to to samo, bo juz emocje u modeli nie te. Ale scene przy oltarzu albo sie robi dobrze, albo mlodzi sie przez kilka nastepnych lat wstydza, bo nie maja co w albumie z wlasnego slubu pokazac... skorka za wyprawke i dziadowskie oszczednosci jednym slowem.

Choc niewatpliwie czesc z tych "oszczednych" ma po prostu zerowe wymagania wynikajace z braku jakiegokolwiek gustu i smaku ;-) W takich sytuacjach przyznaje racje - nie ma sensu placic w tysiacach za zdjecia, w sumie nawet pojedyncze klatki z kamery cyfrowej wydrukowane na plujce dadza rade, wiec mozna spokojnie odpuscic sobie fotografa... Czesiek z sasiedniej klatki ma Hi8, sprawa zalatwiona ;-)

Zreszta ten temat nie dotyczy wylacznie slubow czy reportazy, generalnie za dobre foto trzeba dobrze zaplacic.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Choc niewatpliwie czesc z tych "oszczednych" ma po prostu zerowe wymagania wynikajace z braku jakiegokolwiek gustu i smaku ;-) .
    Albo po prostu kasy ;-) A dzieciak w drodze - co więc pozostaje ??? Albo ktoś stracił pracę, kolejnej znaleźć nie może (w Radomiu to niestety normalka) - a córcia czy synal ma czas Komunii Świętej..
    Nie miałbym odwagi wygłaszać aż tak jednoznacznych opinii jak Ty:-). Ludzie miewają różne sytuacje w życiu.

Natomiast masz rację, że są w życiu chwile niepowtarzalne, kiedy warto się zrzucić z innymi - np. rodzicami i wynająć zawodowca by zrobił dzieciom piekne pamiątki :-).
    Pozdrawiam
    Marek

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Albo po prostu kasy ;-) A dzieciak w drodze - co więc pozostaje ??? Albo ktoś stracił pracę, kolejnej znaleźć nie może (w Radomiu to niestety normalka) - a córcia czy synal ma czas Komunii Świętej..
    Nie miałbym odwagi wygłaszać aż tak jednoznacznych opinii jak Ty:-). Ludzie miewają różne sytuacje w życiu.
    Masz racje, zagalopowalem sie

Tak czy siak, prawda (jak matka ;-)) jest tylko jedna - jakosc musi kosztowac, bez tego jest co najwyzej psiakosc ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Tak czy siak, prawda (jak matka ;-)) jest tylko jedna - jakosc musi kosztowac, bez tego jest co najwyzej psiakosc ;-)
    To rzecz oczywista. Każdy kto dobrze i solidnie wykonuje swoją pracę - chciałby mieć za nią godziwe wynagrodzenie :-)

Mnie natomiast dobijają ludzie, których niegrzecznie nazywam "gównozjadami", czyli tacy których stać dobrze zapłacić za dobrą robotę, ale wolą nazwać wykonawcę "złodziejem" czy gorzej niż zapłacić tyle, ile się należy.
    ja się przyznam, że na zdjęcia ślubne pożyczyłem od rodziców. Wszystko inne kosztowało mnie tyle, że po prostu nie miałem. Dziś zaś - razem z żoną chwalimy się pięknymi zdjęciami, każde z nich jest osobno oprawione w śliczne ramki :-).
    Pozdrawiam
    Marek

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Mnie natomiast dobijają ludzie, których niegrzecznie nazywam "gównozjadami", czyli tacy których stać dobrze zapłacić za dobrą robotę, ale wolą nazwać wykonawcę "złodziejem" czy gorzej niż zapłacić tyle, ile się należy.
    Mialem watpliwa przyjemnosc swiadczyc przez pol roku uslugi (m.in. foto) dla takiego wlasnie gownozjada... i nie uwazam, zeby to bylo niegrzeczne okreslenie, a wrecz przeciwnie ;-) Znam kilka niegrzecznych okreslen na taka okazje, ale... to moze nie w towarzystwie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Niektorym sie wydaje ze wynagrodzenie to najlepiej liczyc w/g czasu albo tego ile kto nacisnie klawiszy

To ze trzeba iles lat praktyki zeby wiedziec co nacisnac i jak to zrobic szybko juz nie dociera... Szkoda gadac...
    ...

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Pozwolę wtrącić moje trzy grosze.
    Jestem amatorem i ostatnio wziąłem za ślub 500zł, był to znajomy i obniżyłem swe wynagrodzenie. Dla obcych biorę min. 1000zł. Owe uroczystości robię dorywczo poprzez kontakty ze znajomymi.
    Kwota za ślub była i tak dla nich wysoka. Myślę, że gdyby nie ja to nikt nie uwieczniłby im tej uroczystości, bo nie chcieli więcej wydawać na zdjęcie. Wcześniej oglądali moje zdjęcia z podobnych uroczystości i im się podobały. Ja ze swej strony nie robiłem fuszerki i robiłem to jak najlepiej. Potem spędziłem tydzień na obróbce komputerowej. Przyłożyłem się i zdjęcia nie tylko mi się podobają, a to chyba najważniejsze.
    Poprzedni przedmówcy mają rację, że kwota (500zł) jest mała. Mając firmę i podejmować się takiego typu zlecenia byłoby samobójstwem. Jednak mamy wolny rynek ludzie szukają jak najtaniej. Myślę że społeczeństwo nie jest jeszcze wyedukowane fotograficznie i dla nich płacenie prawie miesięcznej pensji za fotografa to przesada. Druga sprawa to chyba zdjęcia mówią same za siebie i jeśli klientom podobają się prace danego człowieka to nie maco narzekać, że dla innych to wcale nie jest fotografia bo są to zdjęcia dla nich. Może wyciągną z tego naukę i jeśli zaczną rozumieć choć trochę fotografię to zaczną szukać później czegoś lepszego, lepszej jakości.
    Kolejna sprawa z wyrobieniem sobie marki człowiek "bez nazwiska", nie może brać na dzień dobry 2000zł za plener, bo każdy go wyśmieje. Musi na początku trochę obniżyć swe zyski by zaistnieć na danym rynku.
    Ostatnie stwierdzenie, iż każdy może żądać za swą pracę tyle ile chce jedni się cenią na 2000zł a inni na 500zł. Tu chodzi tylko o świadomość na ile się cenią i co sobą reprezentują oraz rynek zbytu bo dziwnym byłoby żądać 2500zł na wsi gdzie 1000zł jest dobrą miesięczną pensją.
    Ostatnio spotkałem się z pewnym zdarzeniem iż pewien klient nie patrząc na fotografie stwierdził ze zdjęcia są dobre bo fotograf miał taki duży aparat :-). Więc jak widać społeczeństwo patrzy na pewne sprawy przez pryzmat pewien stereotypów jednak myślę, że pomału też zaczyna widzieć iż zrobienie dobrej fotki nawet kompakcikiem to nie taka łatwa sprawa. To dobrze wróży na przyszłość fotografii przez duże F.

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Co do wynagrodzenia to mam małe pytanie. Wiem temat sie troche przeterminował ale go odświeżę.
    Mianowicie Urząd Gminy poprosił mnie o wykonanie paru zdjęć do broszury promującej gmine.

Nie mam pojęcia ile można w takiej sytuacji zarządać. Zastanawiam się nad ceną 50zł/szt ale czy to za dużo/mało ?? Zaznacze że jestem amatorem i prosze nie podsyłac mi linków ZPAF'u bo tabele te już widziałem i wydaje mi sie że ceny tam zawatre są "lekko" wygórowane.

Sprawa jest dośc pilna więc czekam z niecierpliwością.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów